Помогнете ми в избора на специалност !
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Помогнете ми в избора на специалност !
Здравейте.Ученичка съм в 11 клас и съм решила да се подготвя от сега със своето бъдеще,относно обучението си.Решила съм да кандидатствам за специалността "Връзки с обществеността",тъй като това по-ми се отдава.Бих искала да ми даде някои съвет ,който разбира повече от мен,относно това как да се подготвя и има ли бъдеще в тази специалност и следователно бъдеща професия ? Благодаря предварително !
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Само не разбрах кое точно ти се отдава повече? Не се обиждай, ама ВО в 11 клас...
Иначе - да, перспективна специалност е, въпреки че аз я смятам за балон, който се надува твърде бързо в момента. Все пак - въпрос на вкус и гледна точка. Не се влияй от чужди мнения - животът си е твой.
Иначе - да, перспективна специалност е, въпреки че аз я смятам за балон, който се надува твърде бързо в момента. Все пак - въпрос на вкус и гледна точка. Не се влияй от чужди мнения - животът си е твой.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Добре де, нов въпрос - как знаеш, че е близо до способностите, ако не знаеш какво представлява? Наистина не се заяждам.
Виж темата за ФЖМК в "Студенти" - там има много ПРи.
Виж темата за ФЖМК в "Студенти" - там има много ПРи.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Аз да драсна две идеи за избор на специалност:
Тва "това ми жърви" е някак си несериозно да го кайесх в училище изобщо на мое мнение, унижерситетът е това което те оформя, това което ще станеш е след самото уни. Даскалото само те подготвя, дали ще издържиш (или изобщо няма) лесно или трудно 4/5те години обучение на това, което си избрала... Много, много хора изобщо не влизат по първо желание това, което са искали, но в процеса обикват специалността си и така
ще дам пример с себе си - изобщо не мога да кажа, че ми се е удавало преди това, което уча (друг! въпрос е, дали сега ми се отдава), просто една ноемврийска седмица преди година си разглеждах сайта на СУ, видях специалността, прехвърлих на две-на три дали ще ми е интересно и така реших да се боря за това. Сега съм вътре, изобщо нямам някакво съмнение, че това е нещото, с което искам да се занимавам, цял живот... Мога да продължа напред в тоя тон, но надявам се схващаш общата картинка.
Не се води по това, което ти се удава, а това, което искаш да бъдеш
За изпити всеки може да научи, дори да си няма грам понятие (а ти си на доста ранен етап) от самия изпитен предмет - било то математика, литература и т.н...
Та, изборът е твой
Може да премислиш още много пъти, все пак имаш година и половина до заветното подаване на документи, така че нещата са в твои ръце.
Тва "това ми жърви" е някак си несериозно да го кайесх в училище изобщо на мое мнение, унижерситетът е това което те оформя, това което ще станеш е след самото уни. Даскалото само те подготвя, дали ще издържиш (или изобщо няма) лесно или трудно 4/5те години обучение на това, което си избрала... Много, много хора изобщо не влизат по първо желание това, което са искали, но в процеса обикват специалността си и така
ще дам пример с себе си - изобщо не мога да кажа, че ми се е удавало преди това, което уча (друг! въпрос е, дали сега ми се отдава), просто една ноемврийска седмица преди година си разглеждах сайта на СУ, видях специалността, прехвърлих на две-на три дали ще ми е интересно и така реших да се боря за това. Сега съм вътре, изобщо нямам някакво съмнение, че това е нещото, с което искам да се занимавам, цял живот... Мога да продължа напред в тоя тон, но надявам се схващаш общата картинка.
Не се води по това, което ти се удава, а това, което искаш да бъдеш
Та, изборът е твой
medicate, medicate
- rueva
- Пишеща машина
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: четвърти
аз ти предлагам първо да решиш с какъв предмет или предмети ще кандидатстваш. вярно е, че имаш премного време, но ако нещо не ти отдава в училище, забрави да успееш на изпита (аз поне така ги виждам нещата, със или без частни уроци). след като избереш или само набележиш предметите, с чиято подготовка би могла да се справиш, разгледай какви специалности можеш да бъдеш приета с изпит по съответните. но те съветвам да разгледаш и разпиташ добре, защото много от предметите сега още не са ти ясни (напълно нрмално) и не можеш адекватно да прецениш какви умения ще добиеш след бакалавърската степен. давам пример: аз чак в края на 12 клас реших, че мн бих се радвала да уча славянска филология и я сложих на едно от най-предните места. вярвай ми преди това никога не бих я сложила пред бълг. фил., но в нея видях много по-големи възможности за перспектива. в процеса на работа и учене сама ще понавлезеш в подробностите. тепърва с съученици и приятели ще разменяте клюки за тази и онази специалност
))
колкото до ВО мисля, че е доста добра специалност, както всички във ФЖМК
спорен въпрос е коя от тях е най-добра, най-малкото защото и трите са доста свързани. не ти пречи да работиш като журналист, ако си завършил ВО или обратното - пиар, завършил журналистика. редактор можеш да станеш и с Книгоиздаване и тнтнтн. варианти много 
колкото до ВО мисля, че е доста добра специалност, както всички във ФЖМК
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
хаха еми постави се и ти по същия начин в различни ситуации... представи си се като журналистка,като лекар,като биолог,като квото се сетиш там от специалностите,които може да избереш.
Представи си се в най-натоварените условия,представи си какво може да постигнеш,замисли се дали това е интересно(щото ако не ти е - изобщо не се занимавай с него ... трябва да имаш поне някакъв интерес ) и тн и тн
Или просто кандидатствай с някакъв предмет,нареди специалноститте по някво желание там все пак или все тая и - квото те приемат на първо класиране записвай. Тва е. Ако наистина си толкова неориентирана....
Представи си се в най-натоварените условия,представи си какво може да постигнеш,замисли се дали това е интересно(щото ако не ти е - изобщо не се занимавай с него ... трябва да имаш поне някакъв интерес ) и тн и тн
Или просто кандидатствай с някакъв предмет,нареди специалноститте по някво желание там все пак или все тая и - квото те приемат на първо класиране записвай. Тва е. Ако наистина си толкова неориентирана....

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Тогава връзки с обществеността, маркетинг, журналистика, право, или щом казваш изявите.... направо НАТФИЗ... макар, че там е ненормален изпита... моя личен съвет: разпитай представители на тези изброени специалности и виж, кой ще успее да те убеди за неговата си специалност... и ги пиши всички...pebulsita написа:Ами основното,което ме влече е да бърборя,обичам медиите,изявите. Хуманитарните науки хич не ме влекът !
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Може за този момент да е решила "Връзки с обществеността", но да не е сигурна, че това е правилният избор.Bamfi написа:pebulsita написа:Помогнете ми в избора на специалност !pebulsita написа:Решила съм да кандидатствам за специалността "Връзки с обществеността",тъй като това по-ми се отдава.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
And it's not my last life at all...