Потвърждавамhypnosssa написа:Хора,не искам да ви плаша,но това,което сега имате да научите за една учебна година, като влезете в университета,същия обем ще трябва да научите за 1 седмица....и то по минимум 3-4 предмета...така че,спокойно си учете и знайте,че нещата се усложняват после![]()
![]()
КСК 2008 - литература и история
Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo
- rachence
- Паисий
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Re: КСК 2008 - литература и история
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Това не е ли логично? Става дума за Университета! Висшето образование не е задължително... 
Леле,като казваш 15 листа да нямаш предвид 15 страници,че иначе са 30...то ако трябва да ги уча...по-добре да се самоубияexplorer написа:На мен ми се струва, че "перфектно" не можеш да я научиш. Или, можеш, но ако темите са ми по около 12-15 карирани листа.^KeN^ написа:Хора,вие като се стегнете за колко време научавате ''перфектно'' една тема по история![]()
Е в СУ после какво ще правиш като трябва да учиш цели книги и учебници?^KeN^ написа:Леле,като казваш 15 листа да нямаш предвид 15 страници,че иначе са 30...то ако трябва да ги уча...по-добре да се самоубияexplorer написа:На мен ми се струва, че "перфектно" не можеш да я научиш. Или, можеш, но ако темите са ми по около 12-15 карирани листа.
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Всъщност имам точно 15 листа предвид, което, да, прави 30 страници^KeN^ написа:Леле,като казваш 15 листа да нямаш предвид 15 страници,че иначе са 30...то ако трябва да ги уча...по-добре да се самоубияexplorer написа:На мен ми се струва, че "перфектно" не можеш да я научиш. Или, можеш, но ако темите са ми по около 12-15 карирани листа.^KeN^ написа:Хора,вие като се стегнете за колко време научавате ''перфектно'' една тема по история![]()
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Faith
- Легендарен флуудър
- Специалност: право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Малко статистика от миналата година: на предварителния изпит на темата за БРЦК (която ми беше една от най-подробно развитите) предадох 12 страници нормален шрифт. Имах 5,25 (не съм си гледала работата, но предполагам за някакви дребни фактически пропуски). За сравнение - най-добрият ми приятел, който цяла година се побъркваше да учи огромни теми от порядъка на 20-30 печатни страници, който беше изписал 2 пъти повече от мен и накрая се ядосваше как могъл да пише, че Ангел Кънчев се бил записал в кавалерийската, а не в артилерийската школа и накрая имаше 5,50...
След редовния изпит вече си видях работата и за скромните 13 страници нямах сериозни пропуски (а предимно неща от рода, че не бях писала периодите на управление и на византийските владетели). Оценката беше 5,13...
Тъй че идеята ми е - от вас не се изискват фермани, а само добре и ясно структурирани знания и да си личи все пак, че разбирате връзките между събитията и можете да ги анализирате. Затова според мене е най-важно да знаете перфектно не толкова самата тема, колкото плана и... Оттам нататък всичко е лесно - като човек знае кои са важните събития, които изисква темата и си ги следва, всичко си идва на мястото
След редовния изпит вече си видях работата и за скромните 13 страници нямах сериозни пропуски (а предимно неща от рода, че не бях писала периодите на управление и на византийските владетели). Оценката беше 5,13...
Тъй че идеята ми е - от вас не се изискват фермани, а само добре и ясно структурирани знания и да си личи все пак, че разбирате връзките между събитията и можете да ги анализирате. Затова според мене е най-важно да знаете перфектно не толкова самата тема, колкото плана и... Оттам нататък всичко е лесно - като човек знае кои са важните събития, които изисква темата и си ги следва, всичко си идва на мястото

- rachence
- Паисий
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Ама аз пак съм съгласна. КОлегите говорят мн вярни нещаFaith написа: Тъй че идеята ми е - от вас не се изискват фермани, а само добре и ясно структурирани знания и да си личи все пак, че разбирате връзките между събитията и можете да ги анализирате. Затова според мене е най-важно да знаете перфектно не толкова самата тема, колкото плана и... Оттам нататък всичко е лесно - като човек знае кои са важните събития, които изисква темата и си ги следва, всичко си идва на мястото
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
- slvn
- В началото бе словото
Сигурно си права,но ако знам,че имам да уча толкова за една седмица и на 3 ще съм доволна,а за кандидатстването с 3ка не мога даже да се усмихна в СУ...hypnosssa написа:Хора,не искам да ви плаша,но това,което сега имате да научите за една учебна година, като влезете в университета,същия обем ще трябва да научите за 1 седмица....и то по минимум 3-4 предмета...така че,спокойно си учете и знайте,че нещата се усложняват после![]()
![]()
Imfuckinpossible is nothing... =]
Хора,някой от вас знае ли как се теглят темите по литература,защото принципно на изпита по история от общо 20 теми се избират 15 и от тях се тегли.Смисъл дали е така и по литература(да отпадат автори)? 
По литература се тегли от 14 теми,като всяка тема е на различен автор.
Е то не е конспект,а само Програма...тоест,включва материала,но не и конкретни теми...
колкото до формулировките....на изпита винаги се дава период в скоби със заглавието на темата,по който да се ориентирате...Например за нас миналата година темата беше "България през първата половина на IXвек"...което веднага те ориентира за кой и за какво трябва да пишеш...
колкото до формулировките....на изпита винаги се дава период в скоби със заглавието на темата,по който да се ориентирате...Например за нас миналата година темата беше "България през първата половина на IXвек"...което веднага те ориентира за кой и за какво трябва да пишеш...
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Програмата по история няма да бъде променяна през настоящата 2008 година. Това го заяви доц. Пламен Митев още август 2007. Що се отнася до формулировките, естествено, че няма да обявят от Университета как ще се намали обемът на въпросите. Това можеш да го разбереш, ако познаваш някой от преподавателите в ИФ, които се занимават с кандидатстудентската кампания. Що се отнася до програмата и другите подробности, тук пише всичко: http://www.clio.uni-sofia.bg/BG/kstudents.html
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Дам това не можеш да го очакваш.Формулировките на темите никой няма да ти ги каже.Примерно можеш за някои от темите да си преценишНе може да има тема за Стамболов и Стоилов ...ще бъдат поотделно..Но за другите теми си е рисковано да философстваш.По-добре си учи всичко,тамън ще имаш по-цялостен поглед над тематиката

- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Точно пък темата за Ранно българско възраждане от 18 години насам се дава само като "Зараждане на националната идея - Паисий и Софроний". Другото, което е за стопанството и развитието на занаятите и т.н. се пропуска. В много теми има възможност за разделяне, просто само от ИФ на СУ знаят как точно ще бъде.nadejda_mitova написа:Обаче някои теми няма как да бъдат променени. например Ранно българско възраждане както и да я формулират пак си е една и съща тема. Може да се правят промени най-вече при Левски и Каравелов, както направиха миналата година, или пък в някои от нова история. И все пак подготвеният кандидат-студент трябва да може да се ориентира.
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Moje samo Krum i Omurtag,Moje samo Asen i Petar,samo novobulgarska prosveta vinagi moje da se namali,ama trqbva da se u4i vsi4ko,za6toto ako si msilite da se pravite na mnogo hitri,nakraq da ne se izhitrite vie samite,kakvo pak kato nau4i6 primerno i za Botev,nqma da se precaka6