Логически/математически задачи
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- Tanparmaiel
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
- Cassie
- Драскач
- Специалност: Астрофизика
- Курс: завършил
Re: Логически/математически задачи
Ми тва за черния хумор беше добро попадение 
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Methuselah
- Легендарен флуудър
- Cassie
- Драскач
Да.
Както казах - не е трудна...
Както казах - не е трудна...
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Cassie
- Драскач
Ъммм... една малко дълга, ама интересна от сп. Космос, рубриката "Решава логиката".
— Е — каза инспектор Стрезов— сега, другарю Ангелов, ми разкажете всичко така, както беше!
Ангелов — касиер — счетоводителят на горското стопанство в Малиново — попипа бинтованата си глава и вдигна рамене.
— Ами аз вече ви разказах! Направих голяма грешка. . . но просто не можах да отчета парите през деня! Пък и друг път се е случвало, но кой да предполага. . .
— Добре, добре — прекъсна го Стрезов, — това е ясно. Не сте отчели парите, макар че е трябвало. Имали сте повече работа и сте останали вечерта в счетоводството на стопанството. После?
— Ами после. . . така си стоях сам и пишех ведомостта. Трябва да беше вече късно. И изведнъж — угасна осветлението! Викам си — бушоните са изгорели и станах да ги оправя. И щом станах. . .
— Е?
— Ами щом станах и вратата се отвори, и на прага застана един с фенерче в ръка. Висок такъв, млад, черен и с бакенбарди. Държи в другата ръка пистолет. Аз не мога и да продумам — и само го гледам. . .
— Да е някой от тези? — каза инспектор Стрезов и постави пред Ангелов четири снимки на мъже. Ангелов само ги погледна и веднага посочи най-дясната.
— Този е!
— Сигурен ли сте? Да няма грешка?
— Не, сигурен съм, другарю инспектор! Аз го разгледах човека добре. Луната светеше през прозореца, та. . .
— Та какво?
— Разгледах го, казвам, право на лицето му светеше. Този е!
— А после?
— После. . . държи пистолета и ми казва: „Застани до стената!" Заставам. „С гръб!" — казва. Заставам с гръб. И после — не, помня. Здравата ме е халосал, проклетникът! — и Ангелов пак попипа бинтованата си глава.
— М-даа — каза инспекторът. — И после?
— Ами като се свестих, едва се довлякох до вратата и започни да викам. Дойдоха хора... гледаме... в касата няма нито лев!
— Много сериозен обир — рече инспектор Стрезов и побутна снимките пред себе си. — Но този ли е наистина? Нещо да не грешите?
— Не! — твърдо заяви Ангелов.— Познах го!
Инспекторът дълго гледа снимките, след това извади от чекмеджето си една скица на горското стопанство, погледна и нея, после прибра всичко, като остави само снимката на мъжа.
— Е, Ангелов — каза той — ние всичко проверихме. Вярно е, че бушоните са били отвити. Вярно е, че снощи е имало пълнолуние. Вярно е, че добре са ви ударили. Сам така не можете да се ударите. Но едно нещо не е вярно и не може да бъде вярно. Хайде, разкажете пак как изглеждаше нападателят!
Кое от показанията на Ангелов не е вярно и в какво се съмнява инспектор Стрезов?

Подсказка: Картинката не е само за красота...
— Е — каза инспектор Стрезов— сега, другарю Ангелов, ми разкажете всичко така, както беше!
Ангелов — касиер — счетоводителят на горското стопанство в Малиново — попипа бинтованата си глава и вдигна рамене.
— Ами аз вече ви разказах! Направих голяма грешка. . . но просто не можах да отчета парите през деня! Пък и друг път се е случвало, но кой да предполага. . .
— Добре, добре — прекъсна го Стрезов, — това е ясно. Не сте отчели парите, макар че е трябвало. Имали сте повече работа и сте останали вечерта в счетоводството на стопанството. После?
— Ами после. . . така си стоях сам и пишех ведомостта. Трябва да беше вече късно. И изведнъж — угасна осветлението! Викам си — бушоните са изгорели и станах да ги оправя. И щом станах. . .
— Е?
— Ами щом станах и вратата се отвори, и на прага застана един с фенерче в ръка. Висок такъв, млад, черен и с бакенбарди. Държи в другата ръка пистолет. Аз не мога и да продумам — и само го гледам. . .
— Да е някой от тези? — каза инспектор Стрезов и постави пред Ангелов четири снимки на мъже. Ангелов само ги погледна и веднага посочи най-дясната.
— Този е!
— Сигурен ли сте? Да няма грешка?
— Не, сигурен съм, другарю инспектор! Аз го разгледах човека добре. Луната светеше през прозореца, та. . .
— Та какво?
— Разгледах го, казвам, право на лицето му светеше. Този е!
— А после?
— После. . . държи пистолета и ми казва: „Застани до стената!" Заставам. „С гръб!" — казва. Заставам с гръб. И после — не, помня. Здравата ме е халосал, проклетникът! — и Ангелов пак попипа бинтованата си глава.
— М-даа — каза инспекторът. — И после?
— Ами като се свестих, едва се довлякох до вратата и започни да викам. Дойдоха хора... гледаме... в касата няма нито лев!
— Много сериозен обир — рече инспектор Стрезов и побутна снимките пред себе си. — Но този ли е наистина? Нещо да не грешите?
— Не! — твърдо заяви Ангелов.— Познах го!
Инспекторът дълго гледа снимките, след това извади от чекмеджето си една скица на горското стопанство, погледна и нея, после прибра всичко, като остави само снимката на мъжа.
— Е, Ангелов — каза той — ние всичко проверихме. Вярно е, че бушоните са били отвити. Вярно е, че снощи е имало пълнолуние. Вярно е, че добре са ви ударили. Сам така не можете да се ударите. Но едно нещо не е вярно и не може да бъде вярно. Хайде, разкажете пак как изглеждаше нападателят!
Кое от показанията на Ангелов не е вярно и в какво се съмнява инспектор Стрезов?
Подсказка: Картинката не е само за красота...
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
Нещо със светлината трябва да е начи. Луната му е светела в лицето. Как? Аз не разбирам много, ама гледам, че прозорецът е от северната страна...
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Да, няма как светлината от прозореца да осветява вратата отвътре, има стена и е на същата стена.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
И аз си мисля, че свелината не пада пряко в лицето на някой, който ще отвори вратата веднага... по-скоро би се обърнал към прозореца... но защо да го прави?
Нападнатия счетоводител е застанал облегнат към стена преди да го халосат... но към коя? Ако е бил тази на която е прозореца е щял да види престъпника защото той е щял да бъде срещу светлината... а другите три стени - не е можел да го види добре... от тук идва цялата идея...
И само аз ли забелязах, че няма каса в сградата... уж е обир, а е нямало откъде да бъдат взети парите...
Нападнатия счетоводител е застанал облегнат към стена преди да го халосат... но към коя? Ако е бил тази на която е прозореца е щял да види престъпника защото той е щял да бъде срещу светлината... а другите три стени - не е можел да го види добре... от тук идва цялата идея...
И само аз ли забелязах, че няма каса в сградата... уж е обир, а е нямало откъде да бъдат взети парите...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Cassie
- Драскач
blue_sky написа:Нещо със светлината трябва да е начи. Луната му е светела в лицето. Как? Аз не разбирам много, ама гледам, че прозорецът е от северната страна...
Да. Това е. Ето и отговора, който са дали в списанието:
"ЛОГИКАТА РЕШИ: Пълната луна не е светела в прозореца на счетоводството, защото той има северно изложение.
Така, че Ангелов не е можел да разгледа така сигурно и добре мъжа, както твърди. Затова Стрезов се съмнява, че Ангелов е съучастник в обира."
П.П. А аз вече почнах да се тревожа, че пак съм затрила темата с няква мн сложна задачка...
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Cassie
- Драскач
Ще помоля хора от ФМИ и ФзФ да не дават мигновено отговора, че няма да е интересно... 
Не че другите няма да се сетят, ама все пак...

Къде е грешката?
Не че другите няма да се сетят, ама все пак...

Къде е грешката?
Последно промяна от Cassie на 14 Фев 2008, 15:14, променено общо 1 път.
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Няма грешка. Математиката си е грешна по принцип
Знаех си че няма начин да е толкова красива...
Знаех си че няма начин да е толкова красива...
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
- Cassie
- Драскач
Недей ги заблуждава хората.
За тази грешка метематичката в даскало такива двойки въртеше...
За тази грешка метематичката в даскало такива двойки въртеше...
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
неможе да делиш на a-a=0 
- Cassie
- Драскач
Ъф корс
След малко пускам нова...