Комунизмът-чумата на човечеството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Josif написа:Виж в момента на какво дередже е образованието и пак ще си говорим!
А виж какво е във Финландия например...която май май май....абе май не е точно комунистическа...
сиреч....доброто образование НЕ Е белег на комунизма...
...та и стига сте циврили какво било днес...
в крайна сметка няма и 20 години от началото на демократичните промени....
Хайде питай баба и дядо..какво е било до средата на 60те....УЖС (на кратко казано) ...рецесии, глад, допълнително самооблагане, облигации...и всякакви простотии за да оскубят хората...
...та и този режим ни е върнал толкоз назад, че не може с магическа пръчка всичко да се оправи...дори и за 17 - 20 години...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Да, ти, кажа баба ми и дядо ми са се чувствали достатъчно добре и в царска, и после в социалистическа България. Интересно защо, но сега не са чак толкова доволни.

Но каквито и обобщения да правят хора на 70 и повече години, аз бих ги приел по простата причина, че те всичко, за което говорят са го преживели. Хора като теб и мен не са особено компетентни да се изказват крайно по тези въпроси. Именно това ме накара да направя коментар относто изказванията ти.
Silence tells me secretly Everything!
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Колкото до мен аз не се оплаквам от политическите режими и не бих го направил. Обичам борбата стига противникът да е достоен.
Аватар
Ira_dei
Драскач

Мнение от Ira_dei »

Хората близки на партията са живели добре то е ясно като бял ден ;) баща ми например са му писали двойка на есе с което се е кандидатствало в СУ за Бай Ганио...и той е писал за съвременния Бай Ганио...плюл е комунистите и са му писали двойка.Тъй като е есе всеки има право на ЛИЧНО мнение,но не и по това време.После все пак е учил в СУ,но не това което е искал.Заплашвали са дядо ми че ще го изхвърлят от Морското училище във Варна,ако не доносничи,едвам се е оттървал като по чудо...за кво си говорим.Какво щастие може да има,когато всичко е на държавата,ти нямаш право да си против,няма опозиция и се съгласяваш с живота който ти се налага от другтите,вместо ти сам да си го избираш.Сега проумяваш ли кое е по-хубавото на това време в което сега живеем.Именно правото на избор и не бъди толкова късоглед,в България е лош живота поради множество причини,а дали на други места е лош живота в демокрация?
http://upp-bg.org/ ---ТОВА Е ИСТИНАТА
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Josif написа:Да, ти, кажа баба ми и дядо ми са се чувствали достатъчно добре и в царска, и после в социалистическа България. Интересно защо, но сега не са чак толкова доволни.
Казах ти да ги питаш за точен отрязак от време 45та -65та например...
Защото едвали са се чуствали добре, непосредствено след икономическия удар, наречен ВСВ...

Относно 2рия ти пост...АЗ ПЪК СЕ ОПЛАКВАМ от политическия режим, наречен комунизъм...той е виновника за състоянието на сегашното ни общество...на тази глупава робска психика и панически страх от инакомилието (което засегна и Ira_dei)...Ненавиждам комунистите, ненавиждам носталгиците към това време...и ако мога частично да простя например на носталгика който е на 70-80 години, заради времевата си обремененост..то НЕ МОГА да го направя на моя връстник...защото това мислене ни лишава от градацията, от прогреса...а ни приобщава към едно ретроградно и прокажено общество...

Не мога да си представя живота си обвързан с бригади, в които не ми се заплаща, в безсмислени униформени марширувания и задължително присъствие на манифестации в чест на някое комуни-псевдо величие...не мога и НЯМА да се примиря с общество, в което да ми е забранено да мисля инак..и да чуствам психическата и юридическа вина от светогледа си...и да ЩЕ КРИТИКУВАМ комунистите до като мога, до като дишам!!!

ПП: Винаги настъхвам от кадрите на публичното събаряне на Берлинската стена...хората които плачат от радост за това че този режим си отива...или поне могат веднъж за винаги да се махнат от него... Josif пусни си ги някой ден...
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Усещам, че не ме разбирате. Може би не се изразявам правилно. Няма значение. Ira_dei, много по-голям процент хора тогава са били по-добре, независимо дали са били близо или далеч от партията. Ако сега са добре 30%, тогава са били 70%. Става въпрос за нормален живот. Това с правото на избор донякъде си прав, но и не си. В крайна сметка има разлика от това да избираш какво да ядеш или дали да ядеш. Също не смятам че правото на избор и мнение значи да си вреш гагата навсякъде където не ти е работа. Ако всеки си знае мястото обществото ще върви, иначе само ще си се радваме на правото на избор.
Дичоу, и аз не мога ди представя моя живот с бригади, както ми е трудно да си се представя с шлем и Клеймор в ръце, тичащ по полето. Такива сравнения са неуместни. Няма две мнения по въпроса, че времената са други. Исках да ви обърна внимание, че човечеството не печели от тоталното отричане на предишните режими и историята като цяло. Трябва да надграждаме, не да рушим. А, това че ще критикуваш комунисти докато дишаш ми прилича на борба с вятърни мелници. Само ще си загубиш времето. :wink:
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Josif...
Разбирам те напълно...
Но...не мога да се съглася с теб...
Може би ние сме ограничените и не виждаме тия уникални и положителни черти на комунизма...за това, моля те..."ПРОСВЕТЛИ" ни...
Но като ги изредиш...за да избегнеш следващия ми пост...също те моля да ми кажеш , кое от тези положителни черти НЕ е налице в развитите капиталистически общества...
А за това, че не трябвало да "рушим" а да "градим"...само ще допълня, че не можем да градим нещо ново, без да сме сринали старото, или казно на нашенски: "Със стари курви, нов бардак не се отваря"...на исторически език това се нарича РЕВОЛЮЦИЯ...каквато така и не се състоя тук...
А отностно борбата с вятърни мелници...не се стремя да гоня духовете на миналото или някои измислени такива...мисля че най- достойната борба на всеки е тази за обществото в което иска да живее...или с 2 думи: един по- добър свят...
Аватар
Ira_dei
Драскач

Мнение от Ira_dei »

Комунизма е зло и няма как добрите му страни(които явно аз не виждам) да са повече по отношение на лошите.Просто няма как.Коя държава е прокопсала от това че е имало в нея комунизъм?
moviestar
В началото бе словото

Мнение от moviestar »

Китай? И не само е имало, но и продължава да има....
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

И си мислиш, че хората там живеят добре????
Desodeset
Постоянно присъствие

Мнение от Desodeset »

Дичоу написа:И си мислиш, че хората там живеят добре????
Не,но китайците са улучили модела и до 50г ще станат най-силната страна в света.
Чаша,ний пак сме сами!
Аватар
Ira_dei
Драскач

Мнение от Ira_dei »

moviestar написа:Китай? И не само е имало, но и продължава да има....
Китай-65 милиона убити...eee eбаси прокопсията,искам много да живея в Китай,за да успея в житейския си път :lol:
Аватар
Berserker
Легендарен флуудър
Специалност: MO, Master
Курс: завършил

Мнение от Berserker »

Отношение нямам, и НИКОЙ няма, защото КОМУНИЗЪМ не е достигнат никъде по света.
Имало е СОЦИАЛИЗЪМ, което си е различно.

Империализма и капитализма обаче повече ме кефят, соця уеднаквява хората, а те не са еднакви. Те са равни, ама някои са по-равни, а това си го е имало и при соца, тогава не е ли по-добре да си имаме дънки, кола и други безпосрни достижения на циливилизацията като двете кули? (тях ги няма, ама пък и тероризма нямаше да гоима ако навсякъде имаше соц, то ДС и КГБ май не са си поплювали преди...). Поне Осама със сигурност нямаше да го има ако ги нямаше САЩ да му плащат :)
Изображение

Изображение
Аватар
Ira_dei
Драскач

Мнение от Ira_dei »

Социализъм си го наричат те ;) както искаш така го наречи...последиците са си последици.
moviestar
В началото бе словото

Мнение от moviestar »

Честно! Не прочетох цялата тема, но просто не знам какъв ти е проблема с този комунизъм? Лично засегнат ли си от него или какво... конкретизирай се... това и това ми причини комунизма за това и това го мразя и аре край на темата, щото с антикомунистическите си мнения просто не си интересен вече!!! ОК?
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”