КСК 2008 - математика

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Anor``
В началото бе словото

Мнение от Anor`` »

Не, аз съм с литература и история, но мога да му предложа един курс, на който ходят мои съученици и са доста доволни :wink:

Иначе уча в математическа гимназия и учителят ни добре си гледа работата.. та те разбирам за задачките :P
"Най-силното страдание се поражда от удължаване на най-сладкото желание"
Grubi
В началото бе словото

Мнение от Grubi »

Всъщност, държа на частен учител. Но благодаря за отзивчивостта, Anor``.
Gemini
В началото бе словото

Мнение от Gemini »

Ами ти ако сериозно имаш амбиция, тогава можеш и сам да се справиш..
Изкарай си оценките в училище, вземи си бележката и започвай темите алгебра, геометрия ..
Много други, които са ги приели казаха, че най-важна и самоподготовката и е вярно това...
dhany
В началото бе словото

Мнение от dhany »

Начи искам да питам тия курсове по математика дето са от 8-ми декември дали само събота се провеждат или и неделя.. и гюд какво представляват..
tutmanika
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: КСК 2008 - математика

Мнение от tutmanika »

опа как вьрви математика :) мене не6то ме мьрзи да гледам и по4ивам тия дни :0
:)
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Re:

Мнение от Бeтон »

LFirestorm написа:На всеки въпрос ти отговарят с тяхната си терминология, когато кажеш че не си разбрал ти повтарят същото и тн. Обичайната реплика това знаете ли или да карам нататък и добре, че не съм само аз от техникум ами и тук там има други техникуми и езикови...
Аз не мога да разбера, какво е това оправдание откъде си бил. Откъдето, оттам - какво значение има? Един бил от техникум, друг бил от езикова, трети от автотранспорт, четвърти от готварство, пети от училище за бавноразвиващи се... Какво излиза? Че всеки ли трябва да е бил в някакъв супер елит, за да може да разбира, за какво иде реч? Бреееййй, да му се невиди.

А пък ако искаш нещо по-нестандартно като обяснения и особено ако се отнася за линейна алгебра, отиди при Асен Божилов. Страшни отзиви чувам. Знаех си, че е пич, ама сега разбрах, какви неща прилага на семинарните занятия. Абстрактните неща като матрици, вектори, ги обяснява с нещо познато от живота, а именно - овце, кошарки, стригани овце в кошара. Това последното май беше дефиницията за детерминанта. :bom:
Изображение
Аватар
Cassie
Драскач
Специалност: Астрофизика

Мнение от Cassie »

Хехе Асен Божилов :albino:
Цитирам: "Сега... Корен от две интуитивно знаем че съществува, щото нали диагонала на квадрат със страна 1 е равен на корен от две, обаче нема как, нали се сещате, да си поискате в магазина корен от две сиренце... Абе то има как, ама продавачката ше се види у чудо..."
Hope for the best,
plan for the worst.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Божилката цепи мрака на лентички :drunken: Голям пич е.
Изображение
Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Re: Re:

Мнение от LFirestorm »

Бeтон написа: Аз не мога да разбера, какво е това оправдание откъде си бил. Откъдето, оттам - какво значение има? Един бил от техникум, друг бил от езикова, трети от автотранспорт, четвърти от готварство, пети от училище за бавноразвиващи се... Какво излиза? Че всеки ли трябва да е бил в някакъв супер елит, за да може да разбира, за какво иде реч? Бреееййй, да му се невиди.

А пък ако искаш нещо по-нестандартно като обяснения и особено ако се отнася за линейна алгебра, отиди при Асен Божилов. Страшни отзиви чувам. Знаех си, че е пич, ама сега разбрах, какви неща прилага на семинарните занятия. Абстрактните неща като матрици, вектори, ги обяснява с нещо познато от живота, а именно - овце, кошарки, стригани овце в кошара. Това последното май беше дефиницията за детерминанта. :bom:
Точно това имах предвид! Това не са обяснения. По увод в програмирането при нас софтуерното е някакъв ужас, съвсем спрях да ходя. Колеги ентусиазирани отишли на Компотни на лекциите - е как са им обяснили рекурсия : "Една лисица си гони опашката ...". Аз лично си ценя времето и не искам да ми го губят с такива глупости. По Алгебра не мога да се оплача. По дискретни е приемливо положението. Но по Анализ лекторката ни определено НЕ става за преподавател, а тоя на упражненията яко го тресе тока. НЯМА ЕДНА решена задача ОТ-ДО. Всичко е това е ясно, онова е ясно. Това сте го учили в училище. Но то поне, това само да беше. Голяма част от времето се обсъждат интересни теми: "Колко са умни немските студенти", "Колко са умни гръцките студенти","Колко са зле българските ...","Защо трябва да рециклираме"(тука поне го подкрепям, но това не е за упражнение по Анализ),"Кирилицата е ненужна. Ще минем на латиница и ще е много хубаво" и тн. След като се започне разискване на дадетна тема и се загуби сумати време той праща някой да решава нещо на дъската и си спори тихичко с някой пак по някаква от тия теми и естествено задачата остава на заден план...

Абе много е зле университета за сега. Направо много се разочаровах... Явно наистина в българия IT образование НЯМА. Поне един '+' има: Никой не ти изисква да присъстваш на лекции/упражнения.

Sometimes there is a moment as you are awakening
when you become aware of the real world around you,
but you are still dreaming.
You may think you can fly but you do better not try.
.:People can fly:.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Така. Продължават разни хора, които не са прочели ред Дидактика, Психология и други науки от сорта да раздават такива компетентни мнения.
Не мога да преценя и да дам оценка на тези конкретни часове с рециклирането, българите, гърците и немците, защото са изтъкнати 5 изолирани неща без обосновка и не може да се даде реална картина на провеждането на една лекция ли, семинарно занятие ли, както е било в случая.
Но стана дума за обясненията на Божилов. Защо със сирене да не може да се обясни корен втори от две? И кажи, защо това не са обяснения? Защо примерно абстракцията на матрици и вектори да не може асоциативно да се свърже с кошарки и овце? Абсолютно може, после идва реч за реализацията на такъв тип обяснение. Та по този повод... на всяко нещо може да се каже 'не', ама като дойде въпроса защо ей такива като горния потребител не могат да отговорят.
И продължава все едно и също да се пише из тоя форум и все се намират неразбрали и хора с доста голям размер на стената на черепа най-вероятно. Какво ИТ образование от Университета, кви пет лева? :?
Изображение
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Аз пък съм КН и съм много доволен засега.
Асистентите са страшно добри и разбират от работата си.
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
Sla-Mori
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Sla-Mori »

Колкото повече теми свързани с кандидатстване във ФМИ, толкова повече се отчайвам...дори всичко друго да ми е наред, математическата ми самоувереност прави егати скоковете...сега съм на ниво "къде си тръгнала, девойко"... Знам, че мога да се справя, знам, че има време...и въпреки типично оптимистичния ми характер, пак се отчайвам... Дотук с духовните излияния, просто исках да го напиша, да си мисля, че някой ще ме надъха и след половин година, когато събитията вече се развият, да си дойда при този пост и в зависимост от положението да си поплача или да ме накара да заподскачам гордо из стаята (кой ли друг подскача гордо?)... Абе, май много ми се спи. Извинявам се, че четете това.

Но имам един въпрос, на който почти знам отговора, но ми е пъти по-добре да го чуя от препатили. Ситуацията е следната-от езикова гимназия съм, така че по-голямата част от материала тази година я взимаме. Ииии така, от профила ни почти всички вече са минали почти целия материал по алгебра (с частни уроци), но аз реших, че мога в началото и без и сега се мъча да наваксам до взетия до момента материал-всичко без прогресии, тригонометрия и последния раздел, за който не искам и да си помислям. От геометрията почти нищо не съм покрила като хората, но имам афинитет към нея и не мисля, че ще ми е особено по-трудна от алгебрата. Та се чудя, започвайки уроци веднъж в седмицата, с 10-11 часа математика в училище (редовни, профил, СИП, консултации+часове за примерни теми втория срок...да, учителката ни е страхотна), има ли възможност, като имаме предвид и триенето с известния ми мързел, да се подготвя качествено (досега се водеше, че математиката ми върви имам прилично логическо мислене).

И освен това, заблуждавам ли се, като мисля, че след като завършим (следователно мине и предварителният изпит), все още ще имам желание и спокойна мисъл, за да се потренирам сериозно до юли? То е ясно, че с всеки е различно, но в общия случай?

Извинявам се за излишно подробните писания, не си решавам така задачите :D
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Я сега обясни на специалиста по Педагогика 8), какво точно си покрила и какво не, че освен за душевния ти свят, за това какво ти е преподавано, не стана ясно.

Не случайно горе използвах гръмка фраза... днес колежките ми ме превъзнасяха след като хвърлих бомбата вчера при връщането на проектите. По-точно на резултатите. За изпита им предписвам да се задълбочат малко повечко в тухлата по Дидактика, докато аз си почивам и се настройвам психически за летния семестър. 8)
Изображение
Аватар
Sla-Mori
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Sla-Mori »

Хубаво, ето и подробно изброено. Всичко без тригонометрия, тригонометрични уравнения и неравенства, граница на функция, непрекъснатост на функция, производна, геометрично и механично значение на производна, растене и намаляване на производна, локален екстремум, най-голяма и най-малка стойност на функция (давам ги като заглавия от сборника на Лазаров). А геометрията почти не е започвана...т.е. като материал сме взели доста неща, но почти не съм ги упражнявала сама. Да се мъча ли да набутам и някоя задача по геометрия между тези по алгебра, докато си решавам вкъщи, или да изчакам да свършим алгебрата и да се втурвам в геометрията?
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Sla-Mori написа:(давам ги като заглавия от сборника на Лазаров)

Да де. Че то има ли я учебната програма за 12-ти клас някъде достъпна на лесно. В сайта на министерството я няма. Някъде я гледах, ама забравих, както и да е.

Зависи. Принципно трябва да вървиш в крак, с каквото ти преподават. Най-добрия вариант е да се преподадат всички теми и успоредно с това си решаваш задачките. В случай че сама трябва да се оправяш, като намериш свободно време, решаваш и задачите, които са от материала в мъглата, вместо да си бъркаш в носа (синоним на липса на целенасочена дейност), примерно. Ако не се намери такова време, а се задели такова между края на учебната година и първия КСК изпит... става мазало. За оптимално разпределено учебно време е хубаво където нещата са ясни да се отдели по-малко време и за нещата, които са в мъглата да се отдели повече време. Е, може свободното време да се редуцира страшно, но целта оправдава средствата. Всъщност степента на подготовката не се измерва във времето за учене. Колкото си щеш учи. В индивидуален план всеки схваща за различно време. Някои и да се сгънат, не могат да научат определени неща, ама това са други теми. Крайната идея е да надцакаш, такава дума да ползвам, конкурентите ти. Всъщност конкурсния изпит не мери в абсолютни величини - знае целия материал, знае 80% и тн., а в относителни. Съотнесено е всеки към всеки. Но все пак колкото си повече подготвен, толкова по-лесно ще ги надцакаш. Малко се отвлякох.
А онея теми от алализа (хубаво е да се прави разлика между алгебра и анализ още в даскалото) предстоят ли ти да бъдат преподадени? Иначе жална ти майка :shock:
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”