Как се готвите по немски?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Manchev
В началото бе словото

Как се готвите по немски?

Мнение от Manchev »

Уроци, помагала? Аз все още не съм започнал с подготовката си, но е време да си реша и този проблем. Иначе искам да кандидатствам стопанско управление с немски и математика.
tutmanika
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от tutmanika »

а по математика запо4на ли да се готви6 :)
:)
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Manchev, немска гимназия ли учиш? Ако си сравнително добре по немски, няма смисъл да ходиш на уроци. Купи си една зелена книжка "Auf dem Weg zur Uni" (ако не се лъжа) и реши примерните тестове. Аз кандидатствах с немски миналата година, без този предмет да ми е преоритетен. Oт Нова година не бях пипала немски, бях решила само няколко от тези тестчета... очаквах положението ми да е пълна катастрофа, но не ми пукаше много, защото немският не ми трябваше за специалността, която бях писала на първо място. На изпитът изкарах 4.86. В последствие се оказа, че тази оценка ми стига за всички специалности, които бях писала в списъка с желанията, за които се иска оценка по език. Успех и be cool!
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
Manchev
В началото бе словото

Мнение от Manchev »

Raya_Alexandra, благодаря за съвета. Уча в Първа Английска, учил съм доста време немски, но за съжаление в последните години въобще не го практикувам. Изкарах 3 курса в Goethe institut, като последният беше за ниво C 1.1 през пролетта и оттогава не съм пипвал. Ще си взема тази книжка на всяка цена пък като видя как се справям ще реша какво ще правя, може би трябва и малко книги да почна да чета, за да си припомня лексиката. Иначе на математика вече ходя на курсове в нпмг и съм доволен в общи линии.
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ами да ти кажа, не съм сигурна какво точно означава ниво C 1.1... Аз завърших немска гимназия и полагах изпит за DSD Stufe II през декември миналата година. После до лятото не бях се занимавала с езика. Колкото до книжката - аз не се справях много добре с всички компоненти... На Lueckentext-ове се е случвало да правя от 3 до 12 грешки... последното не действа много обнадеждаващо докато се готвиш. Все пак, тъй като разполагаш с повече време, бих те посъветвала като правиш тестчетата и като си сверяваш грешките, да си записваш в една тетрадка думи, изрази, рекции, граматически правила и т.н., които си сбъркал по време на подготовката. Накрая преди изпита само ще си прегледаш тази тетрадка и си готов. :)

д-р_Хауз
От дъжд на вятър

Мнение от д-р_Хауз »

всичко е на късмет-може да е лесно, може да не е. Миналата г. беше лесно и твоята оценка, Александра, е скромна на общия фон, особено за момиче. За стопанско обикновено и три стига, не го мисли толкова тоя изпит, Манчев :)
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

д-р_Хауз, за "скормността" на оценката съдя по това, дали ми е била достатъчна за специалностите, които съм заявила като поредни желания. Беше. :idea:

д-р_Хауз
От дъжд на вятър

Мнение от д-р_Хауз »

не се обиждай, радвам се, че ти е стигнало да влезеш. За някои специалности и малко стига :idea:
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Не четеш... anyway. :) :idea:

Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/
Курс: първи

Мнение от Lama »

И на мен първо желание ми е стопанско управление, само че съм от женски пол :)
По немски не се готвя още. Сега, обаче от събота почвам курс в Гьотето нямаше друг и се записах за подготовка за Тест Даф на по-високот ниво С1.2 /то нали повечето са С1.1/. Въпросът е, че не мисля, че знам за толкова но на тестът изкарах толкова, на устното, обаче- не. Написаха ми С1.1, обаче не ме устройваха часовете и така сега почвам от по-високото. Но той ще ми е само 9 урока по 5 астрономически часа :) След като го свърша сядам и започвам да гледам немски филми. Аз не разбирам всичко, така че ги гледам с немски субтитри, някои и без, ама трябва да са с по-прост сюжет. Та седни и гледай и ти филми.

Надявам се да няма много желаещи и да остане балът като миналата година :) Не хвали специалността на твои приятелки добре с немския. :lol: За да живот и здрава догодина да сме колеги. :D
д-р_Хауз
От дъжд на вятър

Мнение от д-р_Хауз »

гледай кабелна, про7 е единствената програма заради която я плащам тая кабелна :)
Аватар
cufff
Драскач

Мнение от cufff »

Lama написа:И на мен първо желание ми е стопанско управление, само че съм от женски пол :)
По немски не се готвя още. Сега, обаче от събота почвам курс в Гьотето нямаше друг и се записах за подготовка за Тест Даф на по-високот ниво С1.2 /то нали повечето са С1.1/. Въпросът е, че не мисля, че знам за толкова но на тестът изкарах толкова, на устното, обаче- не. Написаха ми С1.1, обаче не ме устройваха часовете и така сега почвам от по-високото. Но той ще ми е само 9 урока по 5 астрономически часа :) След като го свърша сядам и започвам да гледам немски филми. Аз не разбирам всичко, така че ги гледам с немски субтитри, някои и без, ама трябва да са с по-прост сюжет. Та седни и гледай и ти филми.

Надявам се да няма много желаещи и да остане балът като миналата година :) Не хвали специалността на твои приятелки добре с немския. :lol: За да живот и здрава догодина да сме колеги. :D
УФ аз сега си чакам резултатите от дафа....дано не съм оплескала. Според мен Ц1.1 е добре, сега само се упражнявай :)
http://viewsofia.com/
one sick bastard
Аватар
cufff
Драскач

Мнение от cufff »

Понеже видях темата за дафа и да кажа. Той важи за ТУ-София и ХТМУ 100%. Мисля че 4 3ки на дафа ти стигат за ТУ
http://viewsofia.com/
one sick bastard
Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/
Курс: първи

Re: Как се готвите по немски?

Мнение от Lama »

Някой от вече явилите се на изпита може ли да обясни как по-точно е бил структуриран изпитът при него. Примерно дали е имало статия за превеждане, която да е била в техническата сфера, дали професорите са, чели отчетливо при хьорферщеена и въобще всичко, което се сети.
Преглеждала съм стара тема, в която се обсъждаше изпита, но тя беше с много оскъдна информация, но имаш една друга, която след промените в сайта не мога да намеря. В нея беше дадена една статия, която, по мои спомени, се беше паднала за превод. Ако някой може да я намери, бих била много благодарна.
Аватар
jenito
В началото бе словото

Re: Как се готвите по немски?

Мнение от jenito »

Книжката, която ви е препоръчала Рая-Александра е много полезна. Тя е създадена именно за изпита на СУ. :wink:
И все пак...
Изпитът се състои от два варианта Lueckentext (с варианти и без варианти), Leseverstehеn с richtig/falsch, превод от немски на български и съчинение.
При нас (кандидатствах миналата година) преводът беше за компютри и имаше няколко термина, но не беше никак труден.
Не се плашете много, но и се упражнявайте- не подценявайте никой от компонентите. Успех! :)
Just B' 'U
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”