Първо,
la_cazadora, евала за страхотното изказване!
После:
Smoking Mirror написа:Когато живеем в един свят, който претендира в него всички да са свободни да правят каквото си искат, стига чрез тези си свои действия да не вредят или пречат на другите се предполага че всички могат да правят каквото си искат, когато това което искат не вреди на другите, нали?
Да, точно така. Случаят с цигарите не е такъв. Нали затова е целият този шум? Вече изяснихме: не е важно
КОЛКО вредни са, а
ЧЕ са такива.
Smoking Mirror написа:Когато аз пуша вредя на моите дробове. Дробовете са си мои, аз съм напълно наясно, че цигарите ми вредят, но те ми носят някаква форма на удоволствие или още по-лошо - задоволяват някоя моя нужда, поради което аз съм съгласен да заплатя цената на поражението, което ми нанасят. По същата причина ям и много повече от препоръчителното месо - знам, че когато ям много месо трупам холестерол и си ебавам майката на организма, обаче предпочитам да ям месо, защото ми харесва и съм склонен да си навредя, за да задоволя това си свое желание.
Слушай, Георги:
Аз умирам. Състоянието ми е изключително тежко. Боли ме. Не ми се живее. Сами сме в болничната стая. Аз не искам да товаря близките си и повече от всичко искам болката да спре. Моля те, Георги, моля те, изключи системите ми. Убий ме. Ще го направиш ли? А позволено ли ти е? Моята смърт няма да навреди на никого. Ще ме отървеш от мъките ми. Въпросът е дали АЗ знам стойността на думите си, дали имам реална представа от последствията, дали ОСЪЗНАВАМ, че ще умра в пълния смисъл на думата. Заслужава ли си, Георги? Възможно ли е след половин година да скоча на крака и да кажа: "Боже, колко е прекрасно да живееш! Как съм могъл дори да си помисля за смърт?! Мисля, че помъдрях. Благодаря ти, приятелю, че не се подлъга по думите ми на отчаяние и запази живота ми! Благодаря ти!" Да. Възможно е. Затова нямаш право да ми дръпнеш щепсела. Затова нямаш право да се осланяш на преценката на човек, който не знае какво говори.
Така е и с цигарите: ТИ си болния. ТВОЯТА преценка е нетрезва. Да, знаеш фактите, чуваш разни числа и проценти, разни заболявания и увреждания. Дали ги ОСЪЗНАВАШ - не вярвам. Точно там е проблемът - осезаемият ефект от тютюнопушенето се появява след мноооого време. На теб ти е все тая, защото си тъп човек. Такива сме си - Щом сега не ми пречи - е*ал съм му майката на бъдещето. Въпросът е, че ти пречи. Въпросът е, че не знаеш какво е чувството да усетиш реалните резултати от това продължително "пречене". Не си боледувал от рак на белите дробове. Не знаеш какво е. Така или иначе не те интересува, защото ТИ няма да се разболееш. Така си мислиш. Така си мисли всеки. Съзнанието ти автоматично отхвърля възможността да ти се случи нещо, което не познава. Малкото дете хиляди пъти е чувало, че ако пипне котлона, че се опари. То обаче, няма представа какво е чувството и пренебрегва думите на възрастните. Боли го. Вече е късно - нетрезвата му преценка го е подвела. Попитай някой умиращ пушач дали да пушиш. Какво ли ще ти отговори? Никой не осъзнава опастността. Ничия преценка не е трезва. Ако беше такава, повярвай ми, НИКОЙ нямаше да пуши. Ако почувстваш само за миг болката, страданието, депресията, смазващото отчаяние на болния, няма да пушиш, Георги. Ти обаче, като всеки друг си казваш: "Откъде-накъде пък ТОЧНО АЗ ще се разболея?? Толкова народ пуши, без да има каквато и да е вреда за него." Да, ама не. Вреда има - умират по-бързо, по-лесно, по-сигурно. Твоето постно, непатило човешко съзнание не ти дава да го приемеш, защото една цигарка сутрин с кафенцето е божа работа! НЕТРЕЗВА ОЦЕНКА - това е. Пречиш и на мен, ина другите, и на внуците ми. Човечеството си е поставило някакви цели в дългосрочен план. Искаме децата, внуците, правнуците ни и техните внуци да ядат плодовете на нашия труд, на нашия прогрес. Никой обаче, не мисли за големия климатичен К*Р, който ще изядат потомците ни. Никой не мисли за големия К*Р, който ще гризне бебето в утробата на майката-пушачка - ДОРИ И ПАСИВНА. Никой пушач не мисли. Никой пушач не знае. НЕТРЕЗВА ПРЕЦЕНКА.
Ето тук се намесваме ние. Ние сме ТЕБ, Георги, ние сме теб в болничната стая. Ние сме тези, които осъзнават, че живота на болния е ценен. Ние държим този живот в ръцете си. В нас е ОТГОВОРНОСТТА. С тази разлика, че, ако оставим болния да умре, той ще ни вземе със себе си. Ти не искаш да умирам, Георги. И аз не искам ТИ да пукнеш. Не искам обаче и да ме тровиш. Спасявам НИ от твоята неосъзнатост. Или искаш да страдаш? Искаш да умреш? Искаш ли евтаназийка? Искаш МЕН да ме боли? Осъзнаваш го наистина, така ли? - И за убийците, и за самоубийците си има специални заведения.
Smoking Mirror написа:...обществото... е отразило това свое становище по надлежния ред и го е скрепило с законови актове.... Когато това становище се промени, че на всичкото отгоре и бъде отразено и скрепено по съответния ред - тогава ще имате право да пищите и ще сте прави.
Гошко, тия закони, злато, се създават, щото някой се оплаква. Представи си, душице, да не сме казвали и "гък" откак има законодателство. На какво дередже, мислиш, щяхме да бъдем? Малко мисъл вложи в тия изказвания. Ако отсега те изкривява правото, ш'се хванем с няколко човека и ш'ти попречим да завършиш!
Smoking Mirror написа:Когато някой започне да дими около вас на някое от тези места - ами никой не ви е вързал там. Съвсем спокойно можете да се махнете и той няма да ви вреди.
Абе за какво говорим ние толкова време????? За климат, за бъдеще, за принципи - к'ви са тия работи сега?
Smoking Mirror написа:Така че, съжалявам много, но неизправността, когато някой ви пречи може и да е във вас. Замислете се малко преди да почнете да дуднете глупости и да променяте мирогледа на хората.
Ще те цитирам: "живеем в един свят, който претендира в него всички да са свободни да правят каквото си искат, стига чрез тези си свои действия да не вредят или пречат на другите " Ако наречеш усилията ни "глупости", се показваш като груб, зъл, тъп, затворен егоист, да не говорим, че ме обиждаш. Е, аз искам да променя мирогледа ти и съм в това си право. Не само, че не ти вредя, ами ти помагам.
Скъпи пушачи, явно не мислите, не осъзнавате или просто не ви пука за вредата, която причинявате на себе си, на нас - непушачите и на света, в който живеем заедно. По тази причина НИЕ решихме да вземем нещата в свои ръце. Ще спасим всички ни. Ние сме същите онези, които искат електрически автомобили, разделно изхвърляне на отпдъците, филтри за комините, закони за защита на екваториалните гори, на пандите, на тигрите. НИЕ ПОЕМАМЕ ОТГОВОРНОСТТА, КОЯТО ВИЕ НЕ ИСКАТЕ ДА ПОЕМЕТЕ.