ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ СМЪРТ!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ СМЪРТ!

Мнение от Бeтон »

Под този наслов ще протече митинга, организиран от ФМИ в подкрепа на образованието и науката като държавен приоритет.
Огненият меч, библейския символ на свободата и словото ще се вдигне на 31.10, сряда в 18:00 часа в навечерието на празника на будителите.
Току-що слизам от работната среща около митинга. Имаше хора от няколко факултета, от БАН и от призив.орг. От Богословския беше значително присъствието. Във ФМИ бяха поставени основите на една традиция, която ще продължи и за в бъдеще. "Образование или смърт" - Академик Боянов каза, че ще това е новия вариант на знамето на Райна Княгиня. Държава без образование е обречена на смърт!
На Огнен меч 1 издигнахме образованието и науката като национален
приоритет, но с това само се спекулираше в горните етажи на държавата. Разгледаха ги като такива, но само на думи. Сега лозунгът е същия, но е подплътен с числа, които сочат към обезпечението на цялата тази система, в която ние сме, а именно - над 5% от БВП за образование и над 0.8% за наука. На срещата се чуха доста качествени мнения за това как трябва да протече цялата тази акция, сега, за в бъдеще и прочие.
Българинът е либерален човек и чака да му дойде до над козирката, но това което става през последните години, е подигравка с мозъка на нацията!!! Дигат такси, издръжката на всеки един от нас е минимална, стипендиите много под минималната работна заплата.
Аз лично и последните си пари бих дал за образованието си. На пътя бих останал, (тези дни бях близо, но това е защото забравих да занеса уверението си на онея шибаняци от ПСБО. Над 10 часа съм във факултета.) и пак ще дам за образование.
По памет ще цитирам откъс от "Граф Монте Кристо". Абат Фариа към Едмон Дантес:
- Ще ти дам нещо, което никой не може да ти отнеме.
- Свободата?
- Свободата се отнема, както видя. Знанието никой не може да ти вземе!
Колеги, осъзнайте се! От замъка Иф се излиза, като се образоваш. За
прокопаването на тунела, се иска образование! На всички е известно, като се е освободил Едмон Дантес, кой е станал.
Трябва ли това държавно безхаберие да продължава?
Да сме на опашката на блянуваната Европа, към която не се стремим, ами избираме явно по-лесното - да отидем просто там. Ограбваме държавата, ограбваме и себе си. Защо не си имаме лице в родния Университет, в родната страна, което ни е завещано от предците, ами предпочитаме да сме г-дин и г-жа Х и У в чуждите "Европата и Америката"???
НЕКА ДА СИ КАЖЕМ СТИГА!!! НИЕ МОЖЕМ!!!
Елате, да издигнем Огнения меч ЗАЕДНО!
Вярвате ли, че колегите ни европейци са по-умни от нас? Случили са на държавна политика, а ние - не. Извод - ще я променим! Като се налеят парите, ще се вдигне издръжката за всеки, образованието ще стане по-качествено, ще има средства за всичко, в т.ч. и стипендии и какво ли още не.
В следващите дни, се очаква да разлепим плакатите за събитието. Господ има, ще се намерят необходимите средства, за да се направят. Пропагандата е ясна - всячески да стигне информацията до всеки един. Трябват хора, които да са светулките, хората които ще поддържат огъня на процеса. Тези перифразирани мисли бяха първото нещо, което отбеляза един ерудиран господин от Богословския, предполагам някой от деканите им. Трябват хора, които да вдигнат останалите, които да им посочат, че са нещо и че го заслужават. Така е било в Националата ни история. В навечерието на празника на будителите сме!
На фона на цялата тази проблематика и асоциации, казвам накрая програмата по която ще се действа:
Утре в 14:00 часа пред ФМИ ще бъдат изсипани пушки и пищови, като в основата на купчината ще седи Библията. Ще бъде прочетена декларацията, с която излизаме на митинг. Делото е на Лафчиев от призив.орг. Идеята му е да се позаинтересоват медиите и да отразят събитията.
В следващите дни ще тече масова кампания по организацията. Да излезем 2-3 хиляди - студенти, преподаватели, научни работници и пр. на площада!!!
Сряда е ВЕЛИКИЯТ ДЕН!!!

ТИ МОЖЕШ! ИМАЙ ВЯРА! УПОВАВАЙ СЕ В ГОСПОД!
Последно промяна от Бeтон на 26 Окт 2007, 15:04, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Толкова малко ли имате за учене, че намирате време и за такива... дейности :roll: ?
medicate, medicate
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Много хубаво, но защо заставате зад тази безумна клика - БАН? Не е ли ясно, че тя наистна трябва да се разпусне? Кой някъде по света дава пари на хора, които си седят в къщи и пишат книжки? Науката се развива с някаква мисъл и цел, а не по принцип... Иначе вероятно ще дойдем... Наши хора от ИФ имаше ли на сбирката?
Нека на 1 ноември да участваме и в академичното шествие....
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Илияне, най-малко от теб очаквах такъв чаршаф :wink:
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

Joker написа:Много хубаво, но защо заставате зад тази безумна клика - БАН? Не е ли ясно, че тя наистна трябва да се разпусне? Кой някъде по света дава пари на хора, които си седят в къщи и пишат книжки?
както им вика Станишев БАНяджийте...
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

е не всички от БАН си клатят краката.
Нека на 1 ноември да участваме и в академичното шествие....
бих се присъединила към всякакви такива акции. Ама след понеделник щото не съм в София. На 1 обаче съм на линия 100% :")
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Моля ви се, чичо ми работи в БАН :lol: Книга досега не е написал. И други познати имам в БАН, които не пишат книги, а правят различни изследвания и не знам си какво (химици). Сигурно има смисъл в съществуването му. Пък и държава без Академия на Науките...за какъв процент тогава пък ще си говорим за образованието... :roll:
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Joker написа:Нека на 1 ноември да участваме и в академичното шествие....
Аре идвай на 31-ви. Ше е голяма лудница :)
Оффф, аз съм сбъркал заглавието на темата. Снощи беше... уфф дългия дебат, на моменти говорилня.
Днес се състоя въпросното издигане на декларацията. Аз си представях купчина от истински пушки, но Лафчиев от призив.орг има уста, та в "купчината" бяха една счупена вила, детско пистолетче, крив дървен чеп и мека сабя, но всичко е символично, в такъв смисъл. Нямаше нужда от калашников, зенитно оръдие и ракета СС-23 с ядрена глава.
Знамето е факт - Огнения меч с гръмкия надпис - "Образование или смърт". Би трябвало по телевизиите да покажат тука и таме нещо си от словото на академик Боянов.
Със сигурност ще дадат шефа на стачния комитет на даскалите, защото това сигурно е по-доходоносния им материал. :evil:

А как се случи да напиша чаршаф ли? Може би в богословите ще да е причината :lol: :lol:
phoebe написа:Толкова малко ли имате за учене, че намирате време и за такива... дейности :roll: ?
На този въпрос не мога да ти отговоря, но само ще кажа, че все пак се намира време за екстри като сън и закуска, обед, вечеря - 3 в 1.
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Crematory написа: Пък и държава без Академия на Науките...за какъв процент тогава пък ще си говорим за образованието... :roll:
Има ли такава академия във Франция? Не! А в Германия, Англия, Италия....? Не!
Къде ги има? Само в бившите комунистически страни!
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

:shock:
Сигурен ли си за Франция? Защото мисля, че има? Сега ще ме караш да ровя... :lol:
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

А колеги, не мисля, че в момента БАН са проблема.
Проблема в момента са малкото средства. С БАН и без БАН в момента е мизерия, така че нека да гледаме нещата по ред и по приоритети. ;)
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Бетон,
Когато парите са малко, многото маймунки на клона също са проблем. Все едно... Та от колко часа и откъде тръгвате на 31 октомври? Да не е некво хелоуинско шествие? Не искам да се маскирам на тиква! :wink:
И леко да те бъзна: любимият Б.Б. ще дойде ли? Басирам се - не! :shock: Сещаш се защо, нали? Вече трябва да си понавлезал в механизма на Университета...
Аватар
M'Aiq
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от M'Aiq »

Хммм....Момент само...
Възрожденски песни - не!
Di quella pira - тц!
Набор съветски маршове - А, вече налучкахме правилното ниво на патоса за музикално озвучение на първия пост!!!

Първо на първо, библейски символ на словото са огнените езици.
Справка - Деяния.
Пламтящия меч има малко по-разрушителна символика и обикновено е атрибут на архангелите. Ерудираният господин от Богословския нямаше да е зле да ви каже нещо по тоя въпрос.

После - писането с главни букви не прави нешо по-изразително, а по-грозно. Но какво пък, след като Роулинг го ползва, току виж имало ефект. Върху 13 годишните.

Най-сетне 'шибаняците' от ПСБО може би имат нещо против да бъдат наричани така в протест, който е много вероятно те самите да подкрепят. Вместо да събираш въоръжените сили на о-в Патос, си мери приказките.

Същата работа с Жокера. Интересно ми е, дали той все пак е запознат с постиженията на РАН и с финансирането на РАН. Или може би Русия не е в един и същи свят с него, той живее някъде другаде?
Впрочем, това би обяснило доста неща, като например неведението му за Кралските академии на науките по Скандинавия или Кралското общество във Великобритания. Тъжно не, ами жалко!

Събитията около самата клетва бяха далеч от тържествени, най-вече заради клетвата, символизмът на която безвъзвратно се разми във впечатленията а-ла Монти Пайтън. Не знам, кой е господин Лавчиев, но някой следва да срещне голямата му уста с оня крив дървен чеп, който всъщност се нарича корч.
Once you are up high, there is nowhere to go but down.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Е, не може без противници, хули и нападки. Затова се намираме в България и е интересно. :twisted:
Изображение
Аватар
M'Aiq
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от M'Aiq »

Я се стегни бе! Какъвто и да е бетона, за 26 дена се стяга, ти толкоз време как се не стегна?!*

За разлика от баба Яга Такева, инициативния комитет на студентските протести няма 50 000 човека зад гърба си, идващи от цялата страна да крещят по митинги и от чиято ефективна стачка зависи много сериозно политическото настроение на родителите, които не знаят къде да си дянат децата.
Има в добрия случай 2000 човека, чийто единствен коз е, че представляват интелигенцията на държавата, а част от преподавателите, които ги подкрепят имат Еееееей такъв импакт фактор**.
Демек на този протест шансът му да успее е да предизвика много положителен отзвук в обществото и самото то да го подкрепи. Хайде сега ми кажи, в коя точно част на обществото предизвикват следните неща:
1. Търкаляне на тикви по жълти павета.
2. Измерване на 'мозъчна радиация' и прочие улични фарсове, чийто последен бум ще да е бил някъде към френската революция.
3. Призиви пълни с правописни грешки и вулгаризми.
4. Знаменосец по шушляково якенце.
5. Бутафорни клетви режисирани по начин, силно напомнящ няколко краткоживущи оперни постановки.

Само да ти спомена, че не, нито една от трите национални телевизии не даде повече едно изречение от онова слово. За сметка на това, 'клетвата' ви беше снимана в близък кадър с особено акцент върху бутафорията. Можеш ли сам да си извадиш изводите?

*Тук за кратко прелетя еретичната мисъл, че едно арматурно желязо би дало ефект. Нищо, де, просто идея, човек не владее подсъзнанието си.
**При това само част, защото има и разни прилепчиви като репей некадърници.
Once you are up high, there is nowhere to go but down.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”