Да спрем шпионирането на интернет!

Място за дискусии на протребителите на форума на СУ

Модератор: Плазмодий

Публикувай отговор
rogertaylor
Летописец Виртуоз
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Re: Да спрем шпионирането на интернет!

Мнение от rogertaylor »

Cassie написа:
rogertaylor написа:Ако пък ти не четеше по диагонал щеше да усетиш, че насоката на поста ми има за цел да покаже как полицията спазва законовите процедури, точно когато налъмите са цъфнали.Та ще спазват и тези процедури - пак по същото време на годината.Другото му име е "кукуво лято".
Ааа, значи срещу това е протеста. Не срещу наредбата, а срещу начина, по който МВР си върши работата...
Случайно да не работиш в полицията/някоя свързана служба?Или имаш роднина там?Питам от интерес.Хората не защитават "просто така" такива идеи.Протеста е срещу това, че се опитват да легализират нещо незаконно.

И за да не бъда обвинен в голословие, макар и да не съм правист - ето малко факти:
Член 12

Никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот, семейството, жилището и кореспонденцията, нито на посегателства върху неговата чест и добро име. Всеки човек има право на закрила от закона срещу подобна намеса или посегателства.
Член 30

Нищо в тази Декларация не може да бъде тълкувано като предоставящо право на дадена държава, група или лице да се занимавате каквато и да е дейност или да извършват действия, насочени към унищожаване на правата и свободите, провъзгласени нея.

В случай, че не знаеш какво цитирам, това е "Всеобща декларация за правата на човека", гласувана и приета от Общото събрание на ООН.И в случай, че не знаеш и друг факт - Всеобщата декларация за правата на човека спада към клас(или раздел, правистите да го формулират по-точно) Международно право.А то е с приоритет пред националното.В случай естествено, че държавата е подписала съответния международен документ.Имам някакви подозрения, че точно този сме го подписали...
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
Аватар
Cassie
Драскач
Специалност: Астрофизика
Курс: завършил

Мнение от Cassie »

:lol:
Не. Случайно или не, не работя за МВР. И роднини нямам там. И не защитавам МВР. Дори не ги долюбвам особено.
Просто съм склонна да чета и вярвам на официални документи, вместо на пощръклели некадърни журналя.
Това, което ми цитираш не противоречи по никакъв начин на наредбата, която аз цитирах, защото за n-ти път повтарям, че регламентираната в наредбата намеса не е произволна, а регламентирана (тафтологията е преднамерена).
Т.е. Никодим от Челопечене не могат просто да решат, че ще го следят. Ако играят на спортен тотализатор и започнат да следят Никодим без нищо да е направил, то Никодимчо има право да ги съди точно по тази наредба, защото не са я спазили и не са имали основание да го следят.
Hope for the best,
plan for the worst.
rogertaylor
Летописец Виртуоз

Мнение от rogertaylor »

За да се намеси полицията и да изиска записи, тя трябва да има данни.А докато някой не ми докаже, че медиумите имат наистина полу-магически сили, съм склонен да вярвам, че начина да придобият данните е чрез записи(в повечето случаи) - профилактично търсене го наречи.Което пък вече се отнася към болднатото от мен горе.

Едит мой: Давам и напълно хипотетичен пример - на 100 записа полицията решава да вземе 10.Извадка.И случайно на 2 от тях намира нещо съмнително - може би тероризъм?Тогава иска вече записи на съответния обект(или субект) и се стига до наказателни процедури.Ама за да се стигне до това "откритие" - какво е нарушено?
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
Аватар
Cassie
Драскач

Мнение от Cassie »

Еее. Недей така. Сега измисляш напълно различна наредба.
Всъщност хубаво е, че примера ти е хипотетичен, защото няма общо с реалността. Защото според тази наредба (за кой ли път вече я споменавам) полицията чисто, просто и недвусмислено няма такива права. Не може да реши да си прави "извадки". Ако реши, то полицията е в нарушение. Без основание, дължащо се разбира се на данни събрани по друг начин, МВР няма право да събира данни по тази наредба.

Едит: А ако искаш да кажеш, че полицията няма по какъв друг легален начин да събира доказателства срещу престъпници, освен по тази все още нефункционираща наредба, ще кажа само - :shock: ...
Щото така излиза, че полицията е без работа в момента...
Hope for the best,
plan for the worst.
rogertaylor
Летописец Виртуоз

Мнение от rogertaylor »

Факт е, че миналата година полицията нае абитуриенти да "следят" за нарушения в Интернет.Оставям на теб да прецениш къде в реалността се вписва това.И можеш да продължаваш с чисто не-хипотетичните си разсъждения - ежедневните факти за съжаление подкрепят моите чисто хипотетични.Сполай.

П.П.Колкото до това, че полицията е без работа - примера в първото ми мнение(за замунда и избиващите се мутри) е направо чудесен за тази ситуация.Полицията няма да гони престъпници - гони мерзките пирати на интелектуално творчество.

"Тихо се сипят куршумите пак,
галено щипят мутрите в крак..."

Леко перефразирана, стара и обичана детска песничка.
Аватар
Cassie
Драскач

Мнение от Cassie »

Такива голи факти не ми ги развявай.
Сега какво искаш, на доверие ли да ги приемам. Ако ги подкрепиш с някакъв линк, цитат или евентуално при добро желание източник, ще можем да проведем дискусия, както трябва.
Ама така и аз мога да си разправям врели-некипели (не казвам, че това правиш) като казвам, че това са ежедневни факти и ходи разбери кой прав и кой крив.
Така че твърдения от сорта "ама всички казват...", "това са ежедневни факти...", "звездите ми го говорят" не са сериозен аргумент, освен ако не познаваш всички хора, не ти се е случило на теб, лично, или нямаш достоверен източник за тези факти...

Моля те, покажи ми откъде знаеш за тази акция с абитуриентите ( :D :D :D )... И въобще - облечи ги в нещо тези твърдения...

Едит: И - аз не правя не-хипотетични разсъждения. Аз не разсъждавам по наредбата. Защото "законът не се тълкува, а се изпълнява" :P , нали така беше... То няма кво да се разсъждава - всичко си го пише. Аз само разяснявам това, което някои не могат да си обяснят и не им е ясно, като четат наредбата.
Hope for the best,
plan for the worst.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

ОК, да продължим с хипотетичното...
Инцидентно попадам на сайтове, като bhbulgariaточкаком (нарочно пиша така, не искам да го рекламирам), неговия създател и администратор лежа 2 години за нацискта пропаганда (до колкото съм запознат). МВР, решават, че съм некав вреден елемент за обществото (понеже да речем съм нацист или не знам си кво още ще помислят)...и хоп, започва се кампания...следи се всичко което посещавам, за да се "хванат" за нещо...
Ето това е нарушаване на личното пространство както и да го гледате...и е в полза на некво си разследване...сиреч законово регламентирано...
Има си закон за СРС, в него ясно е споменато кога могат да се използват Спец. разузнавателни средства...не виждам защо допълнително трябва да се разводнява тази материя...или пък да се дават по - големми правомощия на министерство, към което няма грам обществено доверие...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
Cassie
Драскач

Мнение от Cassie »

Ама МВР откъде ще разберат, че си посещавал този сайт... В смисъл, значи те вече трябва да те следят на някакво основание и да видят, че посещаваш този сайт... Както вече изяснихме, няма "извадки" от хора, които проверяват профилактично. Иначе то и аз съм попадала на някакви извратени и некоректни сайтове случайно и кой знае още колко хора, обаче ако проверяваха random кой кво е цъкал - първо, няма да им стигнат служителите, и второ, няма толкова място в затворите. :roll:

Офтопик: Човек като е в сесия е склонен да се занимава с какво ли не, само за да не седне да чете... :roll:
Хмм... актуално твърдение, над което трябва да се замисля по-задълбочено :|
Последно промяна от Cassie на 08 Фев 2008, 16:41, променено общо 1 път.
Hope for the best,
plan for the worst.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Искаш да кажеш, че не е възмжно да бъдат изкарани на листа всички хора, посетили даден сайт???
Искаш да кажеш, че няма да има такива сайтове които да са "нарочени" за непрекъснат мониторинг и следене???
Сейвстранджа.тинтири-минтири.едиквоси.ком???
Аватар
Cassie
Драскач

Мнение от Cassie »

Ох. Не ми се карай де... :| Такова чувство имам, като видя "???" няколко пъти.
Не, не искам да кажа това... Искам да кажа, че този списък ще се окаже твърде дълъг и съвсем не пълен с "вредни елементи". И така затворите ще утеснеят, а "работливите" служители като никога ще си скъсат задника от работа. Две случки, дето просто няма да се случат...
Hope for the best,
plan for the worst.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Какво искаш да кажеш...
...разбирам думите ти по следния начин: "Не скачайте толкова срещу тази мярка, защото въпреки, че ще имат възможността да Ви следят, в МВР са такъва мързели, че няма да го направят"
ПП: Сори за "???"...определено не ти се карам :)
Аватар
Cassie
Драскач

Мнение от Cassie »

Не че няма да го направят 'щот са мързели, ами просто е безсмислено да си играят да правят списъци кой посещава тези "лоши" сайтове, при положение че ще се окажат колкото дълги, толкова и неефективни в издирването на престъпници.
За това тази мярка е по-скоро помощна към вече започнало следствие, а не основен начин за започване на разследване...
Hope for the best,
plan for the worst.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Наличието на съществуващо следствие не значи виновност... в ЗСРС е предвидена клауза, че при липса на доказана виновност материалите придобити със разузнавателни средства биват унищожавани...тук до колкото разбрах не е така...тук става дума за една база данни от която ще може да се черпят доказателства при съмнение за престъпление.
А въпроса дали наистина ще го правят или не...времето ще покаже...
Мен лично ме притеснява дори възможността да го направят...
Все пак някои от аспектите на интернет които го правят популярен е анонимността (ако я желаеш)...
Страшното е, че вече държавата, ще може да наруши това твое право и да бръкне в най- съкровенни неща...
...Някъде прочетох коментар, че се връщаме на практиката на досиетата от едни мрачни за България години...наистина ще е жалко да стане. Но наистина представи си утре се почука на вратата ни и ти се заяви "Знаем че си имаш любовница...свърши ни това и онова"...елементарен пример...но когато се случи ще е твърде късно да се върнем назад...
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Препоръчвам тази статия, написана от един от най-добрите юристи - Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация

http://mediapool.bg/show/?storyid=136054&srcpos=5

В нея е обяснено на разбираем език как въпросната наредба нарушава конституцията и заобикаля съда (необходима съдебна заповед за следене и проверка на разговори и интернет)

Поздрави на всички!
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
A.Levi
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от A.Levi »

rogertaylor написа:
Cassie написа:
rogertaylor написа:Ако пък ти не четеше по диагонал щеше да усетиш, че насоката на поста ми има за цел да покаже как полицията спазва законовите процедури, точно когато налъмите са цъфнали.Та ще спазват и тези процедури - пак по същото време на годината.Другото му име е "кукуво лято".
Ааа, значи срещу това е протеста. Не срещу наредбата, а срещу начина, по който МВР си върши работата...
Случайно да не работиш в полицията/някоя свързана служба?Или имаш роднина там?Питам от интерес.Хората не защитават "просто така" такива идеи.Протеста е срещу това, че се опитват да легализират нещо незаконно.

И за да не бъда обвинен в голословие, макар и да не съм правист - ето малко факти:
Член 12

Никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот, семейството, жилището и кореспонденцията, нито на посегателства върху неговата чест и добро име. Всеки човек има право на закрила от закона срещу подобна намеса или посегателства.
Член 30

Нищо в тази Декларация не може да бъде тълкувано като предоставящо право на дадена държава, група или лице да се занимавате каквато и да е дейност или да извършват действия, насочени към унищожаване на правата и свободите, провъзгласени нея.

В случай, че не знаеш какво цитирам, това е "Всеобща декларация за правата на човека", гласувана и приета от Общото събрание на ООН.И в случай, че не знаеш и друг факт - Всеобщата декларация за правата на човека спада към клас(или раздел, правистите да го формулират по-точно) Международно право.А то е с приоритет пред националното.В случай естествено, че държавата е подписала съответния международен документ.Имам някакви подозрения, че точно този сме го подписали...
Подписала го е, което разбира се съвсем не пречи нито съд, нито прокуратура, нито в законите да присъства.
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители”