За и против смъртното наказание

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

За или против смъртното наказание

За
63
48%
Против
63
48%
Без мнение
4
3%

Общо гласове: 130

Аватар
Berserker
Легендарен флуудър
Специалност: MO, Master
Курс: завършил

Мнение от Berserker »

Don Horhe написа:Имаш ли си идея какво е положението в нашите затвори? Те излизат по-големи престъпници, от колкото са влезнали. Познавам такива хора и, въпреки, че стихотворението е хубаво, то си остава само стихотворение и по никакъв начин не отразява съвременната реалност.
Това е факт, но спорът е за смъртното наказание въобще. Това че в България затвора е може би по-лошата алтернатива е тъжен факт, но да се надяваме че ще се оправи.

Освен това, май по БТВ даваха, преди година, за някакъв дето бил осъден на смърт 1989 год., но докато му изпълнят присъдаа отменили (!) смъртното наказание, и скоро се доказало че бил несправедливо осъден. /Ако си спомням добре, или поне се съдеха дали е справедливо..../

Представяте ли си как му кръцват главата, и прокурора казва "Еййй, ама тоя всъщност бил друг, прочел съм грешно тука нещо си...". Това няма да се случи, но 100% ще има грешки.

А за тежките престъпници - ако е убил 50 човека, изнасилил е още толкова (и деца), смъртта най-много да му е дар.

Освен това, трябва да намерим начин да ги впрягаме по-ползотворно в работа, ако са мъртви няма как да стане.

Като са в затвора спокойно могат да се трудят, тъкмо няма да имат време да "излизат по-големи престъпници, от колкото са влезнали".

Бе с други думи, като са тарикати, дайте да им го върнем, вместо просто да ги убиваме. Все има някакъв начин!

/както казваха в една игра: Зъб за зъб, око за две!!! :lol: :lol: :lol: /
Изображение

Изображение
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

тъй като у нас съд няма или ако има той е корумпиран аз съм за!
смърт за изнасилвачите и педофилите,за предумишлените убйиства също,за непредумишлените не,стават грешки ....
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
Rest[in]Pieces
В началото бе словото

Re: За или против смъртното наказание?

Мнение от Rest[in]Pieces »

Don Horhe написа:Тук обаче се появява и другата страна на монетата. Кои сме ние да определяме кой ще живее, и кой не? Да не би ние да сме дали животa на този човек, за да имаме право да му го отнемем?
А ако е отнел живот?
Кой е пък той, че да определя кой да живее?
Или ако е убил или изнасилил дете?
Кои сме ние? Ние сме потенциални жертви на всякакви изроди.
smeshko
Паисий

Мнение от smeshko »

Против ... Просто , защото според мен доживотният затвор е по-голямо наказание от мигновенната смърт..
In vino verittas
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:? ама излиза скъпо... :roll:
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

За и против смъртното наказание

Мнение от camel »

Я да ви видя сега какво мислите по този въпрос :P
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: За и против смъртното наказание

Мнение от Бавария »

Против. Смъртта на един не се изплаща с друга смърт.
Най-тежкото наказание трябва да бъде доживотен тежък труд.
Ем да си помисли малко, ем да е полезен на обществото.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
Ira_dei
Драскач

Мнение от Ira_dei »

смъртта е прекалено лесен изход за извергите и тежко провинилите се...има си доживотен затвор,това е по-гадно и от да умреш според мен
http://upp-bg.org/ ---ТОВА Е ИСТИНАТА
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Бавария написа:Против. Смъртта на един не се изплаща с друга смърт.
Никога не ми беше идвало на ум това, а всъщност като замисъл е жестоко. :shock: "Доживотен тежък труд" - Бавария, ти си гений! :idea: :wink: :lol:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Твърдо ЗА. И между другото, вече има такава тема. http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =10&t=9317
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Longbow
Паисий
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Longbow »

Човек греши.

Всеки може да „сгреши“ - я по невнимание, я по необходимост, я съвсем преднамерено, а дори и съвсем оправдаемо, от морална гледна точка. Тук ползвам думичката в кавички, защото я ползвам със значението, което обществото й е наложило. Обществото, което съставлява народа, а от там и нацията, поверява управлението си на съответните три власти (поне, според мен, тъй би трябвало да бъде), които защутават неговите интереси, преследват неговите цели и му „припомнят“ правилата, по които е избрало да съществува.

Човек греши.

И никой не е безгрешен. Това разбиране е в основата на практиката с временното отстраняване на „провинилите“ се пред обществото негови най-дребни съставни от неговото цяло. Казвам „временно“, защото никой не би желал, да бъде отстранен перманентно; а след като никой не би го желал, и обществото не го желае. Затова, то дава шанс, възможност на „заблудилите се“ да се „реабилитират“ - наказание, съответстващо на провинението, което да даде „храна за размисъл“ (колко нескопосано се превежда "food for thought"), която да стимулира престъпникът да синхронизира поведението си с това на обществото.

Човек греши.

Съдът също се състои от хора. Съдебните грешки са факт. Докато, на по-късен етап, установеният като невинен виновен, при ново разглеждане на случаят, може да понесе справедливо наказание, убитият невинен, признат за виновен, не може да бъде <хах!> компенсиран.

Човек греши.
И всеки заслужава поне втори шанс.
Изображение
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Всеки може да „сгреши“ - я по невнимание, я по необходимост, я съвсем преднамерено, а дори и съвсем оправдаемо, от морална гледна точка.
Обществото това го знае от векове. Даже в древността престъпленията са се разглеждали според ситуацията.
Предумишлено, по невнимание, защита, поради афек.
Кило-кило и двеста.
Човек греши.
Само три от изброените четири може да възникнат от грешка.
camel написа:
Никога не ми беше идвало на ум това, а всъщност като замисъл е жестоко. :shock: "Доживотен тежък труд" - Бавария, ти си гений! :idea: :wink: :lol:
Ами това за мен е по-добро от изселване. Все пак Европа си изхвърли боклука в Америка и ето, че сега Те могат да унищожат света еди-си-колко пъти.
Изображение
Of Mice and Men
Аватар
Longbow
Паисий

Мнение от Longbow »

Бавария написа:
Всеки може да „сгреши“ - я по невнимание, я по необходимост, я съвсем преднамерено, а дори и съвсем оправдаемо, от морална гледна точка.
Обществото това го знае от векове. Даже в древността престъпленията са се разглеждали според ситуацията.
Предумишлено, по невнимание, защита, поради афек.
Кило-кило и двеста.
Човек греши.
Само три от изброените четири може да възникнат от грешка.
camel написа:
Ами това за мен е по-добро от изселване. Все пак Европа си изхвърли боклука в Америка и ето, че сега Те могат да унищожат света еди-си-колко пъти.

Спести ми сарказма си - най-малкото, посещавали сме едни и същи дисциплини, а теоретичната основа, която ползвам тук, е единствено в рамките на изучаваното + малко разсъждения.

Твърдиш че само три от четирите изброени от мен случая (без да претендирам за изчерпателност), могат да представляват „грешка“? Сега ще ти обясня къде точно бъркаш:
1. По невнимание - по подразбиране, това е грешка - различава се от адекватното, или приетото като адекватно, или приетото като дължимо, или наложеното като дължимо поведение.
2. По необходимост - различен е мотивът, но дефиницията си остава същата - различава се от адекватното, или приетото като адекватно, или приетото като дължимо, или наложеното като дължимо поведение.
3. Предумишлено - отново мотивът е специфичен (колегите от горните курсове, не ме изяждайте, моля), но това не променя възприятията на обществото - съответната негова съставна е реализирала воля, която противоречи на общият интерес - това е грешка на индивида, комуто бива предоставена възможността да се „поправи“ и да „влезе“ отново, като напълно функционална и функционираща единица в обществото. Понякога и самото общество греши в критериите си, но това се разбира след векове...
4. Виж последното изречение от горното.

„Доживотен тежък труд“. Отричаш възможността един инвалид да извърши тежко престъпление и да получи „адекватното“ (според теб) наказание? Какво правим нетрудоспособните престъпници?

Не ти ли харесва повече фразата „общественополезен труд“? (И да, пише се слято.) Как ти звучи следната перефраза на комунистическа максима: „От всеки, провинил се, според способностите - на всеки, провинил се - екзистенц-минимум“? На мен ми звучи малко крайно, но значително по-меко от твоето предложение...
Изображение
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Нима искаш да кажеш, че тежък труд е по-лошо наказание от смърт?
Смъртта е най-тежкото наказание. Ако то се замени с друго и другото би трябвало да е тежко.
Общественополезният труд е нещо леко. Ако не се лъжа то прилага за леки престъпления.

И нека предложенията ми да приличат на кумонистически идеи.
Всяка една система е перфектно. Въпроса е, че никоя не е практически приложима.
Нека да вземем само най-доброто приложимо.
Изображение
Of Mice and Men
Аватар
Longbow
Паисий

Мнение от Longbow »

Бавария написа:Нима искаш да кажеш, че тежък труд е по-лошо наказание от смърт?
Смъртта е най-тежкото наказание. Ако то се замени с друго и другото би трябвало да е тежко.
Общественополезният труд е нещо леко. Ако не се лъжа то прилага за леки престъпления.

И нека предложенията ми да приличат на кумонистически идеи.
Всяка една система е перфектно. Въпроса е, че никоя не е практически приложима.
Нека да вземем само най-доброто приложимо.
Вярвам, ще се съгласиш с думите на един доказан гений:
Всичко е относително.
Тежкият доживотен принудителен труд би могъл да се възприеме и като наказание, по-тежко от смъртното...

А и какво имаш пред вид под „тежък“ труд? Цял живот в урановите мини?! Това (за мен) е по-нехуманно и от умъртвяването (изключая възможността за корекция на потенциална съдебна грешка).

Говоря за „общественополезен труд“ - такъв, който осигурява прехраната на провинилият се, като същевременно изплаща дългът му към обществото за противозаконното поведение. Така всички печелят - обществото не му плаща издръжка - сам си я заработва; дългът към обществото е изплатен; престъпникът получава шанс за реабилитация; престъпникът има стимул да се възползва от този шанс; съдебните грешки остават поправими.

Правилната отбележка, която можеше да направиш, беше за продължителността на наложената мярка... Това не го споменавам никъде. Умишлено - наказанието да е според престъплението... Така това, което възприемаш като „леко“ и наказание за „леки престъпления“, може да се окаже доста сериозно - кое ти се струва по-страшно: 5 години затвор, или 20 години да събираш отпадъците в покрайнините на някой град? (Това е само пример - отношението не мога да го определя адекватно, защото не съм компетентен)

Имам особено мнение за комунизма. Не е негативно.
Не разбирам за какви „системи“ говориш.

Давайте да се получи качествена дискусия...
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”