За или против униформите в училище
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
съгласна съм, че е грозно, но за това са винови и родителите и телевизията, но най вече родителите!! Аз лично не бих искала детето ми да е облечено еднакво със всички други. Една униформа не променя възпитанието.
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
- la_cazadora
- Драскач
Да, родителите се дънят по много параграфи, за съжаление, и униформите не вярвам да го компенсират.
Между другото, ще споделя моя ученически опит. Когато бях малка (от 1 до 7 клас) в училище имахме всякакви деца - от свръх бедни - тогава бяхме в условия на хиперинфлация, до СУПЕР богати. Та, трябва да ви кажа, че тормозените бяха единствено свитите! А свити имаше и сред бедните, и сред богатите, и сред добре и сред зле облечените.
Идеята е, че децата надушват кой е лидерът и кой е аутсайдер-ът и по това си избират кого да тормозят. Дори лидерът да не е добре облечен, никой няма да му каже нищо. А дали ще си лидер или аутсайдер, това си е до възпитанието, не до дрехите!
Между другото, ще споделя моя ученически опит. Когато бях малка (от 1 до 7 клас) в училище имахме всякакви деца - от свръх бедни - тогава бяхме в условия на хиперинфлация, до СУПЕР богати. Та, трябва да ви кажа, че тормозените бяха единствено свитите! А свити имаше и сред бедните, и сред богатите, и сред добре и сред зле облечените.
Идеята е, че децата надушват кой е лидерът и кой е аутсайдер-ът и по това си избират кого да тормозят. Дори лидерът да не е добре облечен, никой няма да му каже нищо. А дали ще си лидер или аутсайдер, това си е до възпитанието, не до дрехите!
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Аз, лично, съм ходила с едни и същи дрехи дни наред, но не се комплексирах. Ако детето разбира в каква ситуация са родителите му, това няма как да е пречка. Така че вината пак е на родителите, които не се опитват да обяснят логично защо се получава така, че Ели има нова розова блузка, ама Мими не може да иам такава...

- Dita
- Да живей словото
- Обратна връзка:
не говорим, че децата са ядосани на родителите си или ги обвиняват, а че искат и те нови и модерни (или "модерни") дрешки като на съучениците си. Може и да разбират, че техните нямат големи възможности, но пак им е кофти (айде не чак да се комплексират).Kuln написа:Аз, лично, съм ходила с едни и същи дрехи дни наред, но не се комплексирах. Ако детето разбира в каква ситуация са родителите му, това няма как да е пречка. Така че вината пак е на родителите, които не се опитват да обяснят логично защо се получава така, че Ели има нова розова блузка, ама Мими не може да иам такава...
И аз съм ходила с едни и същи дрехи, но времената тогава не бяха такива, каквито са сега.
- Forester
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Пропускате нещо много важно - идеята за принадлежност към общност и възпитането на децата от най-ранна възраст в този дух. Неслучайно, в развитите общества (Западна Европа, особено скандинавските страни, Япония, САЩ са заложили на това) униформи не се носят в крайните квартали и гетата, а в най-реномираните учебни заведения (и средни, и висши) това е не просто задължително, това е символ на престиж. Гордост, че учиш еди-къде си, че са те приели и са ти гласували доверие да носиш тяхното име и да се наречеш техен възпитаник.
(Така, както когато престижен футболен отбор купи нов играч и той позира с гордост пред медиите с фланелката с неговия номер, не се крие и срамува, нали? Или пък да тича на терена фиешън.)
Име, което ще прославяш след като завършиш. Доверие, което ще върнеш стократно след като постигнеш нещо в живота.
Подозирам, че по-младите от вас няма да ме разберат и не им се сърдя. Може би и аз в тази абсурдна обстановка бих израснал като вас, с вашите разбирания- "всеки се оправя сам". Днес дори като българи не сме еднинни, а какво остава за един град, едно училище, един клас.
Разбира се, насила хубост не става. Целият подход към връщането (а не въвеждането) на униформите е погрешен. Не се обяснява достатъчно на учениците, правят се някакви анкети, приема се като налагане на ограничения на свободата. Униформи са носели и родителите ви, и бабите и дядовците ви. А тогава наистина е имало ограничения дори да не се носи цветно. Носенето на униформи не ограничава свободата на духа, напротив - тогава ще изпъкнат истинските добрите приятели отвътре, по душа, защото няма да сте заслепени от лъскави обвивки и дранкулки.
И накрая, униформите са черешката на тортата в образованието. Те могат да спомогнат, но няма да изкоренят плевелите в съзнанието на децата. И на мен няма да ми е кеф да отивам на училище по униформа с нагласата, че отивам на кафе да си видя "френдовете". Първо върху тези изкривени представи има много и непосилна работа, докато се учим за дилъри, гангста и курвенски подход към най-святото...
Извинявам се езика, но така ще е по-достъпен
(Така, както когато престижен футболен отбор купи нов играч и той позира с гордост пред медиите с фланелката с неговия номер, не се крие и срамува, нали? Или пък да тича на терена фиешън.)
Име, което ще прославяш след като завършиш. Доверие, което ще върнеш стократно след като постигнеш нещо в живота.
Подозирам, че по-младите от вас няма да ме разберат и не им се сърдя. Може би и аз в тази абсурдна обстановка бих израснал като вас, с вашите разбирания- "всеки се оправя сам". Днес дори като българи не сме еднинни, а какво остава за един град, едно училище, един клас.
Разбира се, насила хубост не става. Целият подход към връщането (а не въвеждането) на униформите е погрешен. Не се обяснява достатъчно на учениците, правят се някакви анкети, приема се като налагане на ограничения на свободата. Униформи са носели и родителите ви, и бабите и дядовците ви. А тогава наистина е имало ограничения дори да не се носи цветно. Носенето на униформи не ограничава свободата на духа, напротив - тогава ще изпъкнат истинските добрите приятели отвътре, по душа, защото няма да сте заслепени от лъскави обвивки и дранкулки.
И накрая, униформите са черешката на тортата в образованието. Те могат да спомогнат, но няма да изкоренят плевелите в съзнанието на децата. И на мен няма да ми е кеф да отивам на училище по униформа с нагласата, че отивам на кафе да си видя "френдовете". Първо върху тези изкривени представи има много и непосилна работа, докато се учим за дилъри, гангста и курвенски подход към най-святото...
Извинявам се езика, но така ще е по-достъпен
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
тухла в стенатаПропускате нещо много важно - идеята за принадлежност към общност и възпитането на децата от най-ранна възраст в този дух.
и никой от тях (поне от моите) не е бил особено щастлив.Униформи са носели и родителите ви, и бабите и дядовците ви. А тогава наистина е имало ограничения дори да не се носи цветно.
еми все някак трябва да се различават като тичат по терена.Така, както когато престижен футболен отбор...
ако някой сега преценява приятелите си по това, той е много заблуден. добрите приятели изпъкват в действията си, а едни унифомите няма да променят това.Носенето на униформи не ограничава свободата на духа, напротив - тогава ще изпъкнат истинските добрите приятели отвътре, по душа, защото няма да сте заслепени от лъскави обвивки и дранкулки.
Да им раздават значки като искат да носят знака на училището и да се чувстват горди от името му.
Nel silenzio che ci avvolge
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Мда, за съжаление си прав.Moriarty написа:надявай се ти....идват родените през 90те....Don Horhe написа:Във висшите училища - не. Предполага се, че там хората са с достатъчно акъл да се обличат нормално.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

-
Nemesis
- Постоянно присъствие
И кво за тях имаш да кажеш???!Don Horhe написа:Moriarty написа:надявай се ти....идват родените през 90те....Don Horhe написа:Във висшите училища - не. Предполага се, че там хората са с достатъчно акъл да се обличат нормално.
For I find no pleasure in your physical pain
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
- la_cazadora
- Драскач
Добър довод, но гордостта и принадлежността е по-добре да се изразят чрез значка с герба на училището или просто с шалче на училището. Евтино е, не ти ангажира цялото облекло, позволява ти да изразиш индивидуалност и обслужва идеално идеята за гордост и принадлежност.Гордост, че учиш еди-къде си, че са те приели и са ти гласували доверие да носиш тяхното име и да се наречеш техен възпитаник.