ВЪПРОСИ ЗА ПРОГРАМИРАНЕ КЪМ ФМИ-СТУДЕНТИ

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Кой програмен език ви допада най-много

Visual C++
15
31%
HTML
4
8%
PHP
10
20%
Pascal
7
14%
Delphi
1
2%
Друг
12
24%

Общо гласове: 49

Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Re: ВЪПРОСИ ЗА ПРОГРАМИРАНЕ КЪМ ФМИ-СТУДЕНТИ

Мнение от Methuselah »

Прави си изводите от хората завършили ФМИ.
Всеки идиот може да влезе да учи там.

Аз не се смятам за компетентен относно образованието - затова не протестирам срещу учебната си програма. Ако искам да уча ИС и ми кажат да уча Хаскел - уча Хаскел. Ако ми кажат да копая - копая. Не е хубаво човек да се има за гениален.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Мнение от LFirestorm »

Methuselah написа:Прави си изводите от хората завършили ФМИ.

Аз не се смятам за компетентен относно образованието - затова не протестирам срещу учебната си програма. Ако искам да уча ИС и ми кажат да уча Хаскел - уча Хаскел. Ако ми кажат да копая - копая. Не е хубаво човек да се има за гениален.
И аз както съм тръгнал ще завърша ФМИ, но както е тръгнало няма ФМИ да ме направи такъв какъвто може би ще/няма да стана.

Аз не съм ИС, а СИ - в крайна сметка не уча почти нищо. Това е проблема. Ако ходиш рискуваш да ти пълнят главата с подобни неща. Лошото е, че наистина има и доста свестни хора. Явно очкванията ми са били високи. Ма как мога да си помисля, че може да ми преподават както трябва по всичко.

ПС: Ако ми кажат да копая, ще им кажа да се застрелят.

Sometimes there is a moment as you are awakening
when you become aware of the real world around you,
but you are still dreaming.
You may think you can fly but you do better not try.
.:People can fly:.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Methuselah написа:Като не ви кефи и са ви толкова високо носовете - чупка. Писна ми от компетентни относно образование.
От някои неща човек е малко или много зависим. Мен носа си ми е екстра, но не толерирам на официален сайт на уж елитен вуз да се пишат абсолютни идиотщини. Все пак и мен ме водят българин при това студент във ФМИ...недай си боже работодателите видят видят какви глупости се пишат(в което все пак силно се съмнявам, но все пак) какво ли ще си помислят. Все пак това е анкета и човек трябва да напише защо предпочита едното или защо не...И все пак ай цитирай ме къде съм си вирнал толкоз носа...коментирах само и единствено грешките. Да не говорим, че пусналият темата май не разбира много много от тези неща щом е наредил тези "езици за програмиране"...и как все още не се е намесил модератор или администратор...
Ай ти кат знаеш само да гониш хората от темите опровергай нещо от казаното от мен!!!
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Methuselah написа:Прави си изводите от хората завършили ФМИ.

Аз пък може и донякъде да се смятам...не за гениален, а за компетентен.
А пък ти ако искаш иди си копай, аз нямам такова намерение...Нито пък ще седна да уча някви глупости този семестър.То всъщност май цялата идея е да завърша бакалавър и да ида в чужбина...Не че и там образованието е толкоз добро...само погледни пазара и ще разбереш.Омръзна ми секи да се праи на разбирач, а да говори абсолютни безмислици...Не визирам теб, ти просто си обичаш да си се заяждаш...явно така правят копачите...
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Точно копачите успяват между другото. Жалко че все още не съм се отнесъл сериозно към идващите изпити и не съм почнал още да си копкам.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Methuselah написа:Точно копачите успяват между другото. Жалко че все още не съм се отнесъл сериозно към идващите изпити и не съм почнал още да си копкам.
Я кажи един преуспял "копач"?
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

@Methu:
Аз не се правя на разбирач и никога не съм се правил.Изказвам мнения, които защитавам с доводи. Не виня хората, които примерно не са запознати с дадено нещо(примерно с компютрите), но виня хората които НЕ ПИТАТ, а пишат глупости.
Бих помолил оттук нататък ако искаш все пак да спорим, дискутираме или както искаш го наречи поне обославяй мненията си.Иначе няма смисъл.
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

@Петьо и лфайърсторм:
Много ли ви е забавно да висите тук и да пишете някакви безсмислици, които така и така няма да променят нищо?
И какво му е глупавото на Хаскела?
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

uktc написа:@Петьо и лфайърсторм:
Много ли ви е забавно да висите тук и да пишете някакви безсмислици, които така и така няма да променят нищо?
И какво му е глупавото на Хаскела?
Аз отдавна не бях писал та реших да драсна някой ред:)
Първо Честита Коледа на всички,
много здраве щастие и успехи.
За Хаскел-а...ми първо идеята му ама никак не се връзва със смисъла на специалността.Второ май никой друг освен СУ не е чувал за този език.Трето няма и да го научим в СУ поради причината че преподават студенти, на които педагогиката им куца доста здраво.Мен не ме притеснява кой знае колко, но все пак би ми било интересно да се учи нещо, което има големи перспективи, нещо което се търси на пазара и т.н.Определено не смятам, че пиша безмислици, но щом така си решил твоя воля.Прав си обаче че няма да променят нищо.Както и да е.Аз само не мога да разбера защо когато човек напише малко по-остро мнение му се нахвърлят че се праил на нз къв си.Както и да е.Явно са някакви комплекси.Та нали това е дискусионен форум, демек се дискутират някакви въпроси и проблеми.Нормално е да има по-остри мнения, но би било хубаво те да се обосновават, а не просто е тъй за спорта да кажеш, че някой говори безмислици.Както и да е.
Още веднъж весело прекарване на празниците и "не" прекалявайте с алкохола:)
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

petio написа:
Methuselah написа:Точно копачите успяват между другото. Жалко че все още не съм се отнесъл сериозно към идващите изпити и не съм почнал още да си копкам.
Я кажи един преуспял "копач"?
не знам откога си във ФМИ, ама като бяхме първи курс, аз и един колега прекопахме градинката пред ФМИ, там дето сега е часовника. после Ставрова ни даде бонус точки, за да отървем писмения изпит по Анализ-2 :lol:

айде, тва беше лирическо отклонение.. като сте подхванали темата за образованието, я да ви питам аз, какво очаквате вие от ФМИ? да си платите таксите, да си ходите на лекциите, да си земете изпитите, да ви дадат диплома - и да излезете опитни и обучени програмисти? тва може да го има в МЕИ-то, оттам излизат инженери (които пак не знам доколко са компетентни в областта си, ако разчитат само на обучението там), ама в университета не ти наливат акъл наготово.. тук получаваш основите ;) т.е. математическия подход към проблемите в живота, известна теоритична база, някои полезни навици (като например "първо погледни в хелп-а"), широко известни методи за решаване на проблеми от даден тип. даже според мен системата с незадължително посещение на лекции ни учи малко или много да сме отговорни и да решаваме сами кое има смисъл да правим, и кое не.. обаче цялата тая информация не става за ползване в "суров вид", т.е. трябва ти известен опит в дадена сфера, за да се научиш как да прилагаш знанията си в практиката. и тоя опит не се трупа в университета :)

така че стига с изказвания от типа "ама тва няма да ми трябва никъде, що го уча?" - никога не знаеш кога може да ти потрябва нещо :)

П.П. от анкетата гласувах за Други, щото много ме кефи Perl :) иначе пиша предимно на С++, ама тва е покрай университета..
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
pointe
В началото бе словото

Мнение от pointe »

Правете разлика между Java и JavaScript! Не са едно и също нещо и някой може много лошо да ви псува, че сте го 'обидили' как той програмира на едното, а той реално ползва другото :).

Също .. половината горе изброени дори не са програмни езици, а и е даден доста лош набор => никой любим => "Други".
What you don't know will hurt you.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Tripio написа: така че стига с изказвания от типа "ама тва няма да ми трябва никъде, що го уча?" - никога не знаеш кога може да ти потрябва нещо :)
Прав си за доста неща. Но сам казваш-трябва да ни дадат основата. Еми някои неща не ти дават никаква основа (или поне не спрямо специалността). Защо тези предмети не бъдат заменени с неща пряко свързани със специалността и тези предмети да ти дават пак основата но на съвсем друго нещо. Някои неща, които уча в момента в СУ(а може би и ще уча) няма да ми трябват никъде(а и на 90% от колегите и колежките)-в тва съм почти 99% сигурен. И те могат спокойно да се заменят с други. Но както и да е.
А и нещо относно изказването ти за това какво трябва да прави един университет.
Еми то хубаво ти дава основите ама ти как ще се развиеш като професионалист? Май с работа по специалността, не мислиш ли. Щото опита в истинска среда е супер полезно нещо. И какво прави СУ, а и 99% от университетите- набутват те с учебна програма дето или не трябва да ходиш грам на лекции и упражнения или да не работиш, т.е. да не се развиваш. И като завършиш живот и здраве и магистър станеш на 20 и кусур и нямаш опит иди си търси работа.Да, ама не. Щото се търсят млади "специалисти". Че даже и фирмите които те взимат от нулата са доста малко. И изпуснеш ли подобна възможност после иди обяснявай на някоя фирма колко си велик, ама не си работил грам досега.
Не става хем така, хем така. И да речем че в СУ се предлагат някакви стажантски програми и възможности за развитие-и за колко хора са те?Колко ще се доберат до тях, за да имат възможността за развитие.

Вече се примирих че ще уча и "дивотии"(надявам се чрез избираемите предмети да ги сведа до минимум) в университета. Примирих се че трябва от време на време да се ЗУБРИ, а не да се учи. Ама поне да оставят искащите студенти да се развиват извън унивесритета и сичко ще е ок.Ще кажеш-никой не те задължава да седиш на лекции и упражнения.Да, ама после само зубренето те спасява, а то отнема много време и за мен е безмислено и прибягвам към него само в крайни случаи.Зубренето не дава знания.То е само за отбий номера.
Ай със здраве:)
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

що се излагате....кой език предпочитате ми който е по ефективен при решаване на конкретно зададена задача(проект) ,някой път се комбинират .... примерно C# , библиотеки на C++ и тем подобни и мисля че би било добре да присъства във 98,9% безмислената анкета C# , JAVA, Rybu ,C(ползва се при embedded systems примерно) ,VB(според Дийкстра човек който се е занимавал с ВБ , повече от него програмист неможе да стане :) )

п.п. Tripio какво значи "пиша на C++ покрай университета " ...
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

ами значи, че със С++ се занимавам само в университета, по предмети в които го ползваме, иначе не пиша на него в работата.
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
Аватар
n@sko
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от n@sko »

Моля да ме извините за грешките в анкетата - който не е учил във ФМИ му е трудно... та дори и една анкета да направи. Наистина когато създадох темата и анкетата много малко разбирах от програмиране и е естествено да съм пообъркал някои неща, за които се извинявам. За анкетата имах предвид кой език ви е най -приятен за писане като цяло. Иначе е вярно ,че за различните проекти се ползват различни езици - спор няма.
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”