Прави ли ви впечатление, когато хората пишат неграмотно?
Модератор: Плазмодий
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Трябва да се вникне в корените на проблема. Говорим за т. нар. "разпределение" по тоталитарно време. Ти - учиш, не ме интересува какъв си - айде в Стара Загора да преподаваш. Ти - в София. Ти - в Кортен. Комунизмът няма цедка, няма качествено образование. Има само "нужда" и попълване на бройки, има марксизъм. Как да очакваме интелигентни и мотивирани учители??? 99,99% от тях са безхаберни неграмотници, станали учители, просто за да станат нещо, защото в социализма безработният е "социален паразит". Куцо, кьораво и сакато съставя учителската прослойка у нас и това не е тайна за никого. Имаме надежда обаче - новите попълнения. Въпреки, че те също са жертви на посткомунистическата образователна система в България, те решеват да станат учители. Това, взимайки предвид съответните условия на труд с всичките им красотийки, си е чиста саможертва в името на общото благо. Това, да се надяваме, е призвание. А няма нищо по-стимулиращо от една хууубава (достойна най-малкото) заплата. Дай Боже, един ден българите да научат прекрасния си език!
-
castelo
- Флъдзила
- Специалност: Туризъм
lollabunny написа:Ей това не съм сигурна, че го разбрах. Ако имаш предвид, че използваме й когато ни трябва "и с ударение", то смятам, че няма по-добър начин.castelo написа:Не сте споменали също баналното писане на "й" вместо просто "и".
Имах предвид случаи, като "мойте" вместо "моите", имаше и много по-фрапантни, но не мога да се сетяFed написа:ѝ![]()
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!

ГГФ: Господи, Готин Факултет

-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
-
castelo
- Флъдзила
- Специалност: Туризъм
Re: Прави ли ви впечатление когато хората пишат неграмотно?
Сетих се какво исках да кажа за "й"! Когато в множествено число на някое съществително име накрая се съберат две "и", някои хора пишат второто "и" като "й". Пример: вибраций вместо правилното вибрации, презентаций вместо презентации.
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!

- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Всякаш са от историческия факултет и преговарят имена на римски пълководци 
А да, не съм съгласен с мнение на маньо, най-малкото, защото говори за неща, които няма как да знае че са били такива, освен по разкази. А всеки може да каже всичко
А да, не съм съгласен с мнение на маньо, най-малкото, защото говори за неща, които няма как да знае че са били такива, освен по разкази. А всеки може да каже всичко
medicate, medicate
- Rest[in]Pieces
- В началото бе словото
Re:
Преди "се отделят със запетайка!", не трябва да има запетайка. След като отвориш скоба, не се слага препинателен знак (виж си последната).Raya_Alexandra написа:Вие, които казвате, че "много" се дразните на пунктуационни, правописни и граматически грешки, мислите ли, че пишете винаги безгрешно? Я си вижте пак постовете само от тази тема. Подчинени изречения, въведени с "макар че", "ако", "че", се отделят със запетайка! Изречение се започва винаги с главна буква! И завършва с препинателен знак (, а не с емотикон)! Елементарно.
Аре стига превземки.![]()
Въздържай се от даване на уроци.
Ако претендираш, че винаги спазваш нещата, които си написала по-горе, виж тук.

- Калев
- Живее, за да пише
- Специалност: право
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Re: Re:
Напротив, в случая е задължителна.Rest[in]Pieces написа:Преди "се отделят със запетайка!", не трябва да има запетайка.
It's peanut butter jelly time!

- marrylin
- Да живей словото
- Специалност: туризъм
- Курс: завършил
По принцип ми прави впечатление, но не издребнявам толкова, особено ако става дума за форуми! По-дразнещо е, ако в учебник или книга са допуснати куп очевидни граматически грешки! 
ГГФ и доц. Пенин!!! 
-
coolman
- Драскач
- Обратна връзка:
Моля ви не правете това у дома си! Рискувате никой да не ви прочете темата още от самото заглавие ... Иначе типичен анти-примери за пунктуация е - "Какво мислите за Б Борисов". В смисъл ... поне точките да слагаме ... 
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Аз пък май доста честичко бъркам като пиша на компютър... Най- вече защото съм принудена да използвам фонетична и после не си проверявам. А и някой път ми се налага да си търся запетайката по 1 час, след което се отказвам.. просто клавиатурата ми е странна.Срамота! 
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Re: Re:
Aйде пак си прегледай правилата за въвеждане на подчинено определително изречение.Rest[in]Pieces написа:Преди "се отделят със запетайка!", не трябва да има запетайка.Raya_Alexandra написа:Подчинени изречения, въведени с "макар че", "ако", "че", се отделят със запетайка!
Кои "неща"?Rest[in]Pieces написа: Ако претендираш, че винаги спазваш нещата, които си написала по-горе, виж тук.
И точно, щото не претендирам, че винаги съм безгрешна, съм публикувала предното си мнение, което е реакция срещу заетата от повечето потребители крайна позиция, относно допусканите правописни (и не само) грешки.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
And it's not my last life at all...