и на мен ми се иска да ми вземат оценката по 2ри чужд немски(само 6-ци:),вместо по АЕ(където има малки колебания),ама мноооого ме съмнява толкоз да ни улесняват от СУ.
За кандидатстващите през 2008
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- svetoslava
- В началото бе словото
не е вярно,че в дипломата ти не пише кой ти е 1ви чужд език,и кой 2ри- и според мен има голямо значение,особено когато канд. с език и ти се взима оценка от дипломата,така че няма да е лошо най-после някой който наистина ЗНАЕ,да каже отговора:)
и на мен ми се иска да ми вземат оценката по 2ри чужд немски(само 6-ци:),вместо по АЕ(където има малки колебания),ама мноооого ме съмнява толкоз да ни улесняват от СУ.
a dream is reserved for those who dare to try
Е, минималната оценка зависи за коя специалност, cristall...Да кажем за скандинавистиката минималния бал варира около 27 и нагоре...А за английска филология е доста по-нисък...(две единици мисля някъде...)Така че има доста голяма разлика...
А svetoslava, относно балообразуването- мисля, че се взима по-високата оценка по чужд език...
А svetoslava, относно балообразуването- мисля, че се взима по-високата оценка по чужд език...
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Светослава, можеш да си спокойнаlisichora написа: А svetoslava, относно балообразуването- мисля, че се взима по-високата оценка по чужд език...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Anor``
- В началото бе словото
(3) Когато балът се образува с оценка по чужд език, участва най-високата оценка по чужд език от дипломата за средно образование (без оценките от профилираната, професионалната, задължителноизбираемата и свободноизбираемата подготовка).

"Най-силното страдание се поражда от удължаване на най-сладкото желание"
- svetoslava
- В началото бе словото
-
Кандидатстващ
- В началото бе словото
Здравейте, искам да ви питам нещо относно матурите, тъй като чувам противоречиви информации
Аз искам да кандидатствам с литература и история за право. Ще държа матури по литература /която е задължителна/ и по английски /която аз си избрах/. Та въпросът ми е- вярно ли е, че оценката по литература от матурата ще замести общата оценка от всички предни години? Моля да кажат тези, които наистина са наясно. Благодаря предварително!
Аз искам да кандидатствам с литература и история за право. Ще държа матури по литература /която е задължителна/ и по английски /която аз си избрах/. Та въпросът ми е- вярно ли е, че оценката по литература от матурата ще замести общата оценка от всички предни години? Моля да кажат тези, които наистина са наясно. Благодаря предварително!
- explorer
- Да живей словото
- Курс: първи
- Обратна връзка:
В момента няма хора, които "наистина да са наясно". От Университета се очаква решение на някой от многобройните Академически съвети, вероятно през януари 2008, да излязат с решение относно това, дали ще се заменя оценката. В досега действащия Правилник се взема по-високата оценка от ДЗИ или от дипломата. С въвеждането на задължителната матура обаче не е сигурно дали положението ще остане такова. При всички случаи е ясно, че проф. Иван Илчев недолюбва матурите и е възможно СУ напълно да ги бойкотират, но това са хипотези. Но не виждам защо се притесняваш, след като ще кандидатстваш с БЕЛ - матурата е в пъти по-лесна от изпита, но няма да е и елементарна като тази, която е на сайта на МОН. А иначе в дипломата ще се пишат две отделни оценки - от зрелостния изпит и средно аритметично на оценките 9-12 клас. Успех!Кандидатстващ написа:Здравейте, искам да ви питам нещо относно матурите, тъй като чувам противоречиви информации![]()
- ShadeOfShane
- Да живей словото
- Специалност: Психология
- Курс: трети
На мен матурата в сайта на МОН не ми се видя много лесна защото целта на мен , а предполагам и на всички останали , е оценка 6 . Не ме задоволява по-ниска пък и ако се взима оценката и по другия предмет -чужд език(в моя случай) то това значи да се готвя за два изпита по литература и един по английски . Наистина изискванията за матурата са по-ниски ,но са различни ,което неизменно изисква допълнителна подготовка.****explorer откъде имаш информация ,че матурите ще са по-трудни от тези в сайта на МОН 
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Информацията не е напълно сигурна, но е много вероятна, защото ми го каза една преподавателка, която работи в МОН. А това, което ми каза, е, че може би последната задача няма да е "коментар", а литературноинтерпретативно съчинение и че е добре да надхвърля рамките на конкретния текст. Другото е, че в матурата ще има и въпроси със свободен отговор (т.е. трябва да дописваш, да отговаряш с изречения и т.н.), а също и че граматичните упражнения ще са по-сложни. Това обаче все още не е сигурно, така че информацията я споменавам само като възможна. При всички случаи може и да има такива изненади, но ако разбера нещо по-конкретно, ще пиша. А иначе в сравнение с изпита по БЕЛ на СУ матурата бледнее. Може би затова една доцентка каза точно за приема с матурата по БЕЛ, че от тях не можело да се очаква да купуват "заек в чувал"ShadeOfShane написа:На мен матурата в сайта на МОН не ми се видя много лесна защото целта на мен , а предполагам и на всички останали , е оценка 6 . Не ме задоволява по-ниска пък и ако се взима оценката и по другия предмет -чужд език(в моя случай) то това значи да се готвя за два изпита по литература и един по английски . Наистина изискванията за матурата са по-ниски ,но са различни ,което неизменно изисква допълнителна подготовка.****explorer откъде имаш информация ,че матурите ще са по-трудни от тези в сайта на МОН
- ShadeOfShane
- Да живей словото
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Няма защо
Надявам се, че най-късно до април 2008 г. ще има пълна яснота. Въпреки това най-добре е да се решават тестове и да се има готовност за ЛИС. А аз след Нова година пак ще се опитам да се докопая до някакво инфо и ще пиша. Успех на всички, че нашата КС кампания май ще бъде тази на експериментите (носят се слухове за намаляване и на изпита по БЕЛ с един час, но дано не са верни...)!
- ShadeOfShane
- Да живей словото