Китаистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
stiv
В началото бе словото

след 1-ви

Мнение от stiv »

След първи по езика със сигурност няма да е чак такава лудница, каквато е сега. Но имайте предвид, че се намесват после и други предмети, заради които на човек му се налага доста да се занимава с други неща извън китайския.

Но, иначе, да ви призная, общата тенденция е в часовете по китайски да пада голямо репускане през повечето време. Така де, то не е толкова необяснимо, имаме някакви си там 4 години за да изучим цял един китайски, все пак...
Аватар
hotch_potch
В началото бе словото

Мнение от hotch_potch »

Нека се разпиша за темата след обилна порция човешко :wink: Та... колегите са супер, китайския също, ама ако може някой ден да нацеля някой и друг тон/йероглиф няма да е зле :oops: Просто имам чувството, че докарвам Колева до някакъв нервен срив преди да ме накара да кажа нещо :twisted:

Нищо не знаааааам :cry: Ама ми е весело в ЦИЕК с другарчетата ПЪК! Страшна компания сме се събрали 8)
We drink the fatal drop
Then love until we bleed
Then fall apart in parts
Аватар
mimosata
В началото бе словото

mryn

Мнение от mimosata »

Mryn.
V treti ton.
Kitaisko my4enie.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Днеска ходихме с Марто да си вземе речник от Оксфордския център, и бих ви препоръчал да направите същото. Речникът е добър, а и не е много скъп, да не кажа въобще. Не си го взимайте с диск, само ще си дадете парите на вятъра. Имам я самата програма от диска на компютъра, ако някой я иска да ми каже и ще измислим нещо.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
mimosata
В началото бе словото

Mimi

Мнение от mimosata »

Китайци и китайки,
тръгвам за Македония.
Не знам после как ще наваксам, но първото нещо, което си сложих в сака бяха учебниците по китайски!
Пак да си кажа: (мрън в трети тон)
Аватар
martin_kolev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от martin_kolev »

Ей аз най-после имам интернет и ще мога пак да се бъркам по разговорите :twisted: Сега трябва да уча, тоест да наваксам доколкото е възможно, но после пак ще пиша :blob6:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Днеска се сетих за една поредица от 3 книги. Авторът е Бари Хюгарт (Barry Hughart), а поредицата е за Господаря Ли и Вол Номер Десет. Книгите са "Мостът на птиците", "Легенда за камъка" и "Осем ловки демона" ("Bridge of Birds", "Story of the Stone" и "Eight Skilled Gentlemen"). Препоръчвам ги на всеки, който обича криминалета, фентъзи, хумор и най-вече - КИТАЙ :) Ето и един цитат от първата книга, "Мостът на птиците":
- Наложи ми се да размекна мозъците им със силно вино. Така че, всяка сутрин, след като отворех очите си, виждах наоколо си червенобрадн варвари, хъркащи сред локви от бълвоч. Бяха издръжливи като пръчове, така че ми бе необходим цял месец и половина, докато ги убедя, че коприната се извлича от спермата на снежнобели Дракони, живеещи единствено в пещери, скрити нейде из тайнствените монголски ледници. Преди да си заминат обратно с тъжната новина водачът им поиска да разговаря с мен. Беше един тъпак на име Прокопий, който от виното не бе станал по-красив. ,,Велики и могъщи Господарю Ли - излая - разкрий ми тайната на мъдростта!" На лицето му се бе появила глупава усмивка, а очите му приличаха на розови гълъбови яйца, плаващи в жълта супа. За моя чест даже и не мигнах. „Вземи един голям съд - казах му - Сетне го запълни с равни части факти, фантазия, история, митология, наука, суеверия, логика и лудост. Добави му горчиви сълзи и изблици от смях. Сипи и три хиляди години цивилизация и го изпий до дъно." Тогава Прокопий ме погледна. „Ще стана ли мъдрец?" - попита ме. „Ще станеш нещо повече - отвърнах му - Ще станеш китаец."
"Китайските загадки" също били страшно готини, аз лично не съм ги чел все още но не от едно място ми ги хвалят. Те вече са писани от синолог.
Изображение
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

martin_kolev написа:Ей аз най-после имам интернет и ще мога пак да се бъркам по разговорите :twisted: Сега трябва да уча, тоест да наваксам доколкото е възможно, но после пак ще пиша :blob6:
Оставам с впечатлението, че учите по 8-9 часа на ден?!??!?! :shock:
Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Ха, то възможно ли е? То след 8часовото седене на лекции мозъкът е опърлен. Всъщност не знам дали сте по 8ч на лекции де или ви дават много да учите за вкъщи, но все пак тва с тея тонове е доста гадно. Не ви блазе.
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ами в ЦИЕК сме от 8:30 до 14:00, като се прибера към 4 часа например, сядам към 5 да уча и си откарвам до 11 вечерта преспокойно, и пак не успявам всичко да науча.
Изображение
Аватар
martin_kolev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от martin_kolev »

Обещавам скоро да пресметна :lol: по колко часа се падат да учим, общо. Horhe с мен е абсолютно същото :drunken: И все ми остава по нещо още и не издържам и просто си лягам...
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Ами флашкарти, момчета. ;) Докато пътувате сутрин, можете преспокойно да ги прехвърляте и да опреснявате знанията. Изобщо слагайте си по няколко дори и в портфейла и отвреме-навреме ги обръщайте за по някой йероглиф. :) Не съм в позиция на човек, който би трябвало да ви дава съвети, сама не знам мен какво ме чака и как ще се оправям, но ми се струва добър подход ако имате добра зрителна памет. Всъщност ако именно тя ви е по-добра от всеки друг вид памет. :) Отвреме-навреме карайте някой да ви изпитва. Можете и взаимно да си го правите това. Така реално се убеждавате какво е останало и какво не.

Хм, интересно ми е по корейски какво ли ще бъде. :roll: Circle Line излезе в дъъъъълга отпуска! 8) И не се очертава скоро да се появи в ролята на Месията от корейски вид. :lol:
Аватар
martin_kolev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от martin_kolev »

Ей ама ти да не мислиш, че сутрин не го правим това... Почти всички имаме такива карти 8) Помага... но ми се иска да имам малко повече време за тези неща, да си упражнявам говорене и писане повече, но уви... Стига само за йероглифи и не за всички
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Ух, бе, хора, как го правите това с многочасовото учене. :? Аз повече от два часа ако уча и ми излиза пушек от главата, хващам мигрена, зъбобол и паркинсон. :lol: Не си спомням да съм учил по толкова часове никога. Не е здравословно.
Аватар
martin_kolev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от martin_kolev »

Добър вечер! Ето и обещания доклад за приема тази вечер: С г-жа Колева се видяхме пред хотела, след което си изчакахме реда на входа, поздравихме посланика и влезнахме в голяма зала, противно на очакваниятя ми, прекалено официална. По-късно се напълни с интересни персони и посланика държа кратка реч по случай скорошното си отпътуване от България. След това зам. министъра на МВнР му връчи някакъв лъскав подарък за спомен, мисля че беше герб, но не съм сигурен... Пожелаха ни добър апетит и опитахме немалко интересни и вкусни ястия, между които много малко китайски, дойде десерт и накрая на изхода имаше безплатни книги за Китай :D Това е историятя много накратко, подробностите утре сутринта :wink: Сега се налага да наваксам с йероглифите - поне доколкото е възможно :homework: (това ми е любимата иконка, защото отговаря точно на външния ми вид)
Заключено

Обратно към “ФКНФ”