9 септември - Поклон пред паметта на избитите!
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- Чича ти Шаман
- В началото бе словото
Росн Тимчев може да пие големи количаства вода... Нека стразни онази власт със сегахната и да открие числото мъртви от липса на лекарства, сигурност, и какво ли не и ги сравни с девето септемврийския преврат. Моите извинения, но на подобни мекерета бих им счупил ръцете без право на обжалване...
Ако имаш прекрасна жена, ослепителна любовница, страхотна кола, нямаш проблеми с властите и данъчните; ако когато ходиш по улицата, винаги грее слънце и минувачите ти се усмихват - кажи НЕ на наркотиците!
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
По принцип отговарям на мнения, но ми е трудно да разчета горното..Чича ти Шаман написа:Росн Тимчев може да пие големи количаства вода... Нека стразни онази власт със сегахната и да открие числото мъртви от липса на лекарства, сигурност, и какво ли не и ги сравни с девето септемврийския преврат. Моите извинения, но на подобни мекерета бих им счупил ръцете без право на обжалване...
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
Да напомня за позабравилите:
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
Обн., “Държавен вестник”, бр.37 от 05.05.2000 г.
Чл. 1. ( 1) Българската комунистическа партия ( тогава именуваща се Българска работническа партия/комунисти/ ) идва на власт на 9 септември 1944 с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
( 2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989, довело страната до национална катастрофа.
Чл.2.( 1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения “Народен съд”;
4.моралния и икономически упадък на държавата;
5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
9. злоупотр#та с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдание на изборенито по-горе действия;
10. безогледното унищожаване на природата.
( 2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразят публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 се присъедини към международни актове по правата на човека;
3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия
б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
в ) лишаване от право на собственост
г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
e) лишаване от гражданство;
5. безнаказано се извършваха престъпление и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.
Чл.3 (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989 за престъпен.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация , подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.
Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
Обн., “Държавен вестник”, бр.37 от 05.05.2000 г.
Чл. 1. ( 1) Българската комунистическа партия ( тогава именуваща се Българска работническа партия/комунисти/ ) идва на власт на 9 септември 1944 с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
( 2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989, довело страната до национална катастрофа.
Чл.2.( 1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения “Народен съд”;
4.моралния и икономически упадък на държавата;
5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
9. злоупотр#та с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдание на изборенито по-горе действия;
10. безогледното унищожаване на природата.
( 2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразят публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 се присъедини към международни актове по правата на човека;
3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия
б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
в ) лишаване от право на собственост
г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
e) лишаване от гражданство;
5. безнаказано се извършваха престъпление и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.
Чл.3 (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989 за престъпен.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация , подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.
Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
Не съм много убедена, че Нено Бърденски е участвал в "състава на "народните" съдилища", от къде имаш тази информация, съжелявам за проявата си на невежество, но това живо ме интересува.Наскоро реших да проверя дали ще намеря каквато и да било информация за този човек тук в интернет и се оказа, че освен в една повест на Габриела Цанева, където само се споменава името му като член на опозиционния Земеделски съюз, го срещам и във форум.Въпросният човек е мой пра-дядо, думите ти са малко силни, искам да знам дали са верни, за жалост не съм се интересувала толкова от неговата дейност, знам че последните си години с пра-баба ми са били изтощени от побоя който са им нанасяли слугите на комунизма-затваряли ги в мазето на къщата,в чиято полоевина сега живее баба ми, и ги пребивали до припадък непрестанно...малка бях, не смеех да питам защо, а само слушах как баба ми разказваше...не съм го познавала, починал е много преди да се родя, но на село една улица носи неговото име...
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
Тодор Живков (1911-1998)
„Тази година — завод за полупроводници.
Догодина — за цели проводници!“ (при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)
„Откривам новия завод за вело… за вело… Абе за колелета!“
„Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица…“
„Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.“
„Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат!“ (на митинг по случай откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък, 1964 г.)
„Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса.“
„Добър журналист е тоя, който пише не това което се говори, а това което трябва.“
“До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!”
„Браво на атмосферното налягане!“
“Времето е ваше, но всичко друго е наше.”
Да се смея ли, да плача ли...
„Тази година — завод за полупроводници.
Догодина — за цели проводници!“ (при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)
„Откривам новия завод за вело… за вело… Абе за колелета!“
„Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица…“
„Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.“
„Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат!“ (на митинг по случай откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък, 1964 г.)
„Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса.“
„Добър журналист е тоя, който пише не това което се говори, а това което трябва.“
“До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!”
„Браво на атмосферното налягане!“
“Времето е ваше, но всичко друго е наше.”
Да се смея ли, да плача ли...
не знам за кое да съжелявам,освен че искам помощ...
къде мога да намеря адекватна информация за пра-дядо,ще съм благодарна ако ме насочиш правилно.разпитвайки роднини,рискувам да се обременя със субекнивни мнения,искам истината!
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Ако дядо ти е бил член на Народния съд, то трябва да ти кажа още отсега, че ще се сблъскаш с много трагедии и омраза към този човек.
Има една поредица книги на в. "Про&Анти" под заглавие "Писахме да се знае" - "Жертвите на Народния съд". Там има публикувани стотици разкази на роднини, потомци и цитирани документи от онова време, както и изброени действащи лица от този Народен съд.
Не знам в каква връзка дядо ти е бил член на тази институция, но трябва да знаеш, че тя е отговорна за избиването на хиляди българи и обезглавяването на българската интелигенция през 1945 г.
Потърси нещо в Хеликон - споменатите от мен книги ги има там, поне 1 и 3 том. Втори го имам аз
Има една поредица книги на в. "Про&Анти" под заглавие "Писахме да се знае" - "Жертвите на Народния съд". Там има публикувани стотици разкази на роднини, потомци и цитирани документи от онова време, както и изброени действащи лица от този Народен съд.
Не знам в каква връзка дядо ти е бил член на тази институция, но трябва да знаеш, че тя е отговорна за избиването на хиляди българи и обезглавяването на българската интелигенция през 1945 г.
Потърси нещо в Хеликон - споменатите от мен книги ги има там, поне 1 и 3 том. Втори го имам аз
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
За да бъда точен-
4 Състав на "народния" съд, гр. Русе
Председател Димитър Цонев
Членове- Петър Кудинов Нейчев, Нено Илиев Бърденски, Марин Тодоров Дянков, Димитър Темелков Иванов
Разгледали т.нар. Дело на русенските интелектуалци.
Осъдени на смърт-
Владимир Биков 45 г.- известен журналист, издател на в-к "Русенска поща"
Тодор Петров- публицист, Редактор на "Русенска поща"
Кирил Кръстев- журналист
Иван Нешев- областен управител на гр. Русе
Общо изададени присъди- 27 СМЪРТНИ
Не е утеха, но само част от присъдите са произнесени от 4 състав на съда...
4 Състав на "народния" съд, гр. Русе
Председател Димитър Цонев
Членове- Петър Кудинов Нейчев, Нено Илиев Бърденски, Марин Тодоров Дянков, Димитър Темелков Иванов
Разгледали т.нар. Дело на русенските интелектуалци.
Осъдени на смърт-
Владимир Биков 45 г.- известен журналист, издател на в-к "Русенска поща"
Тодор Петров- публицист, Редактор на "Русенска поща"
Кирил Кръстев- журналист
Иван Нешев- областен управител на гр. Русе
Общо изададени присъди- 27 СМЪРТНИ
Не е утеха, но само част от присъдите са произнесени от 4 състав на съда...
Последно промяна от Росен Тимчев на 26 Ное 2007, 00:27, променено общо 1 път.