за всички колеги от провинцията-забавни диалекти(26.08.2005)

Архив на всички останали категории.
Публикувай отговор
Аватар
dzenga
От дъжд на вятър

Мнение от dzenga »

Ама моля ти се колега никой не се обижда :wink: , просто доуточняваме кой какво е искал да каже мухахах :wink: :lol:
П.П. хайде споделете нещо на "плевенски", аз знам малко ама в момента немога да зацепя :oops: :roll:
magic
В началото бе словото

Мнение от magic »

dzenga написа:Ама моля ти се колега никой не се обижда :wink: , просто доуточняваме кой какво е искал да каже мухахах :wink: :lol:
П.П. хайде споделете нещо на "плевенски", аз знам малко ама в момента немога да зацепя :oops: :roll:
То и аз знам доста малко диалекти, но сега се сетих за някои.
мамул - царевица(този е по - скоро врачански)
какаляшка - кочана на царевицата
катарага - стълба
А този ми е любим:
бълха - блъъ(:D с дълго "ъ")
и естествено мн. число:
бълхи - блъи
мрълевиш - пипаш или само си играеш с нещо
фишкаш се - фукаш се
фейнал се е - разхождал се е без особена цел :lol:
карагаджка - нарцис( така казват на това цвете в моето село :lol: )

Някой, ако знае още да пише, че аз в момента не се сещам за повече, а със сигурност има доста.
"Миг Невнимание, Цял Живот Умрял"(Народна Мъдрост)
Аватар
marsa
В началото бе словото

Мнение от marsa »

ами ето нещо на характерен варненски пак и разказчето е забавно

--------------------------------------------------------------------------------

Селски прояви - 1ва част [aвтор - Димитър Ванков]

Аз съм един отритнат от обществото човек. Често се случва да ям тупаници, а някой път тутманици
ма то нивга не сам виновен. Ти що си мислиш че съм проз? - Ни съм бе - на, мисля по 2-3 пъти на ден
ама то нали знайш нявга муза ти требе , друг пат нещо по така - искам да кажем че сам слабо
пордуктивен. Нинам що мноо хора са ми казвали - ти си цървул . Ма аз ся кат ше съм цървул
по-добре да зема да си купа ляп и да одя горе в министерството да възбуждам лелките на кенефите-
аджеба видиш ли газер съм - ляп жуля онез ми бачат за йок пара. Ма то туй най-малкото. Веднаж
трябваше да одя на село да видим как въри бизнеса , ма то бизнес ти каам , бизнес - бизнес
обизних се накраа и викам дай да паля колата да си одим ф града , ма нал тъй - градски съм нема
се прайм на чубанин , нищо че мий там бизнеса. И така както си гледах телевизия веднъж ми
попадна ена чок оферта. Викам тука че ги избиим тока и водата, ма то ко са оказа бил съм
дюстабанлия и не съм ставал за разпространител на прясно мляко.То от мноо вървене файда няма
аз гаче заслабна кел файда че ше се къпя и топля по-често. Ма ората ми викат - Митьо бе ти си
парцал бе братче , то толкоз ферти утърва , ний ако бехме на твое място до ся не кмет ми президент
че станем. Викам си то убо кмет да си , за президент акъл немам , ама виж кмет ми въри на елита.
Баш тъй реших да се фана и да кандатствам за кмет на Варна. То като юрнах ена предизборна кампания,
че кат залепих ени огромни стикери по спирките - бая популярнос набрах , ма популярнос ти каам -викаха
ма да стаам рекламно лице на оранжада , ма аз викам - де чи одя , ората ми верват скоро кмет ши стаам ,
нема си пикая на риномето с таз оранжада. И тъй отказах в името на народа.То ко стана да са еба в
простата чутора - ни ма одобриха. Нямал съм средно и съм сричал. Че ко му требе на един кмет бе?
Аз кмет ли ше стаам или някаф изобретател. То от мноо приказки файда йок, ма въри им го набии на
онез простите тикви да разберат. Чи накрая си викам - дръж си Митьо бизнеса , не са излагай.
И тъй ся са занимаам с бизнес. Ма чеки ви кажа ко ми са случи фчера. Та въря си аз по улицата и ората
ма поздравяват - така де остана ми малко популярнос от кампанията. Чи добър ден - добър вечер , и опа
глеам ена кръчма. Брей че убава кръчма - При'Бай Гьорги' - влизам вътри, то яко ти каам - сепарета вътри, музиката
бичи Гучи Форема. Влизам аз ларж и викам - дай на сливова. Оня ми носи ено такоз кат напръсник и ми туря
лимон и сол оделно. Бармана ми са хили насреща вика - мексиканска сливова. Опънах аз - зе чи ми ареса
викам тури още , оня пича културно ми сипва в нова чаша - викам ко че цапаш ливай тука . Оня ми вика - такаф
бил етикета. Абе ко ма интересува сипай тука няма чета етикета , оня ма гледа тъпо и налива. Упуках още
5-6 такива мексикански , убре ноо ми дойде викам че си одя. Ващам къра и насреща ми скача някъф назобан
тип и ми вика - фейс кънтрол. Викам фейс мейс беги тука че ти оцапам два шамара. Оня ми забучи един в корема
и върнах сичко що съм пил , ма са поошашавих така и му викам - виш бе момше , искам да говоря с майка ти
Оня ми са или мазно и ма тупа по врата. Викам абе ти шо ми са смейш ве , аз съм баща ти , ти не помниш га
са роди ма питай майка си ко е прайла преди тва. Оня зе че се засегна и ми игра един вътрешен кръвоизлив и
после са будя в болницата. На главата ми са блещи ена черна санитарка и ми вика - г-н Ванков тук сте
замалко да ва утървем . Викам - я си ходи в африка теб са та утървали от джунглата , сач. Оназ и тя са обиди
че отказа да ми смени памперса. Викам ся ко ше прая няма си лежа оакан и са дигнах такаф да ида до кенефа да
са забърша. На излизане гледам доктор. Оня ма познавал и ми каза - г-н Ванков ше са опрайте ма нямате
застраховка. Викам - как да немам бе, джугана е оценен на 50 лева. Оня ма огледа неразбиращо и си тръгна.
Викам кат ше си тръгва той, и аз да зема си ода. Та фанах аз ено такси , оня кара кат ненормален със 120 градско
и ма изтупа пред нас даже пари не ми зе . Викам си брей - готин човек излезе ...

следва продължение ама още не съм го написал..
keep trying
Аватар
moonlight
Драскач

Мнение от moonlight »

чак на характерен варненски не е.. :wink:
това по-скоро ми прилича на някъв шопски диалект--->"че одим, че избиим..", "требе"...
иначе меките окончания са си типични за нас варненци :)
Облак Огненозелен
В началото бе словото

Мнение от Облак Огненозелен »

баба ми вика
Пак си се натъралянкал-напил си се
пак си се нарисувал-същото
Аватар
runtavela
В началото бе словото

Мнение от runtavela »

magic, аз също съм от Плевен, но от тези твои думи само 2 съм чувала.
Може би защото това са повече думи употребявани по селата, но едва ли в самия град и в по-големите такива в областта се говори по такъв начин.

Затова е хубаво да се уточнява когато се пише за диалект, че е от еди кой си край, а не град, защото се създава грешно впечатление за самия град.
magic
В началото бе словото

Мнение от magic »

runtavela написа:magic, аз също съм от Плевен, но от тези твои думи само 2 съм чувала.
Може би защото това са повече думи употребявани по селата, но едва ли в самия град и в по-големите такива в областта се говори по такъв начин.

Затова е хубаво да се уточнява когато се пише за диалект, че е от еди кой си край, а не град, защото се създава грешно впечатление за самия град.
Ох да ти кажа наистина повечето съм ги чувала по селата, но някой съм ги чувала от хора в Плевен и в по- големите градове. Като ги писах имах предвид за цялата плевенска област, но нали все бързам и съм забравила да уточня.

P.S Според мен никой не трябва да се чувства обиден или засрамен, че в неговото родно място се използват диалекти. Съществуването на диалектите само по себе си доказва колко "цветен" и уникален е българският език. Така, че споделяйте. Накрая ако темата набъбне можем да издадем един разговорник(hahaha)
"Миг Невнимание, Цял Живот Умрял"(Народна Мъдрост)
Sw1tched
Форумозавър Рекс

Мнение от Sw1tched »

Ех имаше един такъв речник с жаргони и диалекти от цяла българия, но не мога да го открия.
Но и тук има доста попадения:
http://severozapad.hit.bg/
Аватар
Trysth
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Trysth »

moonlight, и аз съм съгласен, че онва горното не е на нашенски (демек варненски). никой на би говорил с окончания на -а, говора, вида и тн.
Vesko
В началото бе словото

Мнение от Vesko »

Аз също съм от Монтана :D и мога да кажа, че хората тук не са някакви "селяндури, хванати от гората" :!: Напълно съгласен съм с Eve, че ако някой говори така, то това си е негов проблем :) Диалектът ни наистина е доста грубичък и цветист, но е много смешен - в това му е чара :wink: Съществуват думи и изрази, които са "стряскащи" за незапознатите: "да опустееш дано" е безобидно "чао" :) и т.н. Общо взето е добре да познавате хора от нашия край - винаги можем да ви разсмеем :wink:
Злобата на враговете е мерило за силата на личността!
Аватар
Trysth
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Trysth »

Ходил съм веднъж в Монтана за 2-3 дни и останах много очарован. Не знам защо някои мислят, че човек като говори по-странно и трябва непременно да е селяндур или от рода. Наистина малко странно говорят монтанци и често не им разбирам :) но се невероятни хора. Едни от най-готините и сърдечни хора, които съм срещал. Поздрав за цяла Монтана :hello1: :hello1: :hello1:
Аватар
Puhanka
В началото бе словото

Мнение от Puhanka »

Ами то какъвто диалекта в Монтана, такъв и във Враца :D ! А за разсмиването съм много съгласна :lol: !
ОТ ВСЯКА СИТУАЦИЯ ИМА ИЗМЪКВАЦИЯ!!!
Аватар
dzenga
От дъжд на вятър

Мнение от dzenga »

Trysth написа:Ходил съм веднъж в Монтана за 2-3 дни и останах много очарован. Не знам защо някои мислят, че човек като говори по-странно и трябва непременно да е селяндур или от рода. Наистина малко странно говорят монтанци и често не им разбирам :) но се невероятни хора. Едни от най-готините и сърдечни хора, които съм срещал. Поздрав за цяла Монтана :hello1: :hello1: :hello1:
Благодаря :D Благодаря :notworthy: Ако толкова ти е харесало удари ни пак едно гости :D :wink:
П.П.Аз примерно другата събота ще ходя на гости на Враца :wink: :D
goadelic
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от goadelic »

Във Враца са много зле.
В Пловдив пичовете приказват като нас в Ямбол, но с това изключение, че ние не казваме: мени (мене), утри (утре), питнайси (15), пиисе (50). В Бургас ме кефи това - дънкито. Хахахаха.
А пък в София са... немам думи, батко!
Upwards, upwards into the sky, flying higher and higher, until I feel like I could touch the Sun.
Аватар
Trysth
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Trysth »

goadelic написа: В Пловдив пичовете приказват като нас в Ямбол, но с това изключение, че ние не казваме: мени (мене), утри (утре), питнайси (15), пиисе (50).
Е освен говоренето на "и" по кво друго си приличате с майните ми е мн интересно......то др не остана май :)
Публикувай отговор

Обратно към “Други”