Колко арогантен е министър Вълчев?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Ла Казадора, качеството също не зависи толкова от тях, колкото всички си мислят. Безумните програми и учебници не ги пишат те. А докато има такива безумни програми и учебници, няма как да се повиши качеството :roll:
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Vel,
МОН се управлява от НДСВ вече повече от 6 години. Защо не става нищо в тях извън съкращения на учители и закриване на паралелки и училища? Нали водят една и съща политика? Всички говорят, че образованието е в криза, но какво правят? Има ли някаква гаранция, че тези хора след още 6 г. ще са направили нещо или след още 606 г.? РИформи, но кой трябва да ги направи? Естествено, правителството, МОН и НС. Но те правят ли ги? Защо искат учителят да се реформира, но не говорят за архаичните други структури в просветната система - напр. Районните инспекторати и самото МОН? Те трябва да изработят критерии и изисквания, които да са нормални, поетапни и да карат цялата система напред, но не го правят! Защото се интересуват от далавери и политика, а не от работата си! Напрежението се трупа от години и сега клапата се отвори с гръм и трясък!
П.П.
1. Всъщост, "революционна реформа" няма по дефолт, това е оксиморон!
2. Представяш ли си какъв писък ще настане, ако принципът на трудното излизане започне да се прилага и у нас? Например от този семестър...
3. Колкото до класирането в елитните чужди университети, не ми го много хвали, че и там записват кретенчета с големи връзки и много пари, имено защото освен обективите критерии като състезателен бал, участват и препоръки и много-много връзки... Важното е, че повечето кретенчета не завършват никога! Просто им взимат парите...
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Абе от ФКНФ вече си излизаме трудно :lol:
Vel
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Vel »

Joker, в никакъв случай не защитавам министрите на образованието от предишното правителство - ако не ме лъже паметта това бяха Владимир Атанасов за 3 години, и Игор Дамянов за 1. Това, с което си спомням първия е, че направи ретроградна реформа за кандидатстване след 7ми клас, в резултат на което 14годишни хлапета зубреха литературна критика. Вторият беше част от козметична промяна в кабинета и беше пълен фигурант.
Не подценявай свършеното от Вълчев, обаче. Да, образованието е в криза, никой не го отрича, но не е ли така от поне десетина години? А конкретно за действията и изказванията на министъра - на първо място той съзнава, че образователната система е една от най-бавно реформиращите се. Нещо повече - резултатите от реформите в нея се виждат след години. Затова МОН изработи план за развитие на средното образование в следващите 8 години, и се работи по него. Въведени са по-скоро контролни изпити след 4 и 10 клас (които също така служат като приемни за специализирани учебни заведения), модернизиран е изпитът след 7ми, като е избегнат парадоксът деца в началото на пубертета да се надъхват с пресилена литературна критика. Също така са въведени и задължителни матури от тази година, но има голяма вероятност предвид текущите събития те да бъдат отложени за догодина. Министър Вълчев организира и множество срещи на учители по отделни предмети с цел модернизиране на учебното съдържание - някой спомня ли си как в 6ти клас например се учи нова българска история и колко понятно е било това за него тогава?
Вълчев работеше и по план за развитие на висшето образование, но който, предполагам, ще се поотложи докато и ако страстите се успокоят.
ПП
1.В някои области не може да има революции, и в този смисъл изразът революционна реформа няма оксиморонно значение за мен.
2. А ако принципът на трудното излизане започне да се прилага, толкова по-добре - фигурантите просто няма да прокопсат. Въпреки че те уверявам, повечето студенти са хамелеони и много, много добре се ориентират в обстановката - кога трябва да се учи и кога не е нужно.
3. Няма нищо лошо някой да изкара няколко семестъра в даден ВУЗ срещу солидно заплащане, стига това да е законно и парите да отиват за самото заведение. И, естествено, платилият да не се ползва с преференции на изпитите.
Изображение
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

Joker написа:
2. Представяш ли си какъв писък ще настане, ако принципът на трудното излизане започне да се прилага и у нас? Например от този семестър...
"ох батко, батко, батко..."
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Joker написа:Мисля, че учителите не са длъжни да подготвят учениците за кандидатстудентските изпити. Длъжни са да си преподадат качествено материала в училище и да подготвят за матура. Тя е краят на техните задължения.
Другото са приумици на учениците, е на родителите им, разбира се... Висшето образование е по желание. Някои искат Ауди, други яхта, а трети висше образование. За всичко се плаща! Няма безплатен обяд! :idea:
Как можеш да сравняваш висшето образование с Ауди и яхти?! :shock: Висшето образование е необходимост, не лукс :!:
И щом училището не е длъжно да те подготвя за кандидатстудентски изпити, тогава защо сложиха 12 клас? А защо, за Бога, МОН отпуска часове за СИП и ЗИП??? Щом като в 12 клас учителите няма да ме подготвят за кандидатстудентски изпити, тогава не съм съгласна да им се плащат заплати за въпросния клас. Образованието тогава нека да приключи в 11 клас, а спестените пари от учителски заплати за 12 клас да се върнат на родителите и в тази 1 година направо да пратят децата на частни уроци. А така хем, учителите да си взимат пълни заплати за 12 клас, хем учениците да ходят на частни уроци - не е ли гавра това?? Не е ли това арогантност?? :?

С този свой пост, Жок, ти оправдаваш съществуването на цяла една порочна индустрия за търговия с кандидатстудентски курсове и уроци. Не знам ... Представите ти за "нормално" са направо потресаващи. :? :? :(
Изображение
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Темата е толкова обширна,но истината е ,че министър Вълчев няма никаква вина за това положение в което са учителите в момента.Явно според вас той е виновен и ,че блатната жаба е застрашена да изчезне от лицето на земята!!!А учителите не са ли нахални бих попитал аз???100% увеличение??? Не съм икономист,но то е близко до акъла да се досети човек къде ще бръкне държавата да вземе тези пари:в джоба на хората!!! И друг въпрос:защо точно сега когато България влезе в Европейския Съюз започнаха тези големи стачки,къде бяха учителите преди???Стачкуваха ли???НЕ!!! Защото никой нямаше да им обърне внимание.Така,че не ми говорете колко арогантен е министър Вълчев,а направете тема:Колко арогантни са българските учители???И все пак не само учителите живеят в тази държава!!!
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Нямам време да пиша на работа, сега само ще цитирам няколко интересни мнения от нета, зад които заставам напълно:
Дани Кометата
borowan
[Златен][223]
15.10.2007 г. 09:46:04
Какво разбрахме, ние, дето не сме учители? Ами аз лично - доста неща.
1. Децата нямат душа. Проблемът не е да станат хора, а да ги държат на място, където няма да пречат на родителите си, докато те изкарват пари!. Съществува абсолютен измерител на това, колко си полезен на обществото, и той е - колко пари изкарваш. Затова най-полезни са тези, които организират трафика на непълнолетни, трафика на наркотици и хазарта. 3. Полезни са и политиците - те участват в много бордове, вземат комисионни за уреждане на държавните работи и също изкарват много пари. 4. Учителят не е полезен - той изкарва малко пари. 5. Учителят изкарва малко пари, защото така е решил пазарът. А той е върховен съдник за стойността на човешките отношения, и твърдението, че в пазара има конюнктурни моменти, които после се плащат скъпо, е клевета. 6. Пазар е, когато работиш за монополиста и затова ниското заплащане на учителския труд е справедливо. 7. Когато учителят сам предлага услугите си - като частни уроци и се очертава съвсем друга цена на труда му, това е несправедливо и трябва да се забрани. Защото е необходимо да има категория будали, които да компенсират това, с което пазарът не ни устройва. 8. На тези будали трябва да се внушава че имат мисия, защото ако ги няма, ни излиза скъпо, и защото е лесно да ги будалкаш. Няма как да работиш с деца, ако и ти не станеш поне малко като тях - за да ги разбираш. 9. Причина за съществуването на бедни хора в България не е че политиците крадат като за последно, а че учителите искат по-големи заплати.
Ивайло Дичев в "Сега": "Вече неведнъж изразих солидарността си с учителите, нека само повторя още веднъж, че да се предложи 10 процентно увеличение при инфлация от 13.1 % за септември е подигравка; че да се предлага 4.1 % за образование при предизборно обещание на БСП 5%, предполага първо тази партия да признае, че не се е справила, и да се оттегли от властта. Да не говорим за шведските изтребители и френските корвети, които струват значително повече от скромните искания на учителите. Да не говорим и за АЕЦ "Белене", инвестиция от 4 милиарда, която следва да докаже своята по-висока рентабилност от тази в образованието (за сведение ирландското икономическо чудо не се основава на ядрени централи, а върху близо два пъти по-висок процент от брутния вътрешен продукт за образование).
В последна сметка онова, което лично най-силно ме възмути - свалянето на тавана на данъците два и половина пъти до нечувани за Европейския съюз нива, типични за Третия свят, и то в същия момент, в който се говори, че постъпателното двойно увеличаване на заплатите в сектора на образованието щяло да разклати бюджета. Данъчните подаръци за богатите - изведнъж до 140% - няма да разклатят бюджета, така ли? Защо ни правят на балами - по наше време поне математиката се преподаваше както трябва!
Нека отбележа и тази идеология на вечния "преход". Аз изживях първата половина на живота си в едно общество, в което се мислеше за преходно - "социализъм", който, виждаш ли, водел към истинския живот, наречен "комунизъм". После дойдоха 90-те години, когато трябваше да се търпи, за да се прехoди от този, предполага се, сбъркан модел към истинския живот на пазарната демокрация. И днес отново уж "преходът" свърши, а отново - и тук, и из целия глобализиран свят - основният инструмент на властта е "реформа", "адаптация", "структурни промени". Търпете значи, докато се концентрират едни капитали, докато се приватизират едни активи - после ще е добре.
Само че в същото време такситата вдигат цените си през година, зъболекарите увеличават цената на услугата си, сиренето на пазара е с все повече пари. Когато в сферата на образованието поискват да коригират отдавна станалото неадекватно заплащане, неолиберални фундаменталисти от уж социалистическата партия им обясняват, че това щяло да разклати икономиката. Питам се защо ли не го казват на продавача в плод-зеленчука, на хотелиера, на строителния предприемач? Вярно грешка на учителското съсловие е, че не протестираше навреме, година след година, тъй че заплатите му да следват плавно инфлацията и днес исканията идват наведнъж - но пък ще му е за урок. И нека се разберем: аргументът "преход" и "реформи", особено след влизането в ЕС, вече не работи."
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

Тая тема ми става смешна.Бях решил да не поствам,но айде още един пост от мен.
Много интересно как "хора на образованието",каквито би трябвало да са студентите(или кандидат студентите) в този форум не подкрепят исканията за повече пари в образованието.И за по-високи заплати на учителите и преподавателите.Защото както казах като няма пари в тази работа и на учителя/асистента в университета са плаща по 300лв. заплата кадърните хора няма да се върнат в училищата/университетите да преподават ,а ще си търсят нормално заплащане.Тогава сами си правете сметката кой ще остане да ви преподава и какво ще е качеството :idea: Щото всички искате да имате "висшо" ,ама за да го получите трябва някой да ви го даде,барабар със знанията.А тоя някой не трябва да не може да си плати парното/водата/тока/да се изхранва...
Лично аз се чудя как още и университетите не са се "вдигнали".Тогава да видим как ще си получите безценното и "необходимо" висше... :wink:
.
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Да, тематата малко втръсна. disgust И аз ще си позволя един последен пост, докато не стане нещо интересно: Аз съм ЗА повишаването на учителските заплати при условие, че учителите също поемат официални ангажименти към МОН. Вече описах какви.
Айде, със здраве. :roll:
Изображение
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

la_cazadora написа:Да, тематата малко втръсна. disgust И аз ще си позволя един последен пост, докато не стане нещо интересно: Аз съм ЗА повишаването на учителските заплати при условие, че учителите също поемат официални ангажименти към МОН. Вече описах какви.
Айде, със здраве. :roll:
Не знам кой нормален човек не
би се съгласил с това. Напълно
естествено е, ако искаш повече,
ТРЯБВА
да даваш повече и това да бъде
уговорено предварително, така че
после да няма неразбрали. Не съм
имала 12-ти клас, но и да имах едва
ли щях да получа знания и помощ
нужни за кандидатстването.
И АКО се съгласим, че виШУТУ е по
желание, какво да кажем тогава за
7-мокласниците, които също са
потребители на "услугата" частни
уроци, и които ТРЯБВА да продължат
образованието си, а даскалите им
учтиво им напомнят, че ако искат да
успеят за някое СВЯСТНО (не елитно,
а просто свястно) училище, трябва да
се бръкнат с по няколко стотачки?!
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Да, министър Вълчев е най-малко виновен за ситуацията. Но нали трябва да има някой върху който да се стовари цялата вина. Несправедливо. Този министър ми става все по-симпатичен.
Това е само повод тъпата опозиция да направи още един жалък опит да свали това правителство. Няма да стане.
Ibiza DJ
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Vel,
И за тримата бих казал като онзи класик: "На тях погледни и тръгни си!" Колкото по-бързо образователната система забрави за всеки от тях - по-добре!
Много планове, програми, идеи и "некои съображения", както казвал навремето бай Тодар, но резултатите все едни мижави както и самите министри. Повечето от нещата, които ми споменаваш, са заложени отпреди министъра Вълчев и той сега просто ги прави по един безумен начин. Да докараш 90% от подчинените си до ефективна стачка е най-добрият атестат за работата на всеки управленец! Това не можа досега да го направи никой министър. Евала Даниеле, браво Вълчев! :twisted:
Господи, какво дежа-вю, как ми напомня на онази ужасна 1996/7 година, когато и моето семейство полудя и тръгна през океана, че ми трябваха 8 години да го събера накуп! Направо изпадам в ужас ако това се повтори. Нямам сили отново да се боря с родителите си! :(
Vel
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Vel »

Задочният ни спор не се придвижва напред, шегобиецо. Затова и това ще е последното ми мнение в темата, ако нещо твърде интересно не се случи. Вълчев не е виновен за окаяното положение на средното образование в момента, нито за незавидната ситуация на учителите. Затова и не негова е отговорността, че голяма част от служителите в образователната система стачкуват, за моралното право на което никой не спори. Ако правителството не падне в четвъртък, когато има нов национален митинг, и ако следващият министър не отмени реформите, направени от Вълчев, след някоя и друга година ще се видят резултатите от тях. Дотогава няма голям смисъл от този спор.
И не на последно място, не мисля че съм споменавал, че Вълчев е и изключително ерудирана и всестранно развита личност - нещо което може да се каже за твърде малко от държавниците. Нека само си спомним една министърка на културата от предишното правителство, прекръстила музикалния театър на "Стефан Софиянски"(всъщност неговото название е "Стефан Македонски"), и смятаща Златю Бояджиев за композитор...
Има и още една конкретна причина, поради която уважавам Вълчев - той имаше куража да уволни тогава вкоренилия се корумпиран директор на гимназията, която съм завършил.
Всеки с мнението си, моето е изградено в продължение на две години наблюдения. Жив и здрав.
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Вълчев е мизерник. Не е виновен за положението на системата, но все пак беше негова работа да направи нещо за нея. Коалицията е една голяма фъшкия, която довършва България, но дори тя не е виновна за верижната реакция "шофьори - учители - таксиджии - лесничеи..." Радвам се, че точно те се паднаха на власт когато нагазихме в лайната :lol: Колкото и да не искат да слагат политически отенък на стачките, него си го има. 8)
Публикувай отговор

Обратно към “България”