Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

Orenda написа:
rueva написа:всички съвети са добри, но това за 25-те страници откъде го измисли нз. с такъв обем освен да издразниш проверителя друго се съмнявам да стане.
ако пишеш смислени неща не смятам, 4е ще го издразниш.. аз ли4но написах 22 стр. и не съм ги ядосала явно..
да, обаче вероятността е малка 25 страници само смислено. говоря от името на обикновен мързелив (кандидат-)студент ;) а на теб - евала :)
Аватар
red&white
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от red&white »

Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

един е отговора с уроци и без тях иска се ЯКО ЧЕТЕНЕ
на 24ти започва ебанта 8)
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

с уроци и без тях иска се ЯКО ЧЕТЕНЕ
:) Точно така. Това обяснява цялата технология за подготовка в едно изречение. Уроците дават фалшиво спокойствие и някои често се заблуждават, че щом пият кафе при най-скъпарския даскал в града, шестицата им е сигурна. Няма такова нещо - ще се справиш само и единствено ако учиш. Уроците биха ти помогнали, ако имаш огромни пропуски в обучението ( Например пишеш думата "Искъра" като "изкарад" в диковка. Ако това не беше истински случай, щеше да е много смешно, наистина...)
Искам съвет относно някакво помагало или кой учебник да си взима да чета разработки, но да не е на много сложен научен език написано...моля за идеи
През всичките четири месеца на подготовката си търсех нещо подобно и се оказа, че учебниците от училище са най-добри. Ние бяхме на издателство Кръгозор, но съм сигурен, че всички останали вършат работа. Имай предвид, че някои (не много) статии са прекалено префърцунени, не стават за четене и нищо не им се разбира. Лично аз просто ги пропусках :)

Скорпион, мерси за хубавите думи, да ти се връща ;)

Относно обема (за пореден път :? ). От малък ми втълпяват, че ще си опропастя живота, когато някой зъл и недоспал от проверяване даскал ми анулира изпита, защото не иска да се занимава с невъзможния ми почерк. По същото време ме плашеха с торбалан. Сега се водя пораснал и знам, че торбалан и злите, недоспали даскали са плашила за децата. Но все пак - от страх, разбира се, - на всички изпити до сега съм се старал да изписвам буквите едро, така че да е напълно ясно кое е "о", кое "с", кое "т", кое "ш", кое "Т", кое "Г" и т.н. Така че 27 мои страници спокойно могат да са 22 твои, както повтарям вече поне трети път. А това, че злият даскал ще ти скъса работата в пристъп на шизофрения е класически пример за лъжа, повторена 100 пъти. Те осъзнават, че зад всяка работа, особено ако е голяма, се крият много много усилия и надежди. Никой не е такъв изверг, че да ги зачеркне заради някакво настроение.

Извън уговорките за почерка, в първата тема вече пише, че обемът зависи от това колко пространна ще е темата. Смятам, че кандидатът трябва да може да развие най-пространната тема. Дали ще използва това умение е въпрос на решение в деня на изпита.

*прозяв*
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
juve_girl
В началото бе словото
Специалност: Педагогика
Курс: първи

:)

Мнение от juve_girl »

браво лорд...мн добре си формолирал пътят, по-който трябва да се готвиш за изпита по литература.Аз имам няколко въпроса към теб-продават ли се по всички книжарници тези тестове по бълг.език и литература и какъв е точно конспекта за СУ по литература ?:)
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Хах,не съм Lord...но надявам се той няма нищо против,че ти отговарям от 'негово име'.Нямам идея дали тестовете,за които говориш се продават навсякъде,но конспекта с авторите и съответно техните произведения,можеш да намериш ТУК .
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Lord »

Izvinqvam se za latinicata, no sym v polevi usloviq.

Predstava si nqmam dali tova pomagalo go ima o6te v knizharnicite. Kogato bqh 10ti klas pomnq, 4e trudno go namerih, za6toto be6e na4aloto na u4ebnata godina. Kak e sega - ne znam. Ako go nqma - smqtam, 4e wsqko drugo pomagalo 6te ti e polezno, tuk prosto sym spomenal tova, koeto az sym polzval.
надявам се той няма нищо против,че ти отговарям от 'негово име'
Uzhasno sym razsyrden :lol:

P.P. Mrazq q tazi latinica!
Аватар
svetoslava
В началото бе словото

Мнение от svetoslava »

наистина 2 пъти Евала за този пост,и за автора му разбира се;)да се търсят кусури(правописни и т.н.) по форумите винаги ми е изглеждало ужасТно тъпо,понеже е ясно че не всеки тръгва да си проверява написаното..а както знаем,проверката е много полезна,особено когато пишеш под напрежение(както се очаква да си е наизпита).съгласна съм с нещата,които е написал Лорда,включително и за това,че обемът все пак е от значение..просто личният ми опит е такъв:в 7ми клас на тема "Пътят на спасението" изкарах 4.375 и бях изключително разстроена,защото наистина очаквах повече..разсъждавах по темата,наистина се задълбочих..но не изписах все пак повече от 4 страници;някои мои съученици с по принцип по-посредствени разсъждения в училище(говоря от моя гледна точка,но за да не звучи прекалено снобарско,нека да кажа просто"не чак толкова изявени ученици",изкараха доста по-добри оценки..коментарите им бяха следните:че са писали всичко,което се сетят,по не-знам-си-колко листа,и са включили всичко назубкано :shock: и все ми струва оттогава че по-философските теми не са най-подходящи за развиване:в смисъл такъв,че на изпит искат от теб да покажеш ПО-ОБХВАТНИ знания за даден АВТОР,дори и с риск да се отклониш от темата..;искат да видят не само разсъждения,но и натрупани знания(било то назубрени,било то и достигнати по собствен път заключения).
и в този ред на мисли имам един МНОГО ВАЖЕН въпрос,не знам как чак сега се сещам да го задам :oops: Учителката ми по БЕЛ изказа мнение,и посочи като факт,че учениците които пишат есе по зададения въпрос,а не ЛИС по принцип имат с около 1 единица по-ниска оценка от това,което реално заслужават,и това е наистина доказана тенденция.искам да попитам дали това НАИСТИНА е така?!защото ми звучи логично,ест. погледнато през очите на някой проверчващ.."не са си направили труда да научат автора колкото другите...значи ще има санкция"..и ако наистина е така,не е ли това доказателство,че все пак изпита затвърждава по-скоро представянето на дадени знания за дадено произведения по подходящ начин(тоест и оттам..колкото се може повече знания-и казвам умишлено знания,а не Обем,за да се направи тънката разлика която явно някои хора не усещат)?!според мен именно по този начин хора които не са с кой знае какви литераторски способности,но пък седнали здраво да УЧАТ, успяват да се справят добре.та оттам идва и заключението(най-после :lol: ),че кандидати,над средното ниво(каквито ми се струват посетителите на този форум),биха се справили много добре.И БЕЗ частна подготовка.стига да знаят как,какво,и колко да учат :lol: :lol: :lol:
a dream is reserved for those who dare to try
Аватар
kashmir
В началото бе словото

Мнение от kashmir »

svetoslava написа:та оттам идва и заключението(най-после :lol: ),че кандидати,над средното ниво(каквито ми се струват посетителите на този форум),биха се справили много добре.И БЕЗ частна подготовка.стига да знаят как,какво,и колко да учат :lol: :lol: :lol:
Това беше много добро изказване :wink:
Според мен, ако човек има много силно желание, здраво се залови да учи и е сериозен, отговорен и постоянен, може да се справи на сравнително добро ниво. Но все пак едни курсове, уроци ще те насочат към какво точно трябва да обърнеш внимание, кое е по-важно, кое трябва да се запомни, как трябва да се напише...нали затова ходим на у-ще, учителите да ни обучават, ако беше толкова лесно всеки ще си седне вкъщи и ще си се подготвя сам :lol: Не знам и за това нещо е много относително :roll: ...пък и каквото и да си говорим, изпита си е и доза късмет :wink:

*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
МЪДРЕЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ ТРИ ИЗТОЧНИКА ИМАТ ВЛИЯНИЕ НАД ЧОВЕКА - ДУША, РАЗУМ И ТЯЛО. ВЛЕЧЕНИЕТО НА ДУШАТА ПОРАЖДА ПРИЯТЕЛСТОТО. ВЛЕЧЕНИЕТО НА УМА ПОРАЖДА УВАЖЕНИЕТО. ВЛЕЧЕНИЕТО НА ТЯЛОТО ПОРАЖДА ЖЕЛАНИЕТО. СЪЕДИНЕНИЕТО НА ТРИТЕ ВЕЛИЧИЯ - РАЖДА ЛЮБОВТА.
Аватар
svetoslava
В началото бе словото

Мнение от svetoslava »

точно това не му харесвам на изпита по БЕЛ,сякаш най-много от всички други опира и до разни субектовни фактори:късмет,концентрация,самообладание ако щете..а и самата оценка е много субективна.
Nemesis
Постоянно присъствие

Мнение от Nemesis »

Може би..но когато само това е предмета който ти върви най-много и с който си решил да кандидатстваш още преди да знаеш какво означава съкращението СУ... значи разбираш че няма начин да се разубедя и да се откажа от този изпит колкото и да е труден, гаден и колкото и субективни да са оценките.
Другото с което ще се подготвям е англииския и тва е ...другите предмети ще им кажа само майната им! :lol: :lol: :twisted:
For I find no pleasure in your physical pain
I want your christian soul to crumble ...

YOUR FUCKING SOUL!!!
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Lord написа: Uzhasno sym razsyrden :lol:
Хах,извинявам се...ще се реванширам! :lol:

А сега сериозно...Няма как да не бъде оценяването субективно след като изпитният формат е тема.Просто всеки има собствен стил(като изключим хората,'назубрили' чужд такъв) и не могат да се въведат максимално точни критерии,нещо,което всеки знае си е доста подвеждащо.Но в крайна сметка точно по такъв начин се проверяват истинските умения на кандидат-студента..Едно е да решаваш тест,а съвсем друго да създадеш цялостен и целенасочен текст,в който да вплетеш своя интерпретация на проблема.
Всъщност начини за премахване на субективизма сигурно има,но за жалост не зависи от нас...така че,нещото,което можем да направим е да учим здраво,за да се представим на ниво.
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Че изпитът по БЕЛ е субективен, е вярно. Но някои прекалено спекулират с това.Ако човек покаже добра езикова култура, познаване на литературния процес и на творчеството на дадения автор, не би трябвало да има проблеми.Що се отнася до уроците, аз ходя на такива не за да ми кажат нещо революционно ново, а за да ми дават домашни работи и насоки за подготовка. В противен случай, какъвто съм си мързел, доникъде няма да я докарам.Тоест при мен уроците са важни за постоянството. Иначе евала на тези, които успяват и без уроци :)
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Scorpion написа:Че изпитът по БЕЛ е субективен, е вярно. Но някои прекалено спекулират с това.Ако човек покаже добра езикова култура, познаване на литературния процес и на творчеството на дадения автор, не би трябвало да има проблеми.Що се отнася до уроците, аз ходя на такива не за да ми кажат нещо революционно ново, а за да ми дават домашни работи и насоки за подготовка. В противен случай, какъвто съм си мързел, доникъде няма да я докарам.Тоест при мен уроците са важни за постоянството. Иначе евала на тези, които успяват и без уроци :)
Я,кой се появи....напълно съгласна съм,че се спекулира доста с този субективизъм.Общо взето почти всеки,който не е доволен от резултата си,обвинява именно него.Та ще поживеем,ще видим...хах :)
Иначе,тази година ще трябва да я изкарам без уроци или в най-добрия случай ще си ги взема през лятото,за да не се събира материала за 2 години в една.Хванала съм се да чета разни анализи,опитвам се да пиша свои и т.н,малко е кофти в началото...но всичко си е в моите ръце.
Scorpion до кой автор сте вече?
Аватар
svetoslava
В началото бе словото

Мнение от svetoslava »

Брех,колко надъхани хора имало
Кой каза че като е субективен и/или гаден изпита,дайте да не се явяваме;)
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

До Смирненски сме - първия автор от тези за 12 клас. :)
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”