Затварят СУ заради пари...

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Derek
Пишеща машина
Специалност: Право
Курс: четвърти

Затварят СУ заради пари...

Мнение от Derek »

Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
earth_angel
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от earth_angel »

И миналата година го затварях ама заради парното......
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

:shock:
Това прави около 370 лв. месечна заплата за асистент. От университета настояват месечната издръжка за един студент да се удвои. В момента тя е 742 лв.
Ми да... Наеми, храна, стъф... Не е държава т'ва... "Колеги", дайте да я опраим, бе! :?
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

earth_angel написа:И миналата година го затварях ама заради парното......
а по-миналата пак заради същия проблем...
Ubi concordia, ibi victoria!
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

колкото и нулева година...важното е сензация да има(=
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Стига бе, аз какъвто съм тъп, няма да ме приемат да уча другаде и ще си остана невеж :cry: :cry: :cry:
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

И тука ще го кажа - Боян Биолчев вреди на СУ и трябва да си ходи незабавно.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Александър написа:И тука ще го кажа - Боян Биолчев вреди на СУ и трябва да си ходи незабавно.
:thumbright:

само Биолчев да беше, да го позлатим. Трябва да се закрие цялото МОН, да се уволни ЦЯЛАТА администрация на университетите и да се проведе конкурс, кой го бива и кой не...
ама... надай се коньо на зелена трева.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

И аз ли да бех 'укнал към чужбината :evil:
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

В нея е записано искането от догодина да се изплаща 100 % държавната субсидия на висшите училища, а не както досега - 90 %.
Да, за да може проф. Биолчев и цялата ОГРОМНА администрация на СУ да могат спокойно да лежат на държавните субсидии. :evil:
Професорският ум на Биолчев не може да схване едно:
Социализъм значи високи данъци и големи държавни харчове.
Капитализъм значи ниски данъци и малки държавни харчове.
Държавата отделя някакъв минимален дял, а останалото се финансира от бизнеса. (пример: реконструкцията на всички паркове, фонтани и градинки в центъра на София). Ние въвим към капитализъм. Щом е така, значи проф. Билочев трябва да си надигне дупенцето и да се обърне към бизнеса за финансиране. Еди кой си отрасъл има нужда от еди какви си кадри. Фирмите от бизнеса дават пари на СУ, а СУ подготвя кадри - АДЕКВАТНИ за работата във фирмите. Така учебните програми ще станат по-практични, хем администрацията ще се намали, а СУ ще получи 3 пъти по 10% финансиране, за които мрънка в момента. Съюзът между университетите и бизнеса е световна практика и носи огромна полза за студентите.
Та, планината няма да отиде при Мохамед, значи Мохамед (проф. Биолчев) трябва да отиде при планината. И нека професорското му достойноство не му пречи да търси пари за благото на своите студенти. :!: :? Той е там, за да се грижи за тях. :!:
Изображение
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

знаеш ли кое ме радва на чужбинската образователна система?
там теглиш кредит, за да си платиш обучението.
НО си наясно, че ако през тези 4(-5) години си скъсъш задника от учене, в деня, в който завършиш, ще си намериш работа, с която да си изплатиш заема. Т.е. имаш СТИМУЛ да учиш.
Докато примерно много хора влизат сега, пък си знаят : "Аз така и така завършвам безработен, защо по дяволите да се блъскам и да уча за успех?"
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Не ми хвалете кредитните системи. Те са свръх-опасни и порочни за нестабилна и несигурна икономика като българската. Със съжаление наблюдавам, че сега у нас все повече хора прибягват до кредити и се превръщаме в нещо като западните общества.
След години поколенията ще си спомнят с умиление и респект времето, когато тук 90% са имали собствени жилища.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Биолчев приключва втория си мадат през ноември и трябва да има избори за нов ректор, в които той не може да участва. Стачката от 1 ноември е единственият начин да се задържи на власт поне още мъничко, затова така горещо я е прегърнал! :idea:
Disasterpiece

Мнение от Disasterpiece »

аре бе баси, от кога чакам да стана студентче и те ми затварят университета :lol:
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Мила:
НО си наясно, че ако през тези 4(-5) години си скъсъш задника от учене, в деня, в който завършиш, ще си намериш работа, с която да си изплатиш заема. Т.е. имаш СТИМУЛ да учиш.
Мм, дам. Същото нещо е и с преподавателите и ректорите в държавните вузове, вкл. и СУ. Ако знаеш, че за да оцелееш, разчиташ и на частна субсидия, едва ли ще си позволиш да пускаш студенти със знания за 2 или пък ще си позволяваш да не идваш на работа. :shock: Прощавайте, ама чувам, че от хуманитарните специалности студентите често нямат лекции, защото еди кой си преподавател не бил дошъл на работа. :shock: Как така няма да дойде на работа??!! За отработване и дума не може да става. :?
Докато при частния бизнес няма такова нещо. Ако знаеш, че 100-на фирми ти дават пари, за да им обучиш студентите, дали ще си позволяваш да кръшкаш, както правиш на държавен гръб?!! Частната субсидия е аналог на кредита в западното образование. Той ще бъде един много добър стимул на университетските служители да си вършат работата.

Сега, за да съм напълно честна социалният модел е много добър като идея, ама за него ти трябват съвестни хора. Най-добре е образованието да получава държавна субсидия и някакси университетите доброволно да работят с бизнеса и да усъвършенстват учебните програми. Обаче като служителите в уни-то нямат съвест и лентяйстват, докато държавата им плаща и не гледат с нищо да подобряват уни-то, е тогава държавата трябва да им обърне гръб. Да отидат при частния работодател, да походят по мъките, докато не се превъзпитат - докато не се научат да работят за парите си. :idea: А неволята най-добре учи. :!:
Така че нека им е гадно. Надявам се министърът да не поддаде и от СУ (администрацията) да избират - или ще се развиват, или ще си отидат. Иначе споко СУ няма да си отиде, просто управленческото тяло вече ще се смени. :wink:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “България”