Езикознание
Модератор: Don Horhe
Re: Езикознание
Здравейте!
Виждам, че някои от тук вече сте го минали езикозанието. Може ли някой да каже кои са по-важните въпроси, тези, които са се падали(някой по-назад в темата беше споменал, че е имало само 15-18листчета), и кои въпроси могат да се спестят и да не се учат или поне да не им се обръща чак такова внимание.
Благодаря.
Виждам, че някои от тук вече сте го минали езикозанието. Може ли някой да каже кои са по-важните въпроси, тези, които са се падали(някой по-назад в темата беше споменал, че е имало само 15-18листчета), и кои въпроси могат да се спестят и да не се учат или поне да не им се обръща чак такова внимание.
Благодаря.
- renesanz
- Легендарен флуудър
ми те всички може да се паднат попринцип.но явно те дават няколко от всички раздели. език и реч,език и мислене,езиков знак,семиотика,синтагматика и парадигматика,фонетика и фонология, морфолоогия,класификация на езиците,диглосия,обект и предмет на езикознанието и др. трябва да се знаят,защото при нас ги имаше. но аз имам предвид при Асенова. циек са при друга. граматическите категории също ги имаше... въпросите са формулирани ясно и с подточките,така че ако го знаете няма да е трудно. и съответното езиково семейство трябва да се знае. ако не сте научили 5-6 теми не е фатално,стига да имате късмета да не се паднат.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
De tantos desejos aflitos...
А колко време продължава изпитът? Много ли трябва да с говори или е достатъчно да кажеш най-важното и с изречеие-2-3?
- renesanz
- Легендарен флуудър
зависи дали си при Асенова!!!! тя се заяжда!!!!!! аз говорих около 10 мин. някои по-малко,други повече. с 2 изречения няма да вържеш 3,можеш да разтягаш локуми,но и да кажеш най-важното преди това. не бива да се сдухваш ако не знаеш нещо,щото тя се нервира много.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
- Pebbles
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
за тези които още не са минали езикознанието мога да дам този сайт: http://korean.hit.bg/ там има лекции и от общо езикознание и лично на мен мн ми помогна за нещата които ги няма в Бояджиев и Дуриданов 
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Ако си в ЦИЕК и не си присъствал на онази лекция, която беше извънредната, няма как да знаеш и какви са билетите. Билетите съдържат общо 52 въпроса (теоритическите), като във всеки билет има по 2 теоритически и един практически. За ЦИЕК е важно да се уточни, че Данчева е доста добричка и благосклонна на изпити (поне аз така разбрах) и 3 ще вържеш с казване на основното. Ако толкова не ти се учи, потготви се за практическия въпрос и за въпросите, които тя задава по принцип.AlmaMater написа:Здравейте!
Благодаря.

- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Някой може ли да се притече на помощ и да каже каква е разликата (най-общо) между език и реч?

- renesanz
- Легендарен флуудър
речта е езика в действие,езикът функционира в речта. езикът е средство за общуване,което се използва в речта. езикът е необходимото условие за речта. речта е индивидуална,езика-общ.
еми има 10 изречения,които могат да се сведат до 1-2
55 стр. от Бояджиев са разликите.
еми има 10 изречения,които могат да се сведат до 1-2
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
А пък ФДС (сетете се откъде е съкращението) дава пример с музицирането 
Нотите едни - интерпретацията винаги различна.
Нотите едни - интерпретацията винаги различна.
medicate, medicate
Ууууууусааааааааааа ....
Ако някой може да ми каже в коя тема е динамика и статика
( + изречението като синтактична едница) ще съм много благодарен. Така като гледам тая тема ми липства по необясними причини
Е явно ще се учи по малко : /
И във тая проклета тема 7 ( да отново ) виждам само за езикови знаци и 3-ъгълника на фреге...Нали почва " Езиков знак и Езикова знакова система" ? По дяволите не виждам нищо за морфемно равнище и тъй нататък за морфема и всички тъпотии...
(намразих ЕЗК )
( + изречението като синтактична едница) ще съм много благодарен. Така като гледам тая тема ми липства по необясними причини
И във тая проклета тема 7 ( да отново ) виждам само за езикови знаци и 3-ъгълника на фреге...Нали почва " Езиков знак и Езикова знакова система" ? По дяволите не виждам нищо за морфемно равнище и тъй нататък за морфема и всички тъпотии...
(намразих ЕЗК )
- renesanz
- Легендарен флуудър
за статика и динамика чети "синхрония и диахрония" от Москов "Език и езикознание" 2000г. на 223 стр.Corlic написа:Ууууууусааааааааааа ....
( + изречението като синтактична едница) ще съм много благодарен. Така като гледам тая тема ми липства по необясними причиниЕ явно ще се учи по малко : /
(намразих ЕЗК )
за езиковите знаци най-пълно (даже прекалено обширно) е пак в Москов тема номер 5 "лингвосемиотика"
само семиотика е малко преди това. има и видове езикови знаци-морфема, дума, словосъчетание, изречение,текст. това е.
за морфема не знам от къде,аз не съм го учила тоя въпрос. дано съм помогнала. все пак Москов върши работа за много от темите.
- Tintallé
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Чак сега лиCorlic написа:(намразих ЕЗК )
The blue buuus...is caaaliiin' uuus... Driver, where are you takin' us?
- K_A_L_I_N
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Това езикознание ми беше първият устен изпит в 1 курс и вторият студентски въобще.
Цяла седмица не знаех на кой свят се намирам, хора!!!
Учихме го само един семестър, а материалът беше за два, така че само смятайте за какво ставаше въпрос. Нормалната дата, на която се явихме, беше на 13 февруари (петък
) 2004г. Аз и още двама колеги мисля, че бяхме първите трима, които влязоха, и проф. Бояджиев (Бог да го прости) ни върна и тримата накуп, понеже всеки от нас знаеше само единия въпрос от билетчето. Каза ни да се явим другата седмица с някоя от другите филологии, т.е. даде ни последен шанс. Аз се явих на 21-и с португалска и с 300 зора вързах 3.