Търсим студенти, мераклии за лекторат по фински :)
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Четеш каквото виждаш, правописът е лесен. Сега ще ме карате да си инсталирам финския, уф...
Има само едни "особени" букви - ä и ö, които се четат съответно като нещо между "а" и "я" и "ьо". Интересното е, че има нещо, което се казва vowel harmony на английски, т.е. гласните са разделени на 3 групи, повече за което може да видите тук, но е много объркано:
http://en.wikibooks.org/wiki/Finnish:Gr ... el_harmony.
Най-общо казано, в едната група са ä, ö и y, в другата - a, o, u, а в третата попадат е и i. Когато е една дума има гласната ä, например, всички останали гласни са от същата група, или от "неутралните" е и i. Т.е. ако вземем думата kännykkä (мобилен телефон), при произнасяне много ясно се чува, че първата гласна е точно ä, а не а. Оттам нататък вече знаете, че по-назад в думата не може да има "а", трябва да е задължително ä. Ето защо казвам, че е лесен за писане (ако изобщо разбрахте нещо от това обяснение, де).
А колкото до Mä rakastan sua - това значи "Обичам те". Можете да видите и пример за вокаали хармонията в изречението, хех
Има само едни "особени" букви - ä и ö, които се четат съответно като нещо между "а" и "я" и "ьо". Интересното е, че има нещо, което се казва vowel harmony на английски, т.е. гласните са разделени на 3 групи, повече за което може да видите тук, но е много объркано:
http://en.wikibooks.org/wiki/Finnish:Gr ... el_harmony.
Най-общо казано, в едната група са ä, ö и y, в другата - a, o, u, а в третата попадат е и i. Когато е една дума има гласната ä, например, всички останали гласни са от същата група, или от "неутралните" е и i. Т.е. ако вземем думата kännykkä (мобилен телефон), при произнасяне много ясно се чува, че първата гласна е точно ä, а не а. Оттам нататък вече знаете, че по-назад в думата не може да има "а", трябва да е задължително ä. Ето защо казвам, че е лесен за писане (ако изобщо разбрахте нещо от това обяснение, де).
А колкото до Mä rakastan sua - това значи "Обичам те". Можете да видите и пример за вокаали хармонията в изречението, хех
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
А ето и нещо, което може да ви откаже:
lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas
Преводът е нещо като: technical warrant officer trainee specialized in aircraft jet engines. Идея нямам какво точно означава на български.
Донякъде мога да я разделя:
lentokone suihku turbiini moottoria pumekaanikkoaliupseeri oppilas,
ама как се чете, не си е работа. За щастие, далеч не всички думи са такива
Преводът е нещо като: technical warrant officer trainee specialized in aircraft jet engines. Идея нямам какво точно означава на български.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Methuselah
- Легендарен флуудър
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Това не може да ме откаже, стига да не е в диктовкаТърговецът на кристал написа:А ето и нещо, което може да ви откаже:
- Methuselah
- Легендарен флуудър
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Баш.
В края на ноември
В края на ноември
- Methuselah
- Легендарен флуудър
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
О, бе, хора... ще звъня пак в понеделник към 10 и нещо - 11. Ще пиша вечерта. Ако още някой иска, да звънне и той, да видят, че сме масовка, дет' се вика.
А приятелката ти сигурна ли е, че й се почва отначало, щом е карала първо ниво?
В края на ноември
В края на ноември
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Сигурна е. А аз почвам да се чудя дали и аз да не запишаТърговецът на кристал написа:О, бе, хора... ще звъня пак в понеделник към 10 и нещо - 11. Ще пиша вечерта. Ако още някой иска, да звънне и той, да видят, че сме масовка, дет' се вика.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
мани шегата ама и на мен ми става мерак като ви "слушам" .. :") само където не знам как ще съм с времето... не мога да си добия представа дали ще имам да уча много или нещо от сорта през самия семестър,та да седна и фински да уча... ь_Ь

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63