Обяви от рода на"Магазина набира персонал" са окачени по витрините на повечето магазини в София.

А една колежка / напоследък и употребата на думата "колежка"се счита за неправилна и неуместно поставяна в женски род,но аз все още я употребявам,защото в речника на БАН я има

/ми показа снимка на официална табела във Варна,със следния надпис:"ПешАходна алея".Лично аз смятам,че неграмотността се дължи на нежеланието да овладеем езика си-приемаме го за даденост,защото сме негови носители.Със сигурност,ако ви попитат колко глаголни времена има в българския език,или как се образува сегашно страдателно причастие,ще се замислите доста,нали?Ако става въпрос за английски език обаче-отговорът сякаш сам идва механично

За да ограничим неграмотността са ни нужни повече образовани хора,т.е ние самите /особено българистите/трябва да разбираме езика си.Това не означава автоматично да изличим всички чуждици/предполагам сте чели вицове за опитите на проф.Балан/,а да мислим за него като за динамично развиваща се система,с която да се опитаме да бъдем "в час",поне доколкото ни е възможно...Защото никога няма да изчезнат хиперкоректните форми като"бяли листа" и "голями претенции",важното е да не изчезнат и онези хора,които забелязват,че те са неправилни...