Добре каза, че авторското право е друго нещо. Обясниха ми, че за него става дума. Впрочем Ректорът е доста наясно с тези неща...
А диктофонът не се ли явява специално техническо средства
Joker,
не твърдя, че съм прав, просто така си мисля

Може и да не съм, но ако погледнеш предния ми пост, се надявам да разбереш логиката ми.
Ако има нарушение на авторското право при записа на диктофон, би трябвало да има и когато лекциите се диктуват и се записват от студентите на ръка.

)) В крайна сметка не носителят, а съдържанието е обект на авторското право.
Аз обаче продължавам да си мисля, че не записа на лекциите (с химикалка или с диктофон) нарушава автопрското право, а разпространението на лекциите.
Диктофонът - специално техническо средство (СРС) - Ами като се има предвид колко е стар закона и разбиранията в него, няма да се учудя и ако е специално техническо средство, точно както и дигиталния фотоапарат, ДжиЕсЕм, МР3-плейар.. та може дори и обикновената химикалка със сменяеми 4-цвята да е СРС...
Дали ректорът е наясно - относно правната страна на въпроса много се съмнявам да е обективно наясно

Най-много да е питал някой колега от ЮФ и той да му е отговорил нещо от рода " А бе я да се мъчат студентите, толкова глупости говоря докато съм на работа, че ако има доказателства... я по-добре НЕ."
Дали ще се постигне нещо - едва ли!
Ако преподавател не иска да бъде записван, едва ли някой може да го накара да търпи. Този някой прото е негов студент и ако много знае, ще бъде отразено в книжката му подобно поведение

))
Точно както преподавателите нямат право да гонят студент от лекции (има изключения), но масово се прави... и ако възразиш... запомнен си и на изпита... и втория път, та един колега трета година се явява.. щото си търсише правата