Ето ти едно мнение, дето пак ще хваля мойта специалност и ще споделя скромния си (много) опит като студентче (уча арабистика):
Ако очакваш някакви върхове на преподаването, някаква невероятна атмосфера и т.н. бързо-бързо ще се разочароваш. Нешата просто в реалността са доста по-различни, отколкото излгеждат, преди да влезеш в СУ. Досега познайниците ми, които са английска филология, са просто една маса от хората, които не са ги приели това, което са искали с английски и просто са писали анг. филология като "спасителна" специалност. Не казвам, че е ЧАК толкова неприятно и гадно, но просто според мен очакваш прекалено много и разочарованието ти ще е голямо.
Друго обаче - какво мойе да станеш, само с тая филология, без и ти САМИЯ да си мръднеш пръста е наистина малко... Разгледай учебния план, може да видиш за какво става дума. Т'ва не е като в даскало, никои не те ръчка да правиш каквото и да е, ходиш ако си искаш, учиш ако искаш, само гледах да избуташ по 1 или друг нацихн изпитите... Такива като теб, които ще знаят английски (а възможно и на доста по-добро ниво) след като завършиш ще сте една бесметна гмеж и ще ти е доста трудно да се бориш за място под слънцето, поне така си мисля аз. Но, все пак, нека някои "навътре" в самата специалност сподели.
И малко хвалби, за "другите" филологии в СУ, а именно "екзотичните" - китаистика, японистика, арабистика и т.н... Тук нещата не стоят съвсем като в "класическите" филологии, дайе по-скоро много по-противоположно. Отново, никои не те кара да учиш, обаче, тейко и горко му на този, които не го прави, хехе... Единствения "малък" проблем е, че трябва НАИСТИНА да си много запалена и заинтересувана от тази култура и език които (евентуално) ще учиш, щото иначе просто е гадно. И болезнено. Буквално. След завършване, ти си един от малкото хора, които имат освен прилично за надграждане познание по дадения език и доста добра културно-историческа подготовка за страната/народността която си избрала... А такива специалисти се търсят, в ЕС сме вече, пазарите са огромни (да не говорим за самата политика на държавите, чийто език учиш - само да вметна, че сградата в която учим, мога да кажа че е една от наи-добрите като материална база в СУ, именно заради донации от посолства, частни фирми и т.н.).
Ох, обърках се и аз какво точно искам да ти кажа, но като цяло, не таи ГОЛЕМИ надежди, премисли със сигурност какво искаш да правиш за в бъдеще и така. Ако пък, дори не стигнеш до този извод, винаги може да "пробваш" една година и след това да се преместиш другаде или изобщо да спреш висшето си образование. Никоя специалност не ти гарантира сигурен доход и работа след университета, просто донякъде те подготвя за... [what else is there]