КСК 2008 - литература и история

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: КСК 2008 - литература и история

Мнение от explorer »

Програмата по история няма да бъде променяна през настоящата 2008 година. Това го заяви доц. Пламен Митев още август 2007. Що се отнася до формулировките, естествено, че няма да обявят от Университета как ще се намали обемът на въпросите. Това можеш да го разбереш, ако познаваш някой от преподавателите в ИФ, които се занимават с кандидатстудентската кампания. Що се отнася до програмата и другите подробности, тук пише всичко: http://www.clio.uni-sofia.bg/BG/kstudents.html
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
^KeN^
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от ^KeN^ »

Дам това не можеш да го очакваш.Формулировките на темите никой няма да ти ги каже.Примерно можеш за някои от темите да си преценишНе може да има тема за Стамболов и Стоилов ...ще бъдат поотделно..Но за другите теми си е рисковано да философстваш.По-добре си учи всичко,тамън ще имаш по-цялостен поглед над тематиката ;) :albino:
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

nadejda_mitova написа:Обаче някои теми няма как да бъдат променени. например Ранно българско възраждане както и да я формулират пак си е една и съща тема. Може да се правят промени най-вече при Левски и Каравелов, както направиха миналата година, или пък в някои от нова история. И все пак подготвеният кандидат-студент трябва да може да се ориентира. :)
Точно пък темата за Ранно българско възраждане от 18 години насам се дава само като "Зараждане на националната идея - Паисий и Софроний". Другото, което е за стопанството и развитието на занаятите и т.н. се пропуска. В много теми има възможност за разделяне, просто само от ИФ на СУ знаят как точно ще бъде.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
^KeN^
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от ^KeN^ »

Moje samo Krum i Omurtag,Moje samo Asen i Petar,samo novobulgarska prosveta vinagi moje da se namali,ama trqbva da se u4i vsi4ko,za6toto ako si msilite da se pravite na mnogo hitri,nakraq da ne se izhitrite vie samite,kakvo pak kato nau4i6 primerno i za Botev,nqma da se precaka6 ;)
Аватар
GBog
Драскач

Мнение от GBog »

Да, напълно съм съгласен. Това с намаленото изпитно време и с тези разкъсвания на темите си е "нож с две остриета", и трябва много да се внимава. Може би само това, че ще имаме избор измежду 2 предложения е в наш плюс.
1968 - 1999 - 2008 - ?
Аватар
GBog
Драскач

Мнение от GBog »

На мен ми направи странното впечатление (след като погледнах списъка с темите от последните 15 години), че никога не е изтегляна тази за "България по време на Балканските войни". Не е ли вече време за подобно нещо :?: Да, не е лесна, но е много вдъхновяваща и е изпълнена с много патриотиотизъм.
1968 - 1999 - 2008 - ?
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

И на мен ми допада тази тема за балканските войни, но действително не е теглена. Минус е, че е доста изпълнена със събития, което означава и повече писане, повече анализ, а при 4 часа това е много трудно. Но пък ако я изтеглят, няма лошо, ще се пише :) Аз още не съм стигнал до нея, но си спомням доста неща от времето, когато я писах (преди 4 месеца). В момента съм на просвета и култура през Възраждането. Вие докъде сте, форумци? :)
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Браво. Аз ще съм на тази тема след около... месец :) Макар че тя ми е една от любимите. Иначе за Ранното възраждане - там темата се формулира по два начина и се пишат различни неща. В първия вариант е "Ранно българско възраждане", което включва целия въпрос така, както е зададен в програмата. Във втория вариант е "Зараждане на националната идея", което включва САМО делото на Паисий и Софроний, което е последната част на въпроса от програмата ;) Затова и вторият вариант ще бъде зададен на тази тема, ако се включи в 15-те теми (а тя обикновено се включва).
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
slvn
В началото бе словото

Мнение от slvn »

Аз съм на Раковски :roll: а вие за 5 часа като обем колко пишете горе-долу? :shock: в смисъл,стига ли ви времето,защото на мен ми звучеше много,а като седнах да пиша и се оказа малкоооо...
Imfuckinpossible is nothing... =]
^KeN^
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от ^KeN^ »

Аз за 4 4аса пиша 23 страници(пиша ситно),но с онези бързите химикалки и после ми се е***а м*****а на ръката :D ма става грозно иначе мога да напиша 20 стр. доста четливо за 4 часа :albino: :albino: :albino:
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Ами аз досега си правих само един изпит и не си го дописах докрай, защото осъзнах, че няма да ми стигне времето. Лошото е, че времето ще е 4 часа и аз не знам също как ще се оправям. Иначе за 3 часа (на третия час се отказах) сътворих 6 плътно изписани листа отгоре до долу средно около 10-12 думи на ред с поле 1,5 см. Темата беше за създаването на българската държава, а тя по принцип ми е 12 листа. Разбира се, доста неща съкратих, ама се оказа, че за славяни и прабългари имам много, а за Аспарух и Тервел (което е основното в темата) - нямаше да остане време. Така че най-важното е не дали ще възпроизведеш темата на 100%, а как ще я съкратиш във времето, че да се получи смислена, логична и завършена :) Скоро ще си правя още един изпит на Възраждане и смятам да го завърша, каквото ще да става. ^KeN^, кои са тия бързи химикалки, че не съм просветен? :) Явно ще трябва да си ускоря писането...
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
GBog
Драскач

Мнение от GBog »

Аз ще кандидатствам другата година и затова уча засега малко по-разпиляно - просто която тема ми се чете през деня, тази я подхващам. :) Но иначе сега повече наблягам на новата ни история. Разбира се, имам си и теми-любимки, но има и такива, които е добре да не бъдат изтегляни.
Кои са вашите най-непредпочитани варианти? Интересно ми е да разбера дали едно и също нещо ни затруднява най-много.
1968 - 1999 - 2008 - ?
Аватар
GBog
Драскач

Мнение от GBog »

Да, тази тема "Църква и култура през XV-XVII век" и на мен не ми харесва, а също така и тази за възстанията през този период.
1968 - 1999 - 2008 - ?
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Правят, правят. Виж темата от 1990 и тази от 2002 г. - различават се. Другото е, че тази информация я имам сигурна от проверител, който е чел работите и на двете кампании :))
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
^KeN^
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от ^KeN^ »

explorer написа:Ами аз досега си правих само един изпит и не си го дописах докрай, защото осъзнах, че няма да ми стигне времето. Лошото е, че времето ще е 4 часа и аз не знам също как ще се оправям. Иначе за 3 часа (на третия час се отказах) сътворих 6 плътно изписани листа отгоре до долу средно около 10-12 думи на ред с поле 1,5 см. Темата беше за създаването на българската държава, а тя по принцип ми е 12 листа. Разбира се, доста неща съкратих, ама се оказа, че за славяни и прабългари имам много, а за Аспарух и Тервел (което е основното в темата) - нямаше да остане време. Така че най-важното е не дали ще възпроизведеш темата на 100%, а как ще я съкратиш във времето, че да се получи смислена, логична и завършена :) Скоро ще си правя още един изпит на Възраждане и смятам да го завърша, каквото ще да става. ^KeN^, кои са тия бързи химикалки, че не съм просветен? :) Явно ще трябва да си ускоря писането...
Еми има такъв момент.Един приятел кандидатстваше по-миналата година и се падна Аспарух и Тервел,но изпитът беше 5 часа.Той дори е ходил да си види работата.Увлякал се е по Аспарух и е написал точно 1,2 страници за Тервел,демек не му беше балансирана темата и резултатът беше 2,като се има предвид че той знаеше темата перфектно.Нз какво ме кара да си мисля,че може да е тая година само Аспарух,но ме съмнява,няма занчение.Та тея бързите химикалки са едни подобни на писалки,но не драскат,,имат на върха острие,подобно на писалките,приличат на фулмастри :D ма хич не трябва да натискаш,просто пишат хипер бързо :albino: :albino: :albino:
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”