Прави ли ви впечатление когато другите говорят различно?
Модератор: Плазмодий
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Имаше един лаф по темата за София и "провинцията":
"Като дойдат празниците и столичани се прибират по родните си места"
Колкото до говора - не ми прави впечетление освен паразитните изрази като "баце", "майна", "лице", "въй да" и тем подобни...
Всеки град по света си ги има такива, дори в моя край, всяко село си има различни лафове..., проблема на хората, които не търпят подобни изрази е, че не могат да блеснат с подобни... аз говоря на хората си и на Баце, и на Майна, а не съм от Враца или Пловдив... и ползвам любимото ми "ко стаа лек"...
"Като дойдат празниците и столичани се прибират по родните си места"
Колкото до говора - не ми прави впечетление освен паразитните изрази като "баце", "майна", "лице", "въй да" и тем подобни...
Всеки град по света си ги има такива, дори в моя край, всяко село си има различни лафове..., проблема на хората, които не търпят подобни изрази е, че не могат да блеснат с подобни... аз говоря на хората си и на Баце, и на Майна, а не съм от Враца или Пловдив... и ползвам любимото ми "ко стаа лек"...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
Arath
- В началото бе словото
Да, всеки град си има собствен акцент и диалект и всичко би било наред, ако по телевезиите не слушахме софийския диалект. Защо ни се натрапва? Защо трябва да слушаме точно него, защо трябва да слушаме, разни мекащи журналист и Т.В. водещи, които си нямат елементарна прадстава от граматика. Например като си пусна телевизора, слушам как софиянци не могат да се научат кога е "Е", кога е "Я", разни "бЯли, голЯми, видЯни, заподозрЯни, видЯли, живЯли, спрЯли, излЯзли", знаете ли колко гадно звучи това? Сугурно толкова гадно, колкого на някои хора им звучи мьекото говорене. Ама защо аз трябва да го слушам по националните телевизии?
Подготвям видео материали, които съм събрал с типичните софийски, грешки, допускани от говорители по националните телевизии.
Също така ме дразни фактът, че софиянци използват националните телевизии, за да придават престижност на диалекта си, то не беше Биг Брадър, Голямата Уста, и т. н. всеки ден ще чуеш някоя забележка относно мьекото говорене, ама относно мекането или някой друг софийски или шопски диалектизъм нищо. Това, че седалищата на националните телевизии са в София, не означава, че можете да ги използвате за лични цели.
Подготвям видео материали, които съм събрал с типичните софийски, грешки, допускани от говорители по националните телевизии.
Също така ме дразни фактът, че софиянци използват националните телевизии, за да придават престижност на диалекта си, то не беше Биг Брадър, Голямата Уста, и т. н. всеки ден ще чуеш някоя забележка относно мьекото говорене, ама относно мекането или някой друг софийски или шопски диалектизъм нищо. Това, че седалищата на националните телевизии са в София, не означава, че можете да ги използвате за лични цели.
Това важи за абсолютно всички българи,без значение софиянци или не!Arath написа: разни "бЯли, голЯми, видЯни, заподозрЯни, видЯли, живЯли, спрЯли, излЯзли", знаете ли колко гадно звучи това?
А това,което ти се опитваш да кажеш с дългия си пост да не би да е,че на хората от провинцията кусурът им е само в мекото говорене и че те не допускат грешки в изговарянето на някои думи?
да не би "ляп" да е по-правилно от "леп"? И двете са еднакво грешни,защото правилното е "хляб"....
Навсякъде има диалект и особености в говора...но човек може и да "мьека" , и да говори твърдо, но и в двата случая е възможно да изговаря правилно или неправилно думите
На мен лично "Въй","майна","лек",чуек","братле","баце" и .т.н. са ми забавни
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Отидете на събрание на ОС, за да видите за какво става въпрос!!
Станков, моля та, нидей да ми говориш на мьеко, ами взими свършьи ньещо - задачити няма да са свършат сами, разбираш ли ма?
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
-
Arath
- В началото бе словото
Ще ти се ама не важи за всички българи, на изток ятовата гласна се изговаря като я или е, в зависимост от определени правила, които очевидно са се оказали доста сложни за софиянци, докато на запад е само е. Тук на Изток тези неща звучат гадно. Ето виж тази статия: http://bg.wikipedia.org/wiki/Ят, прочети някоя книга, граматика или нещо друго и тогава твърди, че на изток говорим така.hypnosssa написа:Това важи за абсолютно всички българи,без значение софиянци или не!Arath написа: разни "бЯли, голЯми, видЯни, заподозрЯни, видЯли, живЯли, спрЯли, излЯзли", знаете ли колко гадно звучи това?
Дразни ме също така фактът, че софиянци приписват диалектизмите си на едва ли не цяла България, поне ние от Източна България не говорим на "бяли", ние не мекаме (правиМЕ). Ако наблюденията ви са над хора, преселили се в столицата... ами бая народ се излъга покрай Биг Брадър и нищо чудно да се стремят да говорят като софиянци, без да се питат правилно ли е или не.
Целта на постинга ми е не беше точно да кажа, че кусурът на хората от Източна България (не говоря за цялата провинция) е само мьекането, въпреки че това в голяма степен е вярно, прочети следното изследване:http://liternet.bg/publish7/kaleksova/atitudi.htm, прочети го внимателно и цялото, там Красимира Алексова, изтъкнат езиковед, сама е определила, кои са кусурите на хората и от източна и от западна България, спори с нея.
Обърни също така внимание на едно изречение още в първия абзац: "няма да бъде вярно обобщението, че по-непрестижна е речта на онзи индивид, който допуска повече некнижовни варианти" (то ест един човек може да говори по-правилно от друг и въпреки това речта му да е окачествена като непрестижна) и това се доказва по-нататък в изследването: човекът от Източна България си говори по-правилно от софиянката (всеки, който може да брои, да преброи грешките и на двамата), ама нейната реч е престижна, пък неговата не е.
Целта на постинга ми беше малко по-различна. 'Айде да кажем, че никой не е перфектен, всеки допуска грешки, навсякъде се говори на някакъв диалект. Ама защо по телевизиите трябва да слушаме софийския диалект? Защо трябва да слушаме техните грешки? Има едно нещо наречено книжовен език, който не е бил измислен ние вкъщи да си го говорим. Неговата цел е точно такава, говорителите по новините, Т. В. водещите, журналистите, преподавателите и т. н. да го използват. Тогава защо не го правят? Казах ви, че скоро (надявам се по Коледа, когато ще имам повече свободно време) ще кача няколко видеа с типичните софийски диалектизми (повтарям ние от Източна България не говорим така), допускани от хора, за които се предполага, че трябва да говорят книжовен български.
Защото София е столица.Това първо.Второ:Защото София стана почти 3 млн души, т.е. почти половината население(от които доста голяма част са,както ти сам каза,родом от други места).И трето:Тези грешки не са "софийски",а на българското население...и не ми обяснявай,ако обичаш,че вие в Източна България не казвате "Ни сма видяли ний тук такова ниещо", щот' ще ме из,лъжеш , а ние много мразиМЕ да се лъжеМЕ..Ама защо по телевизиите трябва да слушаме софийския диалект? Защо трябва да слушаме техните грешки?
П.С.: Спирам дебата по темата с теб...от преди съм забелязала,че си крайно негативно настроен към софиянци,което не говори за нищо друго,освен за най-обикновена комплексарщина.Така че, желая ти успех в начинанията!
-
Arath
- В началото бе словото
Да, щото по принцип така се прави. В повечето държави официалният език съвпада с диалекта на столицата (да аме не). Обаче учените от БАН много-много не са на твоето мнение и все още водят борба на териоторията на столицата с шопските диалекти.hypnosssa написа:Защото София е столица.Това първо.Второ:Защото София стана почти 3 млн души, т.е. почти половината население(от които доста голяма част са,както ти сам каза,родом от други места).И трето:Тези грешки не са "софийски",а на българското население...и не ми обяснявай,ако обичаш,че вие в Източна България не казвате "Ни сма видяли ний тук такова ниещо", щот' ще ме из,лъжеш , а ние много мразиМЕ да се лъжеМЕ..Ама защо по телевизиите трябва да слушаме софийския диалект? Защо трябва да слушаме техните грешки?
П.С.: Спирам дебата по темата с теб...от преди съм забелязала,че си крайно негативно настроен към софиянци,което не говори за нищо друго,освен за най-обикновена комплексарщина.Така че, желая ти успех в начинанията!
И не ти го обяснявам аз, обяснява ти го Красимира Алексова.
Негативно съм настроен към софиянци като теб, които споделят комунистическите възгледи, че щом София е столица всички трябва да правят и говорят както софиянци правят и говорят, че щом са от столицата имат повече права, по са важни, имат по-голяма тежест от останалите от провинцията в тази държава. Може и да те изненадам, но твоят начин на говорене не е с по-голяма тежест от моя, въпреки че си от столицата, аз имам същите права като теб, за държавата твоят говор не е с по-голяма важност от моя, за това в училище все още се изучава книжовният български, а не софийкият диалект, затова още в училище се учи, че мекането е грешно.
Как човек да не бъде негативно насторен като му казваш, че щом ти си от столицата твоят говор е по-важен и затова ще го слуша по телевизията? Това даже не е демокрация. Ама това си остава лично твое мнение, действителността е друга, колкото и да не ти се вярва, скоро в училище няма да започнем да учим някаква сърбо-шопско-софийска рецензия на българския език. Все на повече хора им прави впечатление, че това по телевизията не е книжовен език, все повече езиковеди се оплакват от ниската образованост на журналистите и ТВ говорителите.
Последно промяна от Arath на 12 Дек 2007, 23:43, променено общо 1 път.
Хахахахахахах
Не,честно,всъщност аз...абе...хахахахахаххааха
не,не искам ,но...
хахахахахахаххахахахаха
хахахахах
просто не се стърпях...
П.С.:Слабо ме интересува някоя си Алексиева...
аз поне живея в мир със себе си и не мразя хората за това че са,или че не са от София
ххахахахахахахаххахахаха( не ме пуска,по дяволите...) хахахахаха
Не,честно,всъщност аз...абе...хахахахахаххааха
не,не искам ,но...
хахахахахахаххахахахаха
хахахахах
просто не се стърпях...
П.С.:Слабо ме интересува някоя си Алексиева...
аз поне живея в мир със себе си и не мразя хората за това че са,или че не са от София
ххахахахахахахаххахахаха( не ме пуска,по дяволите...) хахахахаха
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
по закона на масите мнозинството налага поведението си върху малцинството...
дори да приемем, че има езиково разнообразие в страната, то в София то ще се стеснява, по простата причина, че преселващите се тук несъзнателно променят говора си... това съм го наблюдавал, а и са ми споделяли...
и не виждам нищо обезспокоително в това явление...
дори да приемем, че има езиково разнообразие в страната, то в София то ще се стеснява, по простата причина, че преселващите се тук несъзнателно променят говора си... това съм го наблюдавал, а и са ми споделяли...
-
Arath
- В началото бе словото
Добре де, аме ни го казвайте така открито, опитайте се да ни забаламосате. Като на един човек му кажеш директно аз съм мнозинство, ти си малцинство, ще правиш така както аз кажа, има опасност малцинството да стане по-сплотено и да се откаже да слуша мнозинството и да се отцепи от него.inaccessibility написа:по закона на масите мнозинството налага поведението си върху малцинството...
Това със смяната на говора е интересно, мисля, че би било полезно да се направи анкета в този форум да се питат студентите дали го правят и защо го правят.
Предлагам ти ,тогава т.нар. от теб "вие" да се отцепите и да си направите собствена държава....
И не ми викай,че разсъждавам комунистически,защото просто е смешно...човек се опитва да ти обясни нещо съвсем нормално,ти го обръщаш на махленска разпра....
Най-искрено ме разсмя тази вечер,честно...
П.С.:Би ли ми посочил,куде в мненията си съм казала,че съм "за" да се говори по телевизията на софийски диалект?Казах,че е нормално,защото София е столица и има почти половината от населението на страната....а това дали така трябва е друг въпрос.
Друг път чети по-внимателно,преди да постваш заучени фразички и статистики,извадени от не-знам-си къде.....и не ми обяснявай кои мислят,че "по са важни"(цитирам),защото,както виждаш,и ти допусна елементарна грешка....или пак и за това сме виновни софиянците...хахах....
П.С.:Честно,мисля,че имаш сериозни комплекси на тема месторождение...
И не ми викай,че разсъждавам комунистически,защото просто е смешно...човек се опитва да ти обясни нещо съвсем нормално,ти го обръщаш на махленска разпра....
Най-искрено ме разсмя тази вечер,честно...
П.С.:Би ли ми посочил,куде в мненията си съм казала,че съм "за" да се говори по телевизията на софийски диалект?Казах,че е нормално,защото София е столица и има почти половината от населението на страната....а това дали така трябва е друг въпрос.
Друг път чети по-внимателно,преди да постваш заучени фразички и статистики,извадени от не-знам-си къде.....и не ми обяснявай кои мислят,че "по са важни"(цитирам),защото,както виждаш,и ти допусна елементарна грешка....или пак и за това сме виновни софиянците...хахах....
П.С.:Честно,мисля,че имаш сериозни комплекси на тема месторождение...