Одобрявате ли матурите? Обяснете...

Модератори: Don Horhe, Lord

Одобрявате ли матурите?

Да.
46
62%
Не.
19
26%
ВТФ?
9
12%

Общо гласове: 74

Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Мдам, не е приятно в единадесети клас да си вееш гащите и да не отваряш учебник, а в дванадсети изведнъж да ти сервират, че ще имаш матура. Ще протестират не, ами на челна стойка ще се побият :lol: , ама крайно време е учениците да започнат да се отнасят сериозно към учебния процес, а не да киснат по кафенетата по цял ден (не всички, но най-вече тези, които протестират) и да си мислят, че всичко ще им се размине. Не, че аз не се изкефих, когато разбрах, че моят випуск няма да държи матура, но дори и да не се беше получило така, нямаше да тръгна да протестирам. Така че съм ЗА матурите. И младежите малко да спрат да се качват на главата на учителите си, ами да си седнат на трибуквията и да се готвят, вместо да се правят на много задружни и загрижени за справедливостта. :read2:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Добре, че горното не се отнася и за студентите, въпреки че дочувам обсъждали нещо за т.нар университетски изпити... :roll:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

имам някакво мнене по въпроса:

необходимо е да има някакъв зрелостен изпит, просто е глупаво да завършиш средно образование и да не минеш едно общо сито, в което да покажеш на какво ниво си, а и за себе си да знаеш, къде имаш пропуски и в кое си наистина добър...

такъв изпит може да замести кандидатстудентския, ако примерно си доволен от успеха си, а ако не си, може да се предостави нова възможност за проверка с отделен кандидатстудентски изпит... и двата изпита обаче трябва да имат едни и същи критерии, защо не да се провеждат от един и същ зрелостен изпитен орган!

сегашното положение е пълна трагедия - нищо не се знае, никой не е сигурен в себе си, дори да се готвят, учениците нямат програма, а дори да има тя е условна и подлежаща на промени... въобще тотален хаос...
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

inaccessibility написа:зрелостен орган!...
Е, те товА ми харесА! :lol:
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Циндил-Пиндил написа:Да го духат малките келеши! Да им го вкарат целия, с матурите барабар!
най-велекия пост у форума!
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

castelo написа:Радвам се, че аз нямах матури, като завършвах. Някой от вас да не би да го е яд??? :lol: Че много ученици не учат - ясно е. Но не виждам абсолютно никакъв смисъл сестра ми да учи като машина ден и нощ, за да кандидатсва медицина и накрая на годината освен изпити по химия и биология да кара и матура по литература примерно... Айде бе...
:thumbleft:
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

castelo написа:...освен изпити по химия и биология да кара и матура по литература...
Принципно и аз съм за строго профилирана подготовка, без пълнежи. Но след покриване на общообразователен минимум за съответната степен. И ако не всеки може да направи блестящ анализ на литературно произведение, то всеки може да положи усилия да пише правилно на езика, наричащ майчин.
А колкото по-престижна за днешните разбирания професия сте избрали, толкова по-срамно ще е да допускате елементарни грешки на родния си език.
P.S. Защо всички лекари пишат като с краката си?
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Forester написа:P.S. Защо всички лекари пишат като с краката си?
Още по-странно е, че аптекарките всичко им разбират! :P
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Joker написа:
inaccessibility написа:зрелостен орган!...
Е, те товА ми харесА! :lol:
знаех си, че тфа ще привлече внимание! :P :oops: :lol:
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Forester написа: P.S. Защо всички лекари пишат като с краката си?
Не е защото са неграмотни или не са се научили на краснопис в даскало (понеже не са карали матура по БЕЛ) :wink: Баща ми е лекар. По-скоро улесняват постоянното писане на рецепти, диагнози... абееее нямам идея :roll: :D
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
lollabunny
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от lollabunny »

Don Horhe написа:
Forester написа:P.S. Защо всички лекари пишат като с краката си?
Още по-странно е, че аптекарките всичко им разбират! :P
Е, мисля, че ти отговориха! За кво да се хАбят, като им разбират :wink: И наистина, според мен пишат с краката си, защото са безкрайно отегчени от непрекъснато писане. Пък и това им придава някакъв ореол на недосегаемост... :lol:
Мария Стойчева
I курс Европеистика

"Да де, ама ние сме СУ, ние сме академичната общност, ние имаме познание, съзнание, морал и хигиена." - Добромир Добрев
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Нека да има матури! Поне като завършват да прочетат някоя книжка... :lol:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

black_lady написа:Нека да има матури! Поне като завършват да прочетат някоя книжка... :lol:
матури
и бой
и никакво шкембе докато не влезнат студенти...

гледай как секи ще чете, като луд
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

Въпрос: Каква е предпоставката за ефективно диференцирано заплащане на учителите в средното образование?

Отговор: Ефективно и независимо външно на учебното заведение оценяване на постигнатите резултати. В превод - матури.

Всичко останало е блаблабла.
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология

2010 - AIESEC is finally coming to SU!

http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ

"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Street Spirit написа:Доколкото съм информирана (допускам някой да ме обори :) ) - матурите биха били сериозно препятствие за тези , които желаят да напуснат рОдината и да се ориентират към чужд ВУЗ.
Има определени крайни срокове за подаване на писма до чужди университети, в рамките на които срокове учениците няма да имат техническата възможност да си получат дипломите ( поради липса на оценки от матурите) , защото тези важни писма се изпращат доста по-рано от края на 2рия учебен срок.
Та - Станишев еднозначно е заявил - 'ми нищо не им пречи да пробват догодина. Мисля че това е нагло -всеки има правото да духне оттук, когато си пожелае и подобно възспиране не е начинът да се преодолее изтичането на мозъци!
А доколко матурите са критерий за отсяване на наистина знаещи ученици - ще се въздържа от краен коментар. Струва ми се, че на фона на 5 години учене ( сериозно в различни степени - всички знаем , че има предмети, които допускат по-несериозно отношение - понякога заради преподаватели, начин на преподаване и т.н.) едно подобно "сито" има прекалено голяма тежест и внася съществени изменения в дипломите ( при евентуалени по-ниски резултати) . Не знам . Противоречиво ми е отношението.
кандидатстването в чужбина може да се уреди с някакви компромисни решения... всъщност трябва да погледнем как са организирали този случай в другите държави, лично аз нямам информация как стоят нещата извън бг-то...

а за това, че образованието в различни училища е на различно ниво... вярно е, но ако се стегне малко системата, за да се покриват поне общите изисквания навсякъде (доколкото е възможно, защото винаги ще си останат разликите), мисля че няма да е проблем матурата...

идеята е не просто да изкараш някакъв изпит със съмнителна цел, а да провериш и докажеш себе си като "зрелостник"... склонен съм да няма оценка дори, а едно крайно формално "преминал/непреминал" зрелостния изпит... оценката може да не се пвисва, а да си я знаеш ти...

разбира се, ако се организира по този начин, няма да избегнеш и кандидатстудентски изпит...

а все пак основната идея, поне според мен, е да се въведе един общ изпит, който да е и краен за средното и начален за висшето...
Публикувай отговор

Обратно към “България”