Стипендии - фондация - проучване

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

Каква е сумата необходима за месечната издръжка на студент разбита по следните пера, без значение частен или държавен е университетът:

1. Каква сума заплащате на семестър за обучение? В кой университет? Град? -СУ -178 на семестър

2. Каква сума заплащате за общежитие (+ консумативите)? не съм на общежитие

3. Каква сума заплащате за квартира на месец? не съм на квартира

4. Колко лева харчите на ден за храна? 2-5

5. Колко лева са ви необходими за градски транспорт и други карти (читателски, интернет и прочие)? моята карта за градския е без пари,читателски-10-12лв

6. Колко лева са необходими за джобни пари, развлечения и други разходи на ден? различно,от 5 до 20

7. Каква сума изразходвате, приблизително, на година за учебници? старая се по-малко от 50-60

8. Как, според вас, могат да се подбират младежи с нисък социален статус от България, за да кандидатстват за стипендия във фондацията? Как виждате справедливите критерии и механизми за пресяването на кандидатите?- в зависимост от доходите и съответно разходите.системата в су с тия починали родители не помага на студентите,които имат родители но нямат пари. мисля,че успеха за стипендия трябва да не е толкова висок,то и 5:50 да имаш пак може да не стигне до теб .
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Нещата веч се промениха малко та и аз да въведа новостите:
1. Каква сума заплащате на семестър за обучение? В кой университет? Град?
250 лв в СУ

2. Каква сума заплащате за общежитие (+ консумативите)?
30лв
3. Каква сума заплащате за квартира на месец?
-----------(де толкоз кинти за квартира...)

4. Колко лева харчите на ден за храна?
Ограничавам се в известна степен и ми излиза 7-10лв

5. Колко лева са ви необходими за градски транспорт и други карти (читателски, интернет и прочие)?
17лв месечно за градски транспорт, 10лв за БДЖ
6. Колко лева са необходими за джобни пари, развлечения и други разходи на ден?
За момента 4-7лв

7. Каква сума изразходвате, приблизително, на година за учебници?
Учебници няма да купувам, евентуално от библиотеката нещо и надявам се до 50лв годишно за преснимване на лекции и прочие

8. Как, според вас, могат да се подбират младежи с нисък социален статус от България, за да кандидатстват за стипендия във фондацията? Как виждате справедливите критерии и механизми за пресяването на кандидатите?
На първо място по това дали родителите работят, дали има брат/сестра и дали те работят и дали самия младеж работи(като разбира се да се изискват и бележки за доходи),евентуално може да се взима впредвид и евентуални дължими заеми на семейството(към банки примерно), годишен(кандидат-студентски) успех като горе долу това е и реда по който смятам че е редно да протича подобен подбор:)
Последно промяна от petio на 15 Дек 2007, 17:47, променено общо 1 път.
Аватар
Gia
В началото бе словото

Мнение от Gia »

Тече ли все още проучването, да отговоря и аз?
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Отговаряй :-)

аз на заинтересуваните лица, които ме помолиха да пусна анкетата, съм им пратил линкакъм тук

Поздрави!
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Gia
В началото бе словото

Мнение от Gia »

1. Каква сума заплащате на семестър за обучение? В кой университет? Град?
-130 СУ

2. Каква сума заплащате за общежитие (+ консумативите)?

3. Каква сума заплащате за квартира на месец?
-80 + консумативи (ок. 60)

-старая се да не са повече от 7-8
5. Колко лева са ви необходими за градски транспорт и други карти (читателски, интернет и прочие)?
-17 (за градски транспорт)

6. Колко лева са необходими за джобни пари, развлечения и други разходи на ден?
- около 5-6

7. Каква сума изразходвате, приблизително, на година за учебници?
- около 400 (за ксерокопия, принтиране, спец. литература)

8. Как, според вас, могат да се подбират младежи с нисък социален статус от България, за да кандидатстват за стипендия във фондацията? Как виждате справедливите критерии и механизми за пресяването на кандидатите?
- Според мен с приоритет трябва да се ползват младежи със специални нужди, за които е по-трудно да маневрират между работа и лекции;
-На второ място студентите, които изучават медицина, психология, специална педагогика и т.н., за които перфектната подготовка е жизнено важна и не могат да си позволят да разпределят времето си между учене и работа като, разбира се, високият успех би следвало да е критерий;
-Студенти-първокурсници, идващи от други населени места и то само първия семестър, докато се адаптират и то, само ако родителите им не могат да ги изържат.
Подборът трябва да става по документи и след интервю, ако е възможно.
Всички останали можем и трябва да работим. Това е. :)
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
NikB
В началото бе словото

Re: Стипендии - фондация - проучване

Мнение от NikB »

-На второ място студентите, които изучават медицина, психология, специална педагогика и т.н., за които перфектната подготовка е жизнено важна и не могат да си позволят да разпределят времето си между учене и работа като, разбира се, високият успех би следвало да е критерий;
Много странно разбиране (не че не знам приказката: "като знам какви инженерки има - как да отида на лекар" :) ), но времето в университета е много ценно и независимо от специалността - трябва да се ползва максимално ефективно.
Изброените специалности може би предлагат най-ограничена възможност за творческо учене, защото задължителния материал е най-много, но само това - друга разлика НЯМА!
between
В началото бе словото

Мнение от between »

За почти цяла седмица- 10-15лв;

ЦЯЛА СЕДМИЦА :shock:
Ти ядеш ли нещо?
Оптнася се до Ния
kaa
В началото бе словото

Мнение от kaa »

Здравейте, искам да ви попитам степиндията, която се получава от су за колко месеца е ? 3-4-5 :?:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”