Почина великият шахматист Боби Фишер
- Bety_
- Летящите Пръсти
Почина великият шахматист Боби Фишер
Днес в Рейкявик почина бившия световен шампион по шахмат Боби Фишер, съобщи исландското национално радио. Радиото цитира говорител на Фишер като източник на новината. Причината за смъртта му не се съобщава.
Фишер се установи в Исландия през 2005 г. и по-късно получи исландско гражданство. Именно в Рейкявик той спечели световната си титла по шахмат през 1972 г. надвивайки съветския гросмайстор Борис Спаски.
През 2001 г. авторитетното списание "Чес Информант" призна Фишер за шахматист на ХХ век. В публикувания рейтинг той получи 79,9 % от гласовете, след него остана Гари Каспаров с 77,7%. Исландия вече има своя световен шампион, давайки му гражданство. Не е важно, че е бивш. Важното е, че е непобедим. Боби Фишер съумя да запази независимостта си и получи постоянно пристанище в островната страна - там, откъдето дойде и неговата световна известност. Точно в Рейкявик през 1972 г. американският гросмайстор Робърт Джеймс Фишер разгроми тогавашния световен шампион от СССР Борис Спаски и стана притежател на шахматната корона.
Робърт Джеймс Фишер е роден на 9 март 1943 г. в семейството на немец и швейцарска еврейка. Появява се на бял свят в Чикаго, в еврейската част на града. Майка му - Регина Вендер, с леви убеждения, бяга от Германия в Съветския съюз. В столицата на СССР се запознава с немския биофизик Герхард Фишер, за когото се омъжва. През 1945 г. баща му ги напуска. Версия за раздялата гласи, че той е бесен от появилите се слухове, че баща на малкия Фишер е знаменития математик Петер Нойман, близък на семейството и участник в кръга от учени, работещи в САЩ над създаването на американската атомна бомба. По шахмата го запалва Джоана, по-голямата му сестра. На 14 години е най-младият шампион на САЩ. Тогава напуска училище, като отсича: "Там нищо не се учи. Учителите са глупаци. Ще се занимавам само с шахмат." Година по-късно става най-малкия (за онова време) гросмайстор в историята на този спорт.
-----------------------------------------------
Цялата статия: http://dnevnik.bg/show/?storyid=449340&p=0#comments
Фишер се установи в Исландия през 2005 г. и по-късно получи исландско гражданство. Именно в Рейкявик той спечели световната си титла по шахмат през 1972 г. надвивайки съветския гросмайстор Борис Спаски.
През 2001 г. авторитетното списание "Чес Информант" призна Фишер за шахматист на ХХ век. В публикувания рейтинг той получи 79,9 % от гласовете, след него остана Гари Каспаров с 77,7%. Исландия вече има своя световен шампион, давайки му гражданство. Не е важно, че е бивш. Важното е, че е непобедим. Боби Фишер съумя да запази независимостта си и получи постоянно пристанище в островната страна - там, откъдето дойде и неговата световна известност. Точно в Рейкявик през 1972 г. американският гросмайстор Робърт Джеймс Фишер разгроми тогавашния световен шампион от СССР Борис Спаски и стана притежател на шахматната корона.
Робърт Джеймс Фишер е роден на 9 март 1943 г. в семейството на немец и швейцарска еврейка. Появява се на бял свят в Чикаго, в еврейската част на града. Майка му - Регина Вендер, с леви убеждения, бяга от Германия в Съветския съюз. В столицата на СССР се запознава с немския биофизик Герхард Фишер, за когото се омъжва. През 1945 г. баща му ги напуска. Версия за раздялата гласи, че той е бесен от появилите се слухове, че баща на малкия Фишер е знаменития математик Петер Нойман, близък на семейството и участник в кръга от учени, работещи в САЩ над създаването на американската атомна бомба. По шахмата го запалва Джоана, по-голямата му сестра. На 14 години е най-младият шампион на САЩ. Тогава напуска училище, като отсича: "Там нищо не се учи. Учителите са глупаци. Ще се занимавам само с шахмат." Година по-късно става най-малкия (за онова време) гросмайстор в историята на този спорт.
-----------------------------------------------
Цялата статия: http://dnevnik.bg/show/?storyid=449340&p=0#comments
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Re: Почина великият шахматист Боби Фишер
Наистина огромна загуба..
Наистина гений..
Наистина гений..
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Преди малко го прочетох в гонг.бг и ми стана много гадно
Баща ми е запален шахматист и докато ме учеше да играя ми е разказвал за него.Има ирония и във възраста на която е починал,а именно 64,толкова са и квадратчетата на шахматната дъска.ЖАЛКО 
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
- Bety_
- Летящите Пръсти
Мир на праха му. Наистина уникален шахматен гений с неповторим стил. И останал непобеден... От неговите партии съм научила страшно много за шаха, за тактиката, за стратегиите в мисленето. А в живота си също е пример за напобедимост и несломим дух. Не се предаде до последно. Затова ще остане завинаги в паметта на много хора.
Да, уникален шахматист! Накрая май полудя...
Бог да го прости!
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Тъпите янкита... Вместо паметник да му направят... Ще се сетят, ама закога...
Лека му пръст.
Лека му пръст.
- javortomov
- Драскач
- Специалност: МО, ЮФ
- Курс: втори
Егати биографията! Найстина е бил личност

"Никой не е направил повече от мен за Америка. През 1972 г. светът гледаше на нея като на страна, в която умеят да играят само бобслей, хокей на лед и американски футбол. Никой и не предполагаше, че там може да живеят интелектуалци", заявява Фишер.
Варваринът тук съм аз, защото никой не ме разбира. (Овидий)
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
"Ненавиждам жените,без да съм хомосексуалист.Всъщност..мисля,че уважавам малко съпругата на Бисгайер.Тя може да прави мат с кон и офицер..."
Мир на праха му.Фишер е достоен за възхищение-това,което той постига сам,не успява да го направи нито един съветски(или какъвто и да било) гросмайстор с каквито и да било тренировъчни школи,секунданти и прочее.Гениален спортист и феноменална личност.
За "полудяването"-по-скоро не,откакто Фишер престава да участва по турнири,хората откриват в него една широкоскроена и високо (само)образована личност с много широк кръг интереси.Но човек,на когото не му пука по коя медия разказва вица за евреина с ерекция,дето се блъснал в стената и си счупил носа,трудно може да бъде наречен "съвсем нормален".Иначе като млад наистина е бил малко чалнат.
Мир на праха му.Фишер е достоен за възхищение-това,което той постига сам,не успява да го направи нито един съветски(или какъвто и да било) гросмайстор с каквито и да било тренировъчни школи,секунданти и прочее.Гениален спортист и феноменална личност.
За "полудяването"-по-скоро не,откакто Фишер престава да участва по турнири,хората откриват в него една широкоскроена и високо (само)образована личност с много широк кръг интереси.Но човек,на когото не му пука по коя медия разказва вица за евреина с ерекция,дето се блъснал в стената и си счупил носа,трудно може да бъде наречен "съвсем нормален".Иначе като млад наистина е бил малко чалнат.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Гениите винаги остават неразбрани за съвременниците си!
Мир на праха му!
Мир на праха му!
-
A.Levi
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Здравей,THE_PARASITE написа:Гениите винаги остават неразбрани за съвременниците си!
Мир на праха му!
с теб в миналото - преди хората на Смион Патеев да баннат целия ми провайдер сме провеждали много смислени дискусии
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Дано и занапред да е така!A.Levi написа:Здравей,THE_PARASITE написа:Гениите винаги остават неразбрани за съвременниците си!
Мир на праха му!
с теб в миналото - преди хората на Смион Патеев да баннат целия ми провайдер сме провеждали много смислени дискусии
П.С. Изинявам се за "флууда".