Логически/математически задачи
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
Re: Логически/математически задачи
туй са глупости .... неможе ли поне една сериозна тема да има в тоя.... форум!
- Cassie
- Драскач
- Специалност: Астрофизика
- Курс: завършил
За задачата на Митака...
Ми нз, честно казано, аз си мислех за невръстни кралски особи, които се венчаят поради дипломатически причини, ама знам ли
Венчаят ли се, само се сгодяват ли... Не съм сигурна. А пък и да прекарват всяка нощ заедно... май май не е така.
Едит: Да питам за всеки случай: Да не се окаже като гатанка условието? Всмисъл нали не е нещо като "Сто братя в една къща. Що е то? - Семките на динята." (май имаше подобна гатанка
)
Ми нз, честно казано, аз си мислех за невръстни кралски особи, които се венчаят поради дипломатически причини, ама знам ли
Едит: Да питам за всеки случай: Да не се окаже като гатанка условието? Всмисъл нали не е нещо като "Сто братя в една къща. Що е то? - Семките на динята." (май имаше подобна гатанка
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Cassie
- Драскач
Ъъъъ, надявам се, че не го казваш във връзка с моя постFed написа:наистина глупости...
Въпросът ми за гатанката е съвсем сериозен...
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Fed
- Летописец Виртуоз
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: четвърти
не е във връзка с твоя пост, а за това което става с темата в последните няколко страници 
- Fed
- Летописец Виртуоз
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: четвърти
abstract... в тази има доста мислене на алгоритъма... не е много математика, но на мене ми хареса
Ядосан цар решил да нареди 100-те най-мъдри свои поданици в редица и след това да постави или червена или синя шапка на всеки един от тях. След като били наредени в редица те нямали право да комуникират по какъвто и да е начин или да се обръщат назад.
Виждат обаче шапките на тези пред тях. Няма да виждат и своята собствена шапка, но ще чуват отговорите на тези зад тях.
Тогава царя започва с мъдреца в края на редицата като пита "какъв цвят е твоята шапка?". Отговора трябва да е "син" или "червен", всичко останало е забранено. Ако отговора е неверен тогава мъдреца ще бъде безшумно убит. Ако отговора е верен мъдрецът ще живее, но трябва да остане напълно безшумен.
След това царят отива на следващия мъдрец и повтаря въпроса.
В началото става ясно че ако някой се опита да наруши правилата всички ще умрат. След това разяснение на мъдреците е позволено да се консултират по между си преди да бъдат наредени в редица. През цялото време царя ги слуша да не нарушат правилата. Обсъждането на нещо което е различно от техните бъдещи отговори като кашляне или друг вид измама би било нарушаване на правилата.
Какъв е най-големият брой мъдреци, живота на които може да бъде гарантиран чрез специална тактика/алгоритъм?
Ядосан цар решил да нареди 100-те най-мъдри свои поданици в редица и след това да постави или червена или синя шапка на всеки един от тях. След като били наредени в редица те нямали право да комуникират по какъвто и да е начин или да се обръщат назад.
Виждат обаче шапките на тези пред тях. Няма да виждат и своята собствена шапка, но ще чуват отговорите на тези зад тях.
Тогава царя започва с мъдреца в края на редицата като пита "какъв цвят е твоята шапка?". Отговора трябва да е "син" или "червен", всичко останало е забранено. Ако отговора е неверен тогава мъдреца ще бъде безшумно убит. Ако отговора е верен мъдрецът ще живее, но трябва да остане напълно безшумен.
След това царят отива на следващия мъдрец и повтаря въпроса.
В началото става ясно че ако някой се опита да наруши правилата всички ще умрат. След това разяснение на мъдреците е позволено да се консултират по между си преди да бъдат наредени в редица. През цялото време царя ги слуша да не нарушат правилата. Обсъждането на нещо което е различно от техните бъдещи отговори като кашляне или друг вид измама би било нарушаване на правилата.
Какъв е най-големият брой мъдреци, живота на които може да бъде гарантиран чрез специална тактика/алгоритъм?
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
айде дайте и на моята ......!
Относно моята задача: Някой от вас да е чел Шехерезада? 
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да, тя му разказвала приказки...Митака написа:Относно моята задача: Някой от вас да е чел Шехерезада?

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
- javortomov
- Драскач
- Специалност: МО, ЮФ
- Курс: втори
да разказвала е приказки всяка нощ в продължение на 1001 нощи т.е. 2 г и 9 месеца приблизително
Варваринът тук съм аз, защото никой не ме разбира. (Овидий)
Именно! Това е отговораjavortomov написа:да разказвала е приказки всяка нощ в продължение на 1001 нощи т.е. 2 г и 9 месеца приблизително
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
- Cassie
- Драскач
Хм... защо така западна тая тема...
Ето нещо неособено трудно:
"Купува се.
Който го купува, не го ползва.
Който го ползва, не го вижда."
Както се вика: Що е то?
Ето нещо неособено трудно:
"Купува се.
Който го купува, не го ползва.
Който го ползва, не го вижда."
Както се вика: Що е то?
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- javortomov
- Драскач
- Специалност: МО, ЮФ
- Курс: втори
Застраховка живот (черен хумур)
Варваринът тук съм аз, защото никой не ме разбира. (Овидий)
на мен много ми хареса тази тема. чак досега се увлякох да я чета. позарязали сте я обаче. всъщност за отровните бутилки е яко, но дразни заради отровата
майтапя се.
все едно. напишете следващия ред. не е математическа (виж колко мило от моя страна, можех да не го казвам това
1
11
21
1211
няма да подсказвам засега. ако не го познаете, ще кажа отговора примерно в събота или неделя. както кажете. може да се каже, че има уловка.
впрочем фед много яка тема наистина. вие математиците си ги чаткате тия загадки. но не е лошо да се върнеш на онова с шапките(стр. 32) не е защото трябва да са равни възможностите, а защото никой не се обажда. ако виждаш черна и бяла срещу себе си, гледаш човека с бялата. той може да вижда срещу себе си 2 черни и тогава веднага ще се обади. ако виждаш 2 бели, може твоята да е черна. тогава тия с белите ще се дебнат. гледат се всички варианти, защото веднъж на теб не ти е ясно какво имаш на твойта глава и втори път на другия не му е ясно какво има на неговата. така обясняват рефлексията, не математическата в случай че има такава:)
все едно. напишете следващия ред. не е математическа (виж колко мило от моя страна, можех да не го казвам това
1
11
21
1211
няма да подсказвам засега. ако не го познаете, ще кажа отговора примерно в събота или неделя. както кажете. може да се каже, че има уловка.
впрочем фед много яка тема наистина. вие математиците си ги чаткате тия загадки. но не е лошо да се върнеш на онова с шапките(стр. 32) не е защото трябва да са равни възможностите, а защото никой не се обажда. ако виждаш черна и бяла срещу себе си, гледаш човека с бялата. той може да вижда срещу себе си 2 черни и тогава веднага ще се обади. ако виждаш 2 бели, може твоята да е черна. тогава тия с белите ще се дебнат. гледат се всички варианти, защото веднъж на теб не ти е ясно какво имаш на твойта глава и втори път на другия не му е ясно какво има на неговата. така обясняват рефлексията, не математическата в случай че има такава:)