Колко арогантен е министър Вълчев?
.
А бе вие сте направо смешни... къде си мислите, че живеете?
В една бедна, ограбена посткомунистическа държава!!! Какво като влезе в ЕС? Да не би изведнъж да почнахме да продаваме произведеното със 100% повече? Или започнахме да произвеждаме 2 пъти повече? Откъде да дойде това 100% увеличение на заплатите?
Даскалите заслужават не 100%, а 1000% увеличение на заплатите!!! ФАКТ! Но няма откъде да дойде!!! Няма кой да го плати!!! От кога да се вземе, за да им се даде - от лекарите, полицаите, пожарникари, учени...? Кажете от кого? И министърът го каза пределно ясно - Ок, ако образованието е приоритет, нека е такъв, но за сметка на кои други сектори?
Отделен е въпросът дали всички учители заслужават увеличение на калпак.
Защото хората си задават въпроса какво правят учителите, какво преподават, когато 80% от учениците знаят кой е мъжът на Азис, но 20% не знаят кои са Кирил и Методий, а 60% не знаят кой е Климент Охридски. Защото това са реалните резултати от работата на учителите!
И все пак коментар на една позната. която е държавен служител и работи като експерт! Има 3 висши образования и получава 450лв заплата на доста отговона и натоварена позиция. Коментарът и беше - получат ли учителите 100% увеличение, напускам и ставам даскал - по-малко работно време, по-малко интелектуален труд - уроците са подготвени има и помагала за учители. Поставяш им задачите и си гледаш кефа. Малко нерви, но привикваш и не ти пука, все пак ако с 20 деца не можеш да се справиш, какви възрастни хора сме, какви майки сме?
В една бедна, ограбена посткомунистическа държава!!! Какво като влезе в ЕС? Да не би изведнъж да почнахме да продаваме произведеното със 100% повече? Или започнахме да произвеждаме 2 пъти повече? Откъде да дойде това 100% увеличение на заплатите?
Даскалите заслужават не 100%, а 1000% увеличение на заплатите!!! ФАКТ! Но няма откъде да дойде!!! Няма кой да го плати!!! От кога да се вземе, за да им се даде - от лекарите, полицаите, пожарникари, учени...? Кажете от кого? И министърът го каза пределно ясно - Ок, ако образованието е приоритет, нека е такъв, но за сметка на кои други сектори?
Отделен е въпросът дали всички учители заслужават увеличение на калпак.
Защото хората си задават въпроса какво правят учителите, какво преподават, когато 80% от учениците знаят кой е мъжът на Азис, но 20% не знаят кои са Кирил и Методий, а 60% не знаят кой е Климент Охридски. Защото това са реалните резултати от работата на учителите!
И все пак коментар на една позната. която е държавен служител и работи като експерт! Има 3 висши образования и получава 450лв заплата на доста отговона и натоварена позиция. Коментарът и беше - получат ли учителите 100% увеличение, напускам и ставам даскал - по-малко работно време, по-малко интелектуален труд - уроците са подготвени има и помагала за учители. Поставяш им задачите и си гледаш кефа. Малко нерви, но привикваш и не ти пука, все пак ако с 20 деца не можеш да се справиш, какви възрастни хора сме, какви майки сме?
-
Roskomanson
- В началото бе словото
Ами аз написах,защо учениците знаят кой е Азис, а не знаят кой е Климент Охридски. Не е проблемът в учителите,а в самите ученици. Те просто не искат и не желаят да учат и да знаят. Нас например учителите в гимназията ни караха да ходим почти всяка седмица на театър.Само,че една голяма част от съучениците ми казваха "Да бе,щи хоъ на театър! Тая да не е луда!! Че не мога да спестя пари и да отида на диско,малко на чалга парти или пък на концерт на Анелия." Кажете ми,вината на учителите ли е? Много хора вече станаха големи разбирачи от учителството,ама ако трябва за една седмица да заместват учител,ще им се иска да си теглят куршума.
А и така ли трябва да е в една нормална държава: да има едно определено количество пари и то да се прехвърля от едните бедняци на другите,а после и на третите? И всички да се карат и бият за комата хляб, а управляващите да гледат сеира и да правят пари и да си купуват коли за по половин милион? В развитите страни от Европйския съюз например, за всеки има по много пари. Вярно,че министър Вълчев го каза откровено,че ако учителите получат 100% увеличение, ще ощетят лекарите да кажем. Но той просто настройва обществото срещу учителите,само и само за да провали стачката. А защо и да ги отнемат тези пари. Нали на всички ни е пределно ясно,че ако учителите получат 100% увеличение на заплатите,няма да намалят заплатите на другите хора,нито пък ще ги увеличат,но те без това нямат и намерение да ги увеличават. Защото в тая страна за да живееш достойно и да отстояваш правата си, трябва все да се вдигаш на стачки и да вдигаш гюрюлтия, по простата причина,че на управляващите не им дреме за народа,за развитието и за културата. Само ще ви кажа,че на баща ми (учител) заплатата за последно е учеличена през 1998. От тогава насам не е мърдала. А от тогава насам цените скочиха с много много не проценти, а пъти.
А и така ли трябва да е в една нормална държава: да има едно определено количество пари и то да се прехвърля от едните бедняци на другите,а после и на третите? И всички да се карат и бият за комата хляб, а управляващите да гледат сеира и да правят пари и да си купуват коли за по половин милион? В развитите страни от Европйския съюз например, за всеки има по много пари. Вярно,че министър Вълчев го каза откровено,че ако учителите получат 100% увеличение, ще ощетят лекарите да кажем. Но той просто настройва обществото срещу учителите,само и само за да провали стачката. А защо и да ги отнемат тези пари. Нали на всички ни е пределно ясно,че ако учителите получат 100% увеличение на заплатите,няма да намалят заплатите на другите хора,нито пък ще ги увеличат,но те без това нямат и намерение да ги увеличават. Защото в тая страна за да живееш достойно и да отстояваш правата си, трябва все да се вдигаш на стачки и да вдигаш гюрюлтия, по простата причина,че на управляващите не им дреме за народа,за развитието и за културата. Само ще ви кажа,че на баща ми (учител) заплатата за последно е учеличена през 1998. От тогава насам не е мърдала. А от тогава насам цените скочиха с много много не проценти, а пъти.
-
Roskomanson
- В началото бе словото
Сетих се и за още нещо. Обвинявате, че учителите ще откраднат парите ви. А защо учителите не започнат да обвиняват строителите,защото те са едни от хората,които най-много допринасят за сивата икономика. Познавам страшно много строители и всички от тях взимат по към 1000 лева на месец,дори понякога и доста повече,а в същото време ги осигуряват на минимална заплата и по този начин укриват данъци. Знаете ли това как пречи на развитието на икономиката на България и затова няма да има пари за никой. Защото ние българите сме свикнали да се наслаждаваме на келепира и далаверата. А учителите нищо не укриват,защото дори и някой да пожелае,не може. Хайде сега кажете ми кои са крадците?
- Forester
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Из News.bg:
...По данни на регионалните инспекторати по образование, в ефективните стачни действия на учители вчера са се включили 38 % от училищата в страната. Припомняме, по данни на КНСБ в протестните действия се включиха над 70 % от учителите в страната...
...80 хиляди деца са напуснали България заедно със своите семейства през последните две години, други 20 хиляди годишно отпадат от образователната система....
...Над 1500 учители, владеещи западни езици, са емигрирали за същия период, съобщава БНР....
...През 2006 година нито един млад специалист не е постъпил в българското училище...
...само 1/10 от бюджета за образованието се разпределя от МОН, а останалите 9/10 от общините. Това затруднява проследяването на средствата...
...По данни на регионалните инспекторати по образование, в ефективните стачни действия на учители вчера са се включили 38 % от училищата в страната. Припомняме, по данни на КНСБ в протестните действия се включиха над 70 % от учителите в страната...
...80 хиляди деца са напуснали България заедно със своите семейства през последните две години, други 20 хиляди годишно отпадат от образователната система....
...Над 1500 учители, владеещи западни езици, са емигрирали за същия период, съобщава БНР....
...През 2006 година нито един млад специалист не е постъпил в българското училище...
...само 1/10 от бюджета за образованието се разпределя от МОН, а останалите 9/10 от общините. Това затруднява проследяването на средствата...
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Имам един приятел, който преди работеше в склад. Неговият колега е бил учител по немски език, но се отказва от преподавателската професич и става склададжия поради простата причина, че като склададжията взима средно към 600 лева, а като учител 300-350. Е кажете сега, може ли такова нещо? Все едно ни насърчават да сме тъпи и необразовани...
Edit:
Не казвам, че всички склададжии са тъпи и необразовани. Моля, не ми разбирайте мнението погрешно.
Edit:
Не казвам, че всички склададжии са тъпи и необразовани. Моля, не ми разбирайте мнението погрешно.
Последно промяна от Don Horhe на 25 Сеп 2007, 19:39, променено общо 1 път.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

- Forester
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
ОБРЪЩЕНИЕ
от името на учителската колегия на І-ва ЕГ
и IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри” - Варна
Стачката на българските учители е краен жест, принудено действие, с което искаме най-сетне да се чуят тревогите ни, които години наред управляващите отпращат в графата „и други”:
- Българското образование е в улица без изход. Т. нар. „реформи” са недообмислени и без перспектива, пропиляват време и обществена енергия, унищожават добрите традиции на българското образование. В промяната трябва да участва цялата българска наука – специалисти по съответните научни области, психолози, социолози, медици, но и науката е оставена на фотосинтеза. Пред очите ни се случва културен упадък, който бъдещето няма да ни прости.
- Посланията, които управляващите изпращат към обществеността, се стремят да изградят образа на българския учител като човек, който не желае да «направи» реформа в образованието. Тази реформа е във властта на избраниците на нацията, които говорят за промени, но без ясна визия и действия за реализирането им.
- Грижите на държавата за младите хора в България украсяват само предизборни партийни платформи. Хаосът и непрофесионализмът в управлението на образователната сфера прогониха децата ни!
- Българското образование е в задръстване – финансово, морално, научно, без ясни стратегии за развитие, оставено на режим „оцеляване”.
- Професията „учител” отдавна вече е социално непрестижна, тя не привлича мотивирани млади хора и ефектът от това е непредсказуем за бъдещето на образованието ни.
- Държавата не контролира качеството на следдипломните квалификации и специализации на учителите, за които те инвестират големи лични средства без възвращаемост.
- Държавата не контролира връзката между средното и висшето образование - вузовете заявяват автономност и по отношение на оценката от матурата (отказ тази оценка да бъде вход за университета), което обезсмисля труда на ученици и учители в средното училище; провеждат курсове и предварителни кандидатстудентски изпити в работно за средното училище време, което дезорганизира учебния процес; залагат в изпитните конспекти материал, който не се изучава в средното училище.
- Ние си плащаме, за да работим. Плащат и родителите, защото системата не осигурява дори елементарни консумативи като копирна хартия.
- Доказателство за европейското качество на образованието в нашата гимназия е блестящата реализация на учениците ни. Наше право е да искаме адекватно заплащане. Предложените критерии за диференцирано заплащане не са гаранция за обективна оценка на труда ни. Всеки, който се запознае с тях, е наясно, че те не оразличават «добрите» и «лошите» учители, за които говорят управляващите и заблуждават обществеността.
На учителите винаги е бил вменяван дългът да бъдат „социално мислещи”, да се въздържат от протести, което ни направи социални аутсайдери, без обществен авторитет. Ние искаме достойна материална отплата – това би било знак за истинската загриженост на държавата за бъдещето на нацията.
Нашият протест е срещу бездействието и несправянето на държавните институции, които са отговорни за „напълването”, а защо не и за „изпразването” на хазната.
В българското училище няма двойно счетоводство! Ние не перем пари и не точим ДДС!
Българските учители не крадат и не лъжат!
Българските учители нямат време за политически интриги и партийни игри! Единствената ни власт е знанието.
Българските учители не пожелават заплатата на ближния си, както манипулативно се аргументират висши държавници, за да откажат удовлетворяване на исканията ни.
Трудът ни в училище е специфичен – емоционално напрежение, шум, стрес. Учителят е ангажиран с много други дейности, вън от длъжностната му характеристика. Този труд е нераглементиран и естествено (???) незаплатен. Резултатите от труда на учителя не са от днес за утре, няма мерни единици за емоционалната енергия, любовта, страстта, ангажиментите на душата и сърцето, които ежедневно и ежечасно се отдават в една кръвопреливаща система, в която единствен донор е българският учител.
Инвестициите в образованието по друг начин се връщат – те не са нито автомагистрала, нито хотел. Образованието не е туризъм, за да си внасяме кадри отвън. Нашите предци са пестили, за да образоват децата си. Държавата днес пести от образованието на децата ни. Тази безотговорност ще плащат скъпо внуците ни.
Уважаеми родители,
Отглеждането, възпитанието и образованието на поколението е наш общ ангажимент – човешки и професионален.
Ние не искаме конфронтация с обществото, но мислим, че заявявайки ясно своята позиция, даваме урок на нашите ученици по човешко достойнство.
Призоваваме ви да бъдете активни и да подкрепите стачката ни като граждански натиск върху институциите и заедно да извоюваме не само на думи приоритетната позиция на образованието.
Нашият общ съдник са децата ни, отговорността ни е пред тях!
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Местя мнението на Мила от темата за стачките:
Мила написа:писала съмпо темата преди няколко месеца, копирам тук директно:
Да си поговорим за образованието. Нека не ме разбират погрешно учителите. Насясно съм, че поне по-голямата част от тях вършат много повече, от това за което им се плаща. Смятам, че за мен като човек минал през системата на бълагарското образование е обидно, хората които според общественото мнение са длъжни да ме въведат в реалната заобикаляща ме среда и да ми зададат код и стратегия, с които да се придвижвам в нея, получават колкото служителите от чистотата (не казвам, че техните пари са незаслужени, а че тези на учителите са срамно ниски.) Г-н Вълчев, мислите ли, че има хора, които доброволно биха се отказали от почивните дни и ваканциите, за да работят в частни школи и с частни ученици, ако получаваха достатъчно доходи в училищата? Мислите ли, че на родителите им е приятно да дават хиляди, за да знаят, че децата им са подготвени за изпитите във вишите училища (нещо, за което дори образованието в "елитните гимназии" не може да им помогне без уроци?)
Има хора, които твърдят, че учителстването е най-сладката проефесия. Една сутрин, докато пиех кафе преди работа и гледах "Здравей, България" се обади мъж, чийто глас говореше, че е на около 40. Думите му бяха обидни, гадни и определено показваха, че дейната работническа класа на България пет пари не дава, за това какво учат децата им. Ако изобщо учат. Ок, донякъде обществото може и да е право - от частни уроци се изкарват доста пари, които не се декларират и отиват в сивия сектор. За който не вярва - в училищата има много повече корупция, отколкото може да си помислите. То дори не е корупция, а бартер. Бащата на А. дава пари за училищния мюзикъл и А не е изключен. Всъщност, А е в училище точно заради едно такова дарение. Майката на В урежда безплатното издание и разпространение на училищно издание - дъщерята се ползва с протекции навсякъде. Родителите на С плащат за ново дюшаме във физкултурния салон и той завършва с пълно отличие. Честно казано преди се ядосвах, но сега не мога да се сърдя. Съжалявам само, че хората не виждат, че освен парите, трябва и много труд, за да се получи крайният резултат, поредната гордост за училището...
Но да се върнем на темата. Подкрепям морално стачката на учителите. Надявам се, че ако успеят и им увеличат заплатите на 100% ще се мотивират и онези, които не си харесват работата. Много хора не харесват това, с което си изкарват хляба, но материалните и социални бонуси ги мотивират! [...] И все пак ми се ще да вярвам, че най-после ще се осиферим и ще си подредим приоритетите. Ще се доведат поне едни реформи докрай и ще получим образователната система, която заслужаваме. Заради сестра ми, която догодина завършва. Заради братовчедка ми, която ще се мъчи още 2. Заради Ина, която излиза в 6 и се прибира в 12 и няма нито време, нито желание за бира. Заради г-ца Ончева и другите, като нея, които ме накараха да повярвам, че за да си учител ти трябва много повече от образование. Трябва ти призвание.
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Аз съм твърдо ЗА увеличението на учителските заплати. В семейството ми няма учители, не съм пристрастна. Имала съм невероятни учители, на които дължа много. А да живееш с 300 лв. на месец или даже с 500 си е доста мизерно. Много се радвам, че хората най- сетне почнаха да стачкуват и да отстояват правото си на по- добър живот, това е за мен е признак, че нещата започват да се променят към по- добро!
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
- Дичоу
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
Ще ви дам моята прогноза, какво ще се случи ако се увеличат заплатите на учителите със 100%...
Не си мислете че някой друг освен тях ще скача от радост...напротив...още от същата минута...ще се съберат синдикати и всякакви заклятнически организации, които ще блокират пътища...ще правят палаткови лагери и гладни стачки за да подкрепят 200%ното увеличение на заплатите на мед.сестрите, служителите на РИОКОЗ,БДЖ, БКС, БНЕЗНАМСИКВО...и правителството ще е принудено да го направи, защото вече е създало прецедента и е превилигировало едното съсловие...
Ок, добре е да има пари за всички...НО КАТО ГИ НЯМА?!? Какво да правим???
На всеки комунист който е бил такъв и през средата на 90те му хрумва една стара, забравена и пагубна идея: "Ми дай да им напечатаме"...и хоп ЧЕСТИТО...хиперинфлация, опашки за хляб и олио...помня че тогава заплатата на майка ми...стигаше точно да плати картата ми за градски транспорт...
РЕФОРМИ...ДА...УВЕЛИЧЕНИЕ РАЗБИРА СЕ...но полека...след време, за всички...И НЕ РЪКОВОДЕНО ОТ КОМУНИСТИТЕ!!!
Не си мислете че някой друг освен тях ще скача от радост...напротив...още от същата минута...ще се съберат синдикати и всякакви заклятнически организации, които ще блокират пътища...ще правят палаткови лагери и гладни стачки за да подкрепят 200%ното увеличение на заплатите на мед.сестрите, служителите на РИОКОЗ,БДЖ, БКС, БНЕЗНАМСИКВО...и правителството ще е принудено да го направи, защото вече е създало прецедента и е превилигировало едното съсловие...
Ок, добре е да има пари за всички...НО КАТО ГИ НЯМА?!? Какво да правим???
На всеки комунист който е бил такъв и през средата на 90те му хрумва една стара, забравена и пагубна идея: "Ми дай да им напечатаме"...и хоп ЧЕСТИТО...хиперинфлация, опашки за хляб и олио...помня че тогава заплатата на майка ми...стигаше точно да плати картата ми за градски транспорт...
РЕФОРМИ...ДА...УВЕЛИЧЕНИЕ РАЗБИРА СЕ...но полека...след време, за всички...И НЕ РЪКОВОДЕНО ОТ КОМУНИСТИТЕ!!!
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
- la_cazadora
- Драскач
Напълно съгласна с последния пост на Дичоу!

Министър Вълчев точно защото знае това последното, каза: Ок, даваме ви огромното увеличение, но само ако синдикатите обещаят да няма стачки на служители от другите отрасли, докато бюджетът не е отново готов. Ама синдикатите не искат да поемат такова обещание, щото не им стиска. Лесно е да държиш пламенни речи, но е трудно да поемаш отговорно обещания.Не си мислете че някой друг освен тях ще скача от радост...напротив...още от същата минута...ще се съберат синдикати и всякакви заклятнически организации, които ще блокират пътища...ще правят палаткови лагери и гладни стачки за да подкрепят 200%ното увеличение на заплатите на мед.сестрите, служителите на РИОКОЗ,БДЖ, БКС, БНЕЗНАМСИКВО...и правителството ще е принудено да го направи, защото вече е създало прецедента и е превилигировало едното съсловие...
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
напротив, дават пример, че човек трябва да отстоява правата си и трябва да получава достойно възнаграждение за работата си!Xenon написа:Е, така е... Но не мислите ли че дават лош пример на учениците си с тези стачки?
Nel silenzio che ci avvolge
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,