Прави ли ви впечатление когато другите говорят различно?
Модератор: Плазмодий
С диалектите се свикава
Ама то зависи от човека, ако той ме дразни тогава и диалектът му ми е неприятен, иначе не. Ако се заслушате може да видите, че даже и хора от един и същ град говорят на диалекта си по различен начин. Всичко има значение - интонацията, ситуацията, целта и т.н. А иначе става и забавно с времето като започне да се използват думи от други диалекти и става едно такова голямо омешване, ама е яко
Примерно мен ме кефи като говоря с някого да му говоря на неговия диалект, така поне не може да ме познае откъде съм 
какво му има на бургаския говор? Доста правилно си говорим, поне не сменяме ударенията на думите.. едно 'въй' там или 'лице' или 'благодарЯЯ" ще го преживеете. А тва за мекото не е съвсем вярно.. не всички мийекат;)) има далеч по- фрапиращи диалектиNemesis написа:Да много ясно... този варненски и бургаски акцент направо ми лази по нервичките:shock:
И на мен ми прави впечатление, даже разпознавам варненски и пловдивски. Има някой изрази обаче, които са уникални....къв е бахър или шоткача итн. Също на различните места се казва по различен начин клипвам, кликвам и това което много ме израдва, ще пусна стрела

http://viewsofia.com/
one sick bastard
one sick bastard
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
ми ... свикнала съм - имам приятели и познати от цяла България.
Ама ми правят впечатление разни грешки ... дразни ме "ме"-кането например ( отидемЕ,ходимЕ и тн ) и като цяло - не ми е приятно някой като говори селско и неправилно
Ама ми правят впечатление разни грешки ... дразни ме "ме"-кането например ( отидемЕ,ходимЕ и тн ) и като цяло - не ми е приятно някой като говори селско и неправилно

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
призвънЯ (с отворено я, звучи като призвАнЯ)cufff написа:Също на различните места се казва по различен начин клипвам, кликвам и това което много ме израдва, ще пусна стрела![]()
мьекането в слабата му форма не ме дразни, бруталното - да.
най-много обаче ме драни сменянето на ударението на глаголите: ходИх, направИх, питАх, казА. и окончанията "-то" на имената - мимето, тонито, бонито и пр.
а знаете ли, че в много краища на въженцето, на което се простират дрехите, му викат простИр
Последно промяна от begemot_ на 28 Окт 2007, 23:10, променено общо 1 път.
begemot_ написа:призвънЯ (с отворено я, звучи като призвАнЯ)cufff написа:Също на различните места се казва по различен начин клипвам, кликвам и това което много ме израдва, ще пусна стрела![]()
![]()
мьекането в слабата му форма не ме дразни, бруталното - да.
най-много обаче ме драни сменянето на ударението на глаголите: ходИх, направИх, питАх, казА. и окончанията "-то" на имената - мимето, тонито, бонито и пр.
а знаете ли, че в много краища на въженцето, на което се простират дрехите му викат простИр
http://viewsofia.com/
one sick bastard
one sick bastard
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Като цяло ми е транспенисално
, иначе зависи от човека. При някои го намирам за много сладко, ако говори (умерено) на меко. Но при някои направо ме вбесява. Познавах едно момиче преди време от град Стамболийски (до Пловдив) и тя като кажеше "олиии майнаа..." направо ми идваше да я удуша. Като цяло предпочитам нормално, твърдо говорене, но мекото не ми пречи. Не понасям обаче прекалено твърдото говорене, и, както Бегемот, ходИх, писАх и тн ме изкарват от релси, въпреки че в някои форми на глагола (не знам кои - зле съм с българския език) е правилно да се каже именно ходИх.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

-
Nemesis
- Постоянно присъствие
Блааа бла! Айде по -спокойно! Извинявай много, обаче далеч не съм те обидила лично, кво тръгна да се обиждаш все едно твоето име споменах и все едно точно на теб съ мговорила, а тва че ще се защитаваш особеностите в говора ми е пределно ясно, не е нужно да се аргументираш чак толкова страстно! И още едно уточнение - НЕ съм от София, моето дете!dimage написа:Ахаха ей, браво бе! Извинявай много ама айде да не говориш в множествено число! Много са изнервящи такъв тип изказвания - всичко е индивидуално, зависещо от средата и обкръжението! Правилната дикция си е въпрос на лично уважение! А и в София къде къде не се говори на книжовен език!Nemesis написа:Да много ясно... този варненски и бургаски акцент направо ми лази по нервичките
For I find no pleasure in your physical pain
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
YOUR FUCKING SOUL!!!
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Да,прави ми впечатление,когато някой говори на диалект,различен от моя...това впечатление,обаче,би могло да бъде както добро,така и лошо,всичко зависи от човека като цяло, от културата и възпитанието,които показва...ако един човек ме отбъсне с поведение,то ако ще и 20то поколение софиянец да е и да говори по най-твърдия начин, пак ще му се дразня...
-
Nemesis
- Постоянно присъствие
Браво бацее...хаха обаче ако с тия си думи целиш да си изпросиш извинение, сори, нема да го получиш!dimage написа:И трето ти говореше за Бургас, така че множественото число, което постави за града включва и мен т.е чувствам се как го каза "лично обидена"... както и да е !
For I find no pleasure in your physical pain
YOUR FUCKING SOUL!!!
YOUR FUCKING SOUL!!!