да, обаче вероятността е малка 25 страници само смислено. говоря от името на обикновен мързелив (кандидат-)студентOrenda написа:ако пишеш смислени неща не смятам, 4е ще го издразниш.. аз ли4но написах 22 стр. и не съм ги ядосала явно..rueva написа:всички съвети са добри, но това за 25-те страници откъде го измисли нз. с такъв обем освен да издразниш проверителя друго се съмнявам да стане.
Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- rueva
- Пишеща машина
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: четвърти
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
с уроци и без тях иска се ЯКО ЧЕТЕНЕ
През всичките четири месеца на подготовката си търсех нещо подобно и се оказа, че учебниците от училище са най-добри. Ние бяхме на издателство Кръгозор, но съм сигурен, че всички останали вършат работа. Имай предвид, че някои (не много) статии са прекалено префърцунени, не стават за четене и нищо не им се разбира. Лично аз просто ги пропускахИскам съвет относно някакво помагало или кой учебник да си взима да чета разработки, но да не е на много сложен научен език написано...моля за идеи
Скорпион, мерси за хубавите думи, да ти се връща
Относно обема (за пореден път
Извън уговорките за почерка, в първата тема вече пише, че обемът зависи от това колко пространна ще е темата. Смятам, че кандидатът трябва да може да развие най-пространната тема. Дали ще използва това умение е въпрос на решение в деня на изпита.
*прозяв*
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
- juve_girl
- В началото бе словото
- Специалност: Педагогика
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: http://emozionepersempre.blogspot.com/2 ... -post.html
:)
браво лорд...мн добре си формолирал пътят, по-който трябва да се готвиш за изпита по литература.Аз имам няколко въпроса към теб-продават ли се по всички книжарници тези тестове по бълг.език и литература и какъв е точно конспекта за СУ по литература ?:)
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Обратна връзка:
Хах,не съм Lord...но надявам се той няма нищо против,че ти отговарям от 'негово име'.Нямам идея дали тестовете,за които говориш се продават навсякъде,но конспекта с авторите и съответно техните произведения,можеш да намериш ТУК .
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
- Lord
- Легендарен флуудър
- Курс: втори
Izvinqvam se za latinicata, no sym v polevi usloviq.
Predstava si nqmam dali tova pomagalo go ima o6te v knizharnicite. Kogato bqh 10ti klas pomnq, 4e trudno go namerih, za6toto be6e na4aloto na u4ebnata godina. Kak e sega - ne znam. Ako go nqma - smqtam, 4e wsqko drugo pomagalo 6te ti e polezno, tuk prosto sym spomenal tova, koeto az sym polzval.
P.P. Mrazq q tazi latinica!
Predstava si nqmam dali tova pomagalo go ima o6te v knizharnicite. Kogato bqh 10ti klas pomnq, 4e trudno go namerih, za6toto be6e na4aloto na u4ebnata godina. Kak e sega - ne znam. Ako go nqma - smqtam, 4e wsqko drugo pomagalo 6te ti e polezno, tuk prosto sym spomenal tova, koeto az sym polzval.
Uzhasno sym razsyrdenнадявам се той няма нищо против,че ти отговарям от 'негово име'
P.P. Mrazq q tazi latinica!
- svetoslava
- В началото бе словото
наистина 2 пъти Евала за този пост,и за автора му разбира се;)да се търсят кусури(правописни и т.н.) по форумите винаги ми е изглеждало ужасТно тъпо,понеже е ясно че не всеки тръгва да си проверява написаното..а както знаем,проверката е много полезна,особено когато пишеш под напрежение(както се очаква да си е наизпита).съгласна съм с нещата,които е написал Лорда,включително и за това,че обемът все пак е от значение..просто личният ми опит е такъв:в 7ми клас на тема "Пътят на спасението" изкарах 4.375 и бях изключително разстроена,защото наистина очаквах повече..разсъждавах по темата,наистина се задълбочих..но не изписах все пак повече от 4 страници;някои мои съученици с по принцип по-посредствени разсъждения в училище(говоря от моя гледна точка,но за да не звучи прекалено снобарско,нека да кажа просто"не чак толкова изявени ученици",изкараха доста по-добри оценки..коментарите им бяха следните:че са писали всичко,което се сетят,по не-знам-си-колко листа,и са включили всичко назубкано
и все ми струва оттогава че по-философските теми не са най-подходящи за развиване:в смисъл такъв,че на изпит искат от теб да покажеш ПО-ОБХВАТНИ знания за даден АВТОР,дори и с риск да се отклониш от темата..;искат да видят не само разсъждения,но и натрупани знания(било то назубрени,било то и достигнати по собствен път заключения).
и в този ред на мисли имам един МНОГО ВАЖЕН въпрос,не знам как чак сега се сещам да го задам
Учителката ми по БЕЛ изказа мнение,и посочи като факт,че учениците които пишат есе по зададения въпрос,а не ЛИС по принцип имат с около 1 единица по-ниска оценка от това,което реално заслужават,и това е наистина доказана тенденция.искам да попитам дали това НАИСТИНА е така?!защото ми звучи логично,ест. погледнато през очите на някой проверчващ.."не са си направили труда да научат автора колкото другите...значи ще има санкция"..и ако наистина е така,не е ли това доказателство,че все пак изпита затвърждава по-скоро представянето на дадени знания за дадено произведения по подходящ начин(тоест и оттам..колкото се може повече знания-и казвам умишлено знания,а не Обем,за да се направи тънката разлика която явно някои хора не усещат)?!според мен именно по този начин хора които не са с кой знае какви литераторски способности,но пък седнали здраво да УЧАТ, успяват да се справят добре.та оттам идва и заключението(най-после
),че кандидати,над средното ниво(каквито ми се струват посетителите на този форум),биха се справили много добре.И БЕЗ частна подготовка.стига да знаят как,какво,и колко да учат

и в този ред на мисли имам един МНОГО ВАЖЕН въпрос,не знам как чак сега се сещам да го задам
a dream is reserved for those who dare to try
Това беше много добро изказванеsvetoslava написа:та оттам идва и заключението(най-после),че кандидати,над средното ниво(каквито ми се струват посетителите на този форум),биха се справили много добре.И БЕЗ частна подготовка.стига да знаят как,какво,и колко да учат
![]()
![]()
Според мен, ако човек има много силно желание, здраво се залови да учи и е сериозен, отговорен и постоянен, може да се справи на сравнително добро ниво. Но все пак едни курсове, уроци ще те насочат към какво точно трябва да обърнеш внимание, кое е по-важно, кое трябва да се запомни, как трябва да се напише...нали затова ходим на у-ще, учителите да ни обучават, ако беше толкова лесно всеки ще си седне вкъщи и ще си се подготвя сам
*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
МЪДРЕЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ ТРИ ИЗТОЧНИКА ИМАТ ВЛИЯНИЕ НАД ЧОВЕКА - ДУША, РАЗУМ И ТЯЛО. ВЛЕЧЕНИЕТО НА ДУШАТА ПОРАЖДА ПРИЯТЕЛСТОТО. ВЛЕЧЕНИЕТО НА УМА ПОРАЖДА УВАЖЕНИЕТО. ВЛЕЧЕНИЕТО НА ТЯЛОТО ПОРАЖДА ЖЕЛАНИЕТО. СЪЕДИНЕНИЕТО НА ТРИТЕ ВЕЛИЧИЯ - РАЖДА ЛЮБОВТА.
- svetoslava
- В началото бе словото
-
Nemesis
- Постоянно присъствие
Може би..но когато само това е предмета който ти върви най-много и с който си решил да кандидатстваш още преди да знаеш какво означава съкращението СУ... значи разбираш че няма начин да се разубедя и да се откажа от този изпит колкото и да е труден, гаден и колкото и субективни да са оценките.
Другото с което ще се подготвям е англииския и тва е ...другите предмети ще им кажа само майната им!
Другото с което ще се подготвям е англииския и тва е ...другите предмети ще им кажа само майната им!
For I find no pleasure in your physical pain
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Хах,извинявам се...ще се реванширам!Lord написа: Uzhasno sym razsyrden![]()
А сега сериозно...Няма как да не бъде оценяването субективно след като изпитният формат е тема.Просто всеки има собствен стил(като изключим хората,'назубрили' чужд такъв) и не могат да се въведат максимално точни критерии,нещо,което всеки знае си е доста подвеждащо.Но в крайна сметка точно по такъв начин се проверяват истинските умения на кандидат-студента..Едно е да решаваш тест,а съвсем друго да създадеш цялостен и целенасочен текст,в който да вплетеш своя интерпретация на проблема.
Всъщност начини за премахване на субективизма сигурно има,но за жалост не зависи от нас...така че,нещото,което можем да направим е да учим здраво,за да се представим на ниво.
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Че изпитът по БЕЛ е субективен, е вярно. Но някои прекалено спекулират с това.Ако човек покаже добра езикова култура, познаване на литературния процес и на творчеството на дадения автор, не би трябвало да има проблеми.Що се отнася до уроците, аз ходя на такива не за да ми кажат нещо революционно ново, а за да ми дават домашни работи и насоки за подготовка. В противен случай, какъвто съм си мързел, доникъде няма да я докарам.Тоест при мен уроците са важни за постоянството. Иначе евала на тези, които успяват и без уроци 
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Я,кой се появи....напълно съгласна съм,че се спекулира доста с този субективизъм.Общо взето почти всеки,който не е доволен от резултата си,обвинява именно него.Та ще поживеем,ще видим...хахScorpion написа:Че изпитът по БЕЛ е субективен, е вярно. Но някои прекалено спекулират с това.Ако човек покаже добра езикова култура, познаване на литературния процес и на творчеството на дадения автор, не би трябвало да има проблеми.Що се отнася до уроците, аз ходя на такива не за да ми кажат нещо революционно ново, а за да ми дават домашни работи и насоки за подготовка. В противен случай, какъвто съм си мързел, доникъде няма да я докарам.Тоест при мен уроците са важни за постоянството. Иначе евала на тези, които успяват и без уроци
Иначе,тази година ще трябва да я изкарам без уроци или в най-добрия случай ще си ги взема през лятото,за да не се събира материала за 2 години в една.Хванала съм се да чета разни анализи,опитвам се да пиша свои и т.н,малко е кофти в началото...но всичко си е в моите ръце.
Scorpion до кой автор сте вече?
- svetoslava
- В началото бе словото
- Scorpion
- Легендарен флуудър
До Смирненски сме - първия автор от тези за 12 клас. 
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34