Да поговорим за есетата

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Ivelinka
В началото бе словото

Да поговорим за есетата

Мнение от Ivelinka »

Как се готвите да пишете този толкова сложен компонент за мен - есето?

Чувала съм, че има курсове, които готвят кандидат-студенти да пишат есета. Някой от вас да ходи или да има информация да такъв курс?

PS: Ще кандидатствам в СУ с английски и в ПУ с английски и български език ( и за двете трябва да мога да пиша есе)
Последно промяна от Ivelinka на 03 Фев 2008, 19:30, променено общо 2 пъти.
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Re: Да поговорим за есетата

Мнение от Methuselah »

Ivelinka написа:Как се готвите да пишете този толкова зложен компонент за мен - есето?

Чувала съм, че има курсове, които готвят кандидат-студенти да пишат есета. Някой от вас да ходи или да има информация да такъв курс?
АХАХАХАХХАХ добре поне че не си написала еЗе :mrgreen:
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Специалност: Туризъм
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

За есе на чужд език ли говорим?
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Според мен се има предвид вторият вариант на изпита по литература... :roll:
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

Или изпитът по журналистика...Абе,есета се пишат лесно(или поне доста по-лесно от ЛИС).Освен това са много по-удачен изпитен формат за отсяване на можещи от неможещи,на хора с идеи от следващи шаблони.Така и не успявам да осъзная защо изпитът по литература не е само с есеистична основа,проверяваща цялостната литературна компетентност на кандидат-студентите,а не само подготовката и познанията им върху сравнително тесен кръг автори.
Humanism is death disguised as life.
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Според мен зависи от нагласата на човек, общата култура и стил на писане... :roll:
Все пак - ако става въпрос за изпита по литература - препоръчвам ви да заложите на ЛИС.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

steamer написа:Или изпитът по журналистика...Абе,есета се пишат лесно(или поне доста по-лесно от ЛИС).
зависи какъв тип есе ти искат :) Този тип, който очакват да им напишеш на изпита по литература не е чак толкова по-различен от обикновеното ЛИС като стил. Що се отнася до съдържанието - наистина не се налага да обсъждаш текста в такива детайли, в каквито се очаква при ЛИС, но от друга страна пък трябва да съпоставяш епохи и съответните им идеи...
Но като цяло и аз препоръчвам за изпит да се придържате към ЛИС, най-малкото понеже, въпреки всичкия субективизъм, който литературата предполага, критериите не са толкова "плаващи". ;)
Изображение
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Аз лично предпочитам да пиша есе, но пък съм абсолютон съгласна с мнението за плаващите критерии. Свободното мислене и изразяване както може да те възнесе, така може и да те закопае дълбоко под морското равнище.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

ами това се опитвам да ви кажа, че в есето, което се изисква на изпита по литература няма място за свободни съчинения, ами пак си е строго научно. Докато ЛИС е анализ на произведение/я, то есето е един вид история на литературата (характерни идеи за епохата, философски влияния и прочие). :)
Изображение
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

Мда...и при есето си пишат оценките общо взето едно към гьотере...
и оценките между 3.00 и 4.00 са преобладаващи...

и аз ви съветвам да си заложите на ЛИС.Есето само по име е есе.И приликите свършват дотук :D
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Ivelinka написа:Как се готвите да пишете този толкова сложен компонент за мен - есето?

PS: Ще кандидатствам в СУ с английски и в ПУ с английски и български език ( и за двете трябва да мога да пиша есе)
Та, да помогнем на момичето все пак...Първо, есетата на английски и на български са коренно различни като тип. По английски трябва да се вместиш в определения обем думи, да имаш ясно разграфени части(това важи и за българския)-увод, по един абзац за всяка теза и извод. А и на английски трябва да си перфектна откъм грамотност, не се обръща особено внимание на това КАКВО, а КАК си го написала. Е, все пак трябва да е смислено.
По български си има правила, които са в учебниците. Оригинални примери, общ поглед върху проблема и фокусиране върху отделни аспекти. Грамотността отново е от голяма важност, но тук пък няма да пропуснат да следят доколко си вникнала в темата и какви изводи си си направила. При българското есе трябва да имаш увод(който обаче не е задължителен), теза(задължителна; ако нямаш увод започваш директно с нея), доказателствена част и извод, като в извода можеш да повториш нещо, което си написала по-рано в есето.
И за курсовете последно. На този в СУ, мисля, подготвят за ЛИС-а повече, защото диктуват лекции за авторите. По английски курс няма. За ПУ нищо не мога да ти кажа, защото не съм търсил нищо за там. Така че си разучи в самия университет. Надявам се поне малко да съм бил от полза. :bounce: :)
sugar_cherry
В началото бе словото

Мнение от sugar_cherry »

В крайна сметка колко станици трябва да е дълго едно есе да речем за изпита по журналистика в СУ?
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Няма ултиматум - с 6 страници можеш да изкараш толкова, колкото и с 3 - от слаб до отличен. Относно въпроса на Ivelinka - не си го задала коректно и хората не те разбират, затова те засипват с информация за различен тип есе. Есето в ПУ е от типа "Изядоха ли мишките книжките" (което btw се падна в ЮЗУ). Аз не мога да ти помогна, не се занимавам с есета за кандидатстване. Но по мое мнение на който и да е курс няма да те научат да мислиш оригинално. Въпросът е да създадеш логически свързан текст, като в него да си личи последователна аргументация. Надявам се другите да ти помогнат с по-компетентно мнение.
Don't think you are, know you are!
Аватар
pink floyd
Пишеща машина

Мнение от pink floyd »

Ами то за есетата "компетентни мнения" няма, защото никой не може да даде критериите за правилност. Няма такива (чудя се на какъв принцип поставят оценката). Сигурен съм, че дори да напишете стихотворение по темата, пак ще мине, а пък ако е и талантливо...ще имате даже успех :D
----------
Т'ва за мишките и книжките е стабилна тема :shock: Ще се позамисля преди да пиша :drunken:
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване
Курс: завършил

Мнение от inc »

За мишките и книжките си е извечна тема. Бтв, падала се е и в СУ преди година-две в журналистиката. Лично според мен този тип есета е с най-"плаващи" критерии. Но не е невъзможно да полочиш добра оценка, стига да се придържаш към темата, да имаш ясна позиция, и тя да е стабилно обоснована. И стихотворната форма е едиственото жанрово ограничение - не важи. Не знаех, че такъв формат давали и в ПУ. За там практически нищо не знам.
Но (както вече стана въпрос) чуждоезичното есе е много различно. То си се отличава със синтетичност и е критерий основно за свободно и кадърно изразяване на мисъл, а не за нейната оригиналност или провокативност. Демек - владееш ли го наистина тоя език, или си заучавала шаблонни упражнения. От малко думи най-добре си личи. Затова и темите често (винаги) са БАНАЛНИ...
Щом се отнася за кандидатстване с език в СУ, всеки преподавател - частен или курсов - задължително ще обърне внимание на компонента есе. Поне всички мои познати основно на това наблягат.
За есето по литература тук, съм доста съгласна с Faith. Работата пак трябва да е издъражна в строго аналитичен стил. И ни най-малко не е по-лесно от ЛИС.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”