Кандидатстване през 2008, матури и предварителни?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/
Курс: първи

Re: Кандидатстване през 2008, матури и предварителни?

Мнение от Lama »

Суперррррр, адски съм доволна, защото до последно се съмнявах дали няма да решат оценката от матурата да замести оценките през годините и ми беше все притеснено.
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Lama написа:Суперррррр, адски съм доволна, защото до последно се съмнявах дали няма да решат оценката от матурата да замести оценките през годините и ми беше все притеснено.
Не, днес в училище ни разясниха подробно, че оценката от матурата се пише отделно и няма общо с тази от гимназиалния курс (9-12 клас). На този сайт е обяснено добре: http://www.zamaturite.bg./
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
svetli_sl
В началото бе словото

Мнение от svetli_sl »

explorer написа:Ето какво са решили днес от СУ относно матурите. Специалност "Журналистика" не е сред гласуваните за прием с оценка от матура. Източник: http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=453516
Ами ние завършилите миналата година? :roll:
Няма ли да имаме право да кандидатстваме за тия специалности? :roll: Или ние ще си държим изпита и по него ще ни приемат,ама как ще стане след като ще приемат в тях само с матурата! :roll: Малко не ми са ясни нещата :roll:
doctors
В началото бе словото

Мнение от doctors »

svetli_sl написа:
explorer написа:Ето какво са решили днес от СУ относно матурите. Специалност "Журналистика" не е сред гласуваните за прием с оценка от матура. Източник: http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=453516
Ами ние завършилите миналата година? :roll:
Няма ли да имаме право да кандидатстваме за тия специалности? :roll: Или ние ще си държим изпита и по него ще ни приемат,ама как ще стане след като ще приемат в тях само с матурата! :roll: Малко не ми са ясни нещата :roll:
Абе хора,вие не четете ли какво съм написал малко по-горе.Ще ви го напиша пак за да го прочетете,ако вече не сте го прочели:Университетите дори и да приемат матурите за някой специалности те продължават да си провеждат и кандидатстудентски изпити за тези специалности,на които могат да се явят завършилите предни години,също така хора които не са доволни от оценката си на матура,освен това и дори да са доволни от оценката си на матура,някой могат да искат да се явят и на конкурсен изпит и да играят с по-висока оценка.Така,че стига сте се шашкали!!Ето и написаното от мен малко по-горе:
Много ясно,че ще си има изпити.Независимо,че за някой специалности и някой университети могат да се признават оценките от матури.Това не значи,че няма да има изпити.Както ви е известно независимо,че ще има матури университетите ще продължат и за напред да си провеждат и техните си кандидатстудентски изпити.Кандидатстудентски изпити винаги е имало ще ги има и за напред.Освен това хората които не са доволни от оценката си от матурата как ще влезнат в даден вуз - отговорат е ясен като се явят на кандидатстудентски изпити и изкарат по-висока оценка.Същото важи и за хора завършили предишни години те също се явяват на приемен кандидатстудентски изпит и така ги приемат в университета. Така,че от всичко е ясно,че кандидатстудентски винаги е имало и ще ги има и за напред!Като имам впредвид за напред казвам както през 2008,така и през 2009,2010 и т,н.

Така,че мисля си получил/Получила отговор на въпроса си.Кандидатстудентските изпити не отпадат и не се заместват от матури!Всичко съм ти написал много подробно по-горе и даже съм се повторил в постинга си.
doctors
В началото бе словото

Мнение от doctors »

По 18 специалности ще може да се кандидатства и с матура в Софийския университет“Св. Климент Охридски от тази година
БНР/Радио България - 31 Януари 11:47
По 18 специалности ще може да се кандидатства и с матура в Софийския университет“Св. Климент Охридски“ от тази година реши Академическият съвет, съобщиха от учебното заведение. Бъдещите студенти ще могат да избират дали да се явят на приемен изпит, или да кандидатстват с оценката от зрелостния си изпит, съобщава БГНЕС. Този начин на кандидатстване бе възприет от Философския факултет, Физическия факултет, Химическия факултет и Факултета по начална и предучилищна педагогика. Новият начин за прием се отнася за следните специалности: “Философия” – Философски факултет; “Физика”, “Инженерна физика”, “Ядрена техника и ядрена енергетика”, “Физика и математика”, “Астрофизика, метеорология и геофизика” – Физически факултет; “Химия”, “Компютърна химия” и “Химия и информатика”, “Химия и физика”, “Ядрена химия”, “Екохимия” и “Инженерна химия и съвременни материали” – Химически факултет; “Предучилищна и начална училищна педагогика”, “Социална педагогика”, “Специална педагогика” и “Логопедия“, “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” – Факултет по начална и предучилищна педагогика.
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Крайно време беше да имаме малко информация по въпроса. Всъщност СУ постъпи логично-избра специалностите с най-малък наплив...Така ще си оправят бройките...

А от статията от "Дневник" някой разбра ли в УНСС нещата как са? В смисъл, там споменават, че са казали, че за журналистиката ще приемат матура, но одобрили ли са го официално?
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Аз явно съм тъпа, понеже нещо се обърках.
Сега балообразуването е 2. Писмен журналистика + изпит Бел + устен журналистика + бел от дипломата

А сега с тия матури какво се получава? Матурата може да замести оценката от дипломата по БЕЛ ли?
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

С тия матури нищо не се получава. Балообразуваща си ти остава оценката от годините по ЗП. Матурата, както вече се знае, няма да замести изпита по БЕЛ в СУ.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”