За кандидатстващите през 2008

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
dimeto
От дъжд на вятър
Специалност: 1група право
Курс: първи

Мнение от dimeto »

Дано да си прав и наистина тези матури да не влизат никъде и най-вече да не са балообразуващи, а да се взима както до сега средноаритметично оценката от годините.
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

doctors,благодарско за информацията.Аз също смятам, че никой университет няма да се прецака и да приема с матури...Най-малкото(както каза ти) заради финансовите средства...Замислям се, обаче по какво да правя матура в такъв случай... :roll:
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

lisichora, ако учиш интензивно някакъв език, независимо дали в училище (гимназия) или на курсове, най-добре е да се явиш на него. Аз гледах матурата по немски от миналата година, мога да кажа, че е пригодена за хора, които съвестно изучават немски дори като втори чужд. Ако си от СОУ без интензивен език или не си си давал зор през годините, вече е друго: Ако кандидатстваш с история, НЕ я записвай като матура, понеже в ДЗИ-то влиза материал от нова световна история (май се учи в 10/11 клас), който ти няма да учиш докато се подготвяш за кандидатстудентски. Ако канд. с биология+химия или само едното, по-добре вземи него, и без друго там се учат всички учебници от 6. клас насам. Ако, недай си боже, кандидатстваш с физика, можеш спокойно да държиш нея като ДЗИ. За съжаление отпаднаха ИТ, които бяха относително лесни за всички.
А, да, ако ще кандидатстваш с език, не се притеснявай да държиш матурата. Щом си зубкал за канд-студ изпит, няма как да не се справиш с матурата.
Както виждаш, въпросът е да се ориентираш по това дали материалът, изискван за кандидатстудентския, се припокрива напълно с този на ДЗИ. Нямай притеснения, избери предмета, по който шансът да се изложиш много е най-малък.
Don't think you are, know you are!
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Проблема е, че ще кандидатствам и с английски. Ако се явя и на матура по английски при балообразуването да не кажат "А, ти имаш матура и по английски..." и да ме преебат нещо...Това се чудя... В хуманитарна паралелка съм си интензивно изучаване на БЕЛ, английски, руски и история...Ще кандидатствам само с БЕЛ и английски...
Nemesis
Постоянно присъствие

Мнение от Nemesis »

lisichora написа:Ще кандидатствам само с БЕЛ и английски...
И за с това ще кандитадствам обаче пък мен ме е страх не з матурите ами за подготовката ми по англииски защото както разбрах доста трудно се влиа и трябва много добре да си подготвен а аз... не знам.. страх ме е и сигурно няма да успея точно с този предмет да изкарам добра състезателна оценка... :? :? :(
For I find no pleasure in your physical pain
I want your christian soul to crumble ...

YOUR FUCKING SOUL!!!
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Ами аз започнах частни поради тази причина...Госпожата има поредица от книжки точно с тестове за софийския, официалните. Много са гадни, има задачи, които за първи път решавам...Ей сега си свърших теста, проверих си го...Ужас...Има някои неща, дето незнам просто откъде са ги изкарали...Reading-а от своя страна е ужасен също...Много е трудно, но почнеш ли ги се свиква...Аз ще се пробвам и във ВТУ също, изпита там е същия...Много учене ни чака, но седнем ли си на "панталонките" и стегнем ли се, ще се получи...Аз ей сега си пуша фаса и отивам да си пиша есето по английски на супер странна тема...После ще споделям впечатления. :)
Аватар
Sun Shine
Драскач

Мнение от Sun Shine »

Някой дали има списък с прошзведенията за матурата?!
ИзображениеИзображение
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Мен ми бяха попаднали по едно време...Ама сега ги нямам...Общо взето програмата за изпита с доста големи съкращения...Мисля, че Смирненски е отпаднал...От Вазов само Епопеята и Чичовци(или разказите бяха...). Ох, ще те объркам допълнително.Порови се в сайта на МОН или питай даскалицата ти по БЕЛ. :)
Nemesis
Постоянно присъствие

Мнение от Nemesis »

lisichora написа:и отивам да си пиша есето по английски на супер странна тема...После ще споделям впечатления. :)
Като стана въпрос за есетата, те какви са?! В смисъл на каква тематика най-често може да се падне и изобщо можеш ли да ме ориентираш горе-долу какво представляват темите за есета?

YOUR FUCKING SOUL!!!
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Essay на английски има малко по-широк смисъл-не е непременно есе.Дават ти две теми от типа "Какво мислите за медиите","Харесвате ли риалити шоутата","Разкажете за нещата,които ви притесняват" и прочие.Ако не ходиш на уроци,силно препоръчително е да си купиш книжката "Essay Writing" na Pancheva i Terziev.Много полезна,защото могат яко да те орежат на есето.
Едит:Немезис,от постовете ти стигам до заключението,че най-добре е да идеш в някоя езикова школа и да им кажеш "Така и така,сега съм 11.клас и искам догодина да кандидатствам,това-онова.Миналата година по това време и аз бях г/д на същия хал и от много време не бях учил английски;за една година си вдигнах доста нивото-сега,като решавам тестове от книжките правя около 42-43 точки(а един път направих 49 8) )Даже и познанията ти да са някъде на ниво Intermediate,две календарни години са повече от достатъчно.Изпитът в СУ не е лесен,разбира се,особено ако си момиче(хе-хе),но много приказки за това колко е гаден,са просто излишни.Най-важното е да знаеш английски,да имаш богата лексика и да не си на "вие" с граматиката.На този етап няма какво толкова да се притесняваш от формата на изпита-както вече казах,това време е предостатъчно да си вдигнеш нивото. :wink:
Едит 2: Лисичора,я кажи за темата. :wink:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Nemesis
Постоянно присъствие

Мнение от Nemesis »

Благодаря ти, Norwegian Wood! :)

YOUR FUCKING SOUL!!!
doctors
В началото бе словото

Мнение от doctors »

1. Български език
• Текстът и социокултурният контекст
• Текстът в публичното общуване. Сфери на научната, медийната,
гражданската, институционалната и художествената комуникация
• Тематично и смислово членене на текста. Извличане на информация от
текста
• Функции на езиковите средства за изграждане на текста
• Отношения между езиковите единици от различните езикови равнища
• Задължителност и избор на структура и композиция на текста съобразно
предмета на общуване и предназначението на текста
• Задължителност и избор на езикови средства съобразно условията на
общуване в различни комуникативни ситуации
• Лексикална и граматична норма. Системни езикови правила
• Правописна и пунктуационна норма. Конвенционални езикови правила
• Създаване на аргументативен текст.
2. Литература
2.1. Автори и произведения:
• Христо Ботев
поезия: "Майце си", "Към брата си", "Елегия", "Борба", "До моето първо
либе", "На прощаване", "Хаджи Димитър", "Моята молитва", "Обесването на
Васил Левски"
• Иван Вазов
поезия: "Българският език", "Отечество любезно", "При Рилския
манастир", "Елате ни вижте", "Линее нашто поколение", "Епопея на забравените"
- "Левски", "Паисий", "Кочо", "Опълченците на Шипка"; разказът "Дядо Йоцо
гледа"; повестта "Чичовци"; романът "Под игото"
• Алеко Константинов
фейлетонът "Разни хора, разни идеали"; книгата "Бай Ганьо"
• Пенчо Славейков
поезия: "Cis moll", "Ни лъх не дъхва над полени", "Спи езерото;
белостволи буки", "Самотен гроб в самотен кът"; поемата "Ралица"
• Пейо Яворов
поезия: "Градушка", "Заточеници", "Ще бъдеш в бяло", "Две хубави очи",
"Стон", "Две души", "Сенки", "Песента на човека", "Маска"
• Елин Пелин
разкази: "Ветрената мелница", "Косачи", "Задушница", "Мечтатели", "На
оня свят", "Андрешко", "Чорба от греховете на отец Никодим", "Занемелите
камбани" повестта "Гераците"
• Димчо Дебелянов
поезия: "Черна песен", "Пловдив", "Да се завърнеш...", "Помниш ли,
помниш ли...", "Спи градът", "Миг", "Един убит", "Сиротна песен", "Тиха победа"
• Христо Смирненски
поезия: "Да бъде ден!", "Ний", "Йохан", "Юноша", "Стария музикант",
"Цветарка", "Зимни вечери"
• Гео Милев
поемата "Септември"
• Атанас Далчев
поезия: "Прозорец", "Болница", "Стаята", "Къщата", "Повест", "Книгите",
"Камък", "Дяволско"
• Елисавета Багряна
поезия: "Кукувица", "Стихии", "Потомка", "Вечната"
• Йордан Йовков
разкази: "Песента на колелетата", "Последна радост", "Шибил", "През
чумавото", "Индже", "Албена", "Другоселец", "Серафим"
• Никола Вапцаров
поезия: "Вяра", "Писмо"("Ти помниш ли..."), "Песен за човека", "Сън",
"История", "Завод", "Кино", "Прощално", "Борбата е безмилостно жестока..."
• Димитър Димов
романът "Тютюн"
• Димитър Талев
романът "Железният светилник".

Държавният зрелостен изпит включва :

1. 40 тестови задачи с максимален брой точки 70.
• задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един
е верен
• задачи със свободен отговор.
2. Задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена
творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30.
Общият максимален брой точки е 100.
V. Времетраене на изпита
Изпитът е с продължителност четири астрономически часа."

Toва е какво включва матурата по Литература!Желая ви успех!

Ако някой от авторите и произведения го няма по-горе може да го намерите тук.Всичко което съм предоставил е от страницата на Мон и програмите за матури!
2. Литература
2.1. Автори и произведения: • Христо Ботев поезия: "Майце си",
"Към брата си", "Елегия", "Борба", "До моето първолибе", "На прощаване", "Хаджи Димитър", "Моята молитва", "Обесването наВасил Левски" • Иван Вазов поезия:
"Българският език", "Отечество любезно", "При Рилскияманастир", "Елате ни вижте",
"Линее нашто поколение", "Епопея назабравените" - "Левски", "Паисий", "Кочо",
"Опълченците на Шипка"; разказът"Дядо Йоцо гледа"; повестта "Чичовци"; романът
"Под игото" • Алеко Константинов фейлетонът "Разни хора, разни идеали";
книгата "Бай Ганьо" • Пенчо Славейков поезия: "Cis moll", "Ни лъх не дъхва
над полени", "Спи езерото;белостволи буки", "Самотен гроб в самотен кът"; поемата
"Ралица" • Пейо Яворов поезия: "Градушка", "Заточеници", "Ще бъдеш в бяло",
"Две хубави очи","Стон", "Две души", "Сенки", "Песента на човека", "Маска" •
Елин Пелин разкази: "Ветрената мелница", "Косачи", "Задушница", "Мечтатели",
"Наоня свят", "Андрешко", "Чорба от греховете на отец Никодим",
"Занемелитекамбани", повестта "Гераците" • Димчо Дебелянов поезия: "Черна
песен", "Пловдив", "Да се завърнеш ...", "Помниш ли,помниш ли ...", "Спи градът",
"Миг", "Един убит", "Сиротна песен", "Тихапобеда" • Христо Смирненски поезия:
"Да бъде ден!", "Ний", "Йохан", "Юноша", "Стария музикант","Цветарка", "Зимни
вечери" • Гео Милев поемата "Септември" • Атанас Далчев поезия:
"Прозорец", "Болница", "Стаята", "Къщата", "Повест", "Книгите","Камък",
"Дяволско" • Елисавета Багряна поезия: "Кукувица", "Стихии", "Потомка",
"Вечната" • Йордан Йовков разкази: "Песента на колелетата", "Последна радост",
"Шибил", "Презчумавото", "Индже", "Албена", "Другоселец", "Серафим" • Никола
Вапцаров поезия: "Вяра", "Писмо"("Ти помниш ли ..."), "Песен за човека",
"Сън","История", "Завод", "Кино", "Прощално", "Борбата е безмилостно жестока ..."
• Димитър Димов романът "Тютюн" • Димитър Талев романът "Железният
светилник".
Аватар
svetoslava
В началото бе словото

Мнение от svetoslava »

здрасти на всички,първо да се представя преди да започна и аз с даването на мнения,че тук май изобилства от такива:)
и аз съм 89,явно ние сме обречените деца на промените,няма как;)ще кандидатствам тази година,НАЙ-вероятно с английски(психология и др),имам някакви мераци за журналистика също..а,да-и уча в езикова гимназия..в тази връзка-като чета тези изказвания за есетата,и направо ми става лошо-дано не обидя накой,но просто такива есета пишем от 8ми клас(а дори и по-рано),та се учудвам че има хора които ей така решават да канд с език,в предположение че не са го учили специализирано?!не че има нещо лошо де,напротив-това ме окуражава,защото може би наистина изпита не е толкова недостъпен(всъщност имам някаква идея покрай разните му там олимпиади,на които ни мъкнат къде волю,къде неволю),но така или иначе това си е изпит,нормално е да имаме притеснения всичките,аз лично не се чувствам никак уверена,най-вече защото за съжаление и тук има един мн кофти фактор:субективизмът..не само за есето,но и за всичко друго..рийдинга наприемр е без коментар:ставали са войни за дадени въпроси в часовете,големи измишльотини бутат понякога;(
а някой за журналистиката нещо да каже?
a dream is reserved for those who dare to try
Аватар
Sun Shine
Драскач

Мнение от Sun Shine »

Според мен е много глупаво да се кандидатства с английски освен ако не си от много добра езикова гимназия или не си ходил на уроци и курсове- горе долу на ниво за въпорсния втори сертификат :? Не заради друго ама защото е пълно разпиляване на време и усилия да се готвиш за мисията невъзможна....Не знам но на мен изпита по английски ми се струва не-човешки
Някой да знае колко процента двойки има тази година :?: :idea:
ИзображениеИзображение
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Да, посъкратили са изпитната програма и са вкарали и Багряна за матурата...Пф...Абе ще се справим с тая матура, тя не еме притеснява толкова...

За есетата, svetoslava, ти си в езикова гимназия, това ти е най-голямото предимство. Аз, както казах и по-нагоре, съм в хуманитарна паралелка. Имам 8 часа английски седмично и 5 руски...Миналата година пишехме есета по английски, госпожата ни е много грамотна и иска да ни научи. Мисълта ми беше, че темите са формулирани гадно и са супер странни и необичайни...Ето малко теми от книжката ми:
'Man has all the resources at his disposal, and has the right to use them in any way he chooses.' Do you agree or disagree?Give your reasons.
'Children are pushed into adulthood too early' //=//
'Newspapers influence public opinion'//=//
'Too much money is spent on the wrong things in society'
Ей такива теми. Мнение, с което или трябва да се съгласиш или не. Обаче не става да кажеш "Да съгласен съм" и тва е...Трябва да подхванеш в някаква посока и да доказваш твърдението си...Аз вчера писах на първата тема и стигнах чак до свободата като ценност. Някакси, странни са ми темите...Другия тип са разказ. Да разкажеш за някаква случка в живота си...

И за журналистиката последно да кажа. Аз ще се пробвам първо PR и после журналистика. Явяваш се първо на БЕЛ, ако изкараш над 3.50 отиваш на писмен по журналистика(обществено значими теми се падат макар да не се сещам какво му е обществено значимото на "Топло"
:lol: :lol: ). И после устния с три въпроса от медийното пространство...Ето в тая темичка можем да се съберем кандидатстващите журналистически специалности.

http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 639#323639

Мале много се разприказвах, а още не съм си изпил кафето... :oops: 8)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”