Вашите мнения?
Проблемите в езика ни
-
Emmanuel Goldstein
- Танцуващия с клавиатури
Проблемите в езика ни
Чудя се от доста време, защо така се задълбочи тоя проблем с "й"? И продължава да се задълбочава. Преди 5 години, положението не беше толкова зле. Но сега го забелязвам и по разни списания, които уж държат ниво. Изобщо нацията ни, става все по-неграмотна. A проблемът "Й", според мен е нещо ужасно, понеже не става въпрос за познаване на някакви правила и внимателно взиране (като при запетаите и пунктоацията изобщо).
Вашите мнения?
Вашите мнения?
i know the human being and fish can coexist peacefully
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Ужасно е! То като цяло неграмотността на българина е потресаваща! И страшното е, че все повече млади хора са безумно осакатени по отношение на езиковата култура. Не знам на какво се дължи това - на люпенето на семки в час по български или на учителите, които в часовете си правят планове на ум с какви стачни инициативи да се покажат в медиите...
Колкото до ъ-то в края на думите, Раджа, вЕрвай ми, тази реформа е едно от положителните нововъведения след 1945.
Наскоро като ходих до гроба на Иван Рилски, там нали има една традиция да си записваш желания на хартийки и да ги мушваш под камъните, и надникнах в едно такова листче, сложено там сред стотици други. Пишеше "Искам да си взема иСпита по география".
Който и да си ти, нищий духом, едва ли си го взел! 
Колкото до ъ-то в края на думите, Раджа, вЕрвай ми, тази реформа е едно от положителните нововъведения след 1945.
Наскоро като ходих до гроба на Иван Рилски, там нали има една традиция да си записваш желания на хартийки и да ги мушваш под камъните, и надникнах в едно такова листче, сложено там сред стотици други. Пишеше "Искам да си взема иСпита по география".
- Tanparmaiel
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
-
Connecting
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: трети
Re: Проблемът "Й"
И ти не си китка за мирисанеEmmanuel Goldstein написа:Чудя се от доста време, защо така се задълбочи тоя проблем с "й"? И продължава да се задълбочава. Преди 5 години, положението не беше толкова зле. Но сега го забелязвам и по разни списания, които уж държат ниво. Изобщо нацията ни, става все по-неграмотна. A проблемът "Й", според мен, е нещо ужасно, понеже не става въпрос за познаване на някакви правила и внимателно взиране (като при запетаите и пунктоацията изобщо).
Вашите мнения?

-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Как да искат децата да се поправят, след като и родителите им, и учителите им, и журналистите, че даже и редакторите на статиите на журналистите са неграмотни... Същият проблем като с изговаряннето твърдото "л" (макар той да е 8756893695 пъти по-разпространен) - никой не иска да си даде сметка, че думата, която се пише "ЛАЛЕ", не се произнася като "УАЛЕ". Сигурен съм, че поне три четвърти от вас също имат този проблем, а повечето дори не го осъзнават... 
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Това с л-то е друго, там си има и регионални особености на езика. В Ботевград и селата наоколо например биха казали: "Уеуе, мауе, коуко уауета!".Jamesmagno написа:Как да искат децата да се поправят, след като и родителите им, и учителите им, и журналистите, че даже и редакторите на статиите на журналистите са неграмотни... Същият проблем като с изговаряннето твърдото "л" (макар той да е 8756893695 пъти по-разпространен) - никой не иска да си даде сметка, че думата, която се пише "ЛАЛЕ", не се произнася като "УАЛЕ". Сигурен съм, че поне три четвърти от вас също имат този проблем, а повечето дори не го осъзнават...
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
-
Connecting
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: трети
-
Emmanuel Goldstein
Да ме таковат калинките о_О'' Цял живот съм си живял с някаква грешна дума в кратуната. Ениуей, вече съм коригиран.
Пък и чак да не съм китка за мирисане. Това е дребна грешка, не е пропуск от гигантски мащаб, като да не знаеш какво се пише за единствено и какво за множествено число
p.s. Демн, аз наистина цял живот си живея с убеждението за това проклето о, в тая дума затрита. Толкова ли не съм го видял по учебниците
Едит: лошото е, че колкото повече мисля за това о, осъзнавам в каква заблуда съм живял
Пък и чак да не съм китка за мирисане. Това е дребна грешка, не е пропуск от гигантски мащаб, като да не знаеш какво се пише за единствено и какво за множествено число
p.s. Демн, аз наистина цял живот си живея с убеждението за това проклето о, в тая дума затрита. Толкова ли не съм го видял по учебниците
Едит: лошото е, че колкото повече мисля за това о, осъзнавам в каква заблуда съм живял
i know the human being and fish can coexist peacefully
- Abele*
- Постоянно присъствие
Освен правописните грешки, много ме дразни и използването на разни диалектни форми.
Пример:
- мЕсто, вместо мЯсто
- излишното добавяне на окончанието "е" при глаголи, завършващи в 1 лице мн. ч., на "м" ---> ходимЕ
*"Е" се добавя само ако глаголът в 1л. ед. ч. завършва на "м"
рисувам - рисуваме
Пример:
- мЕсто, вместо мЯсто
- излишното добавяне на окончанието "е" при глаголи, завършващи в 1 лице мн. ч., на "м" ---> ходимЕ
*"Е" се добавя само ако глаголът в 1л. ед. ч. завършва на "м"
рисувам - рисуваме
la consolation des arts...