Езикови сертификати

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Berserker написа:ТЕЛК е истината, ЕС минава към унифициране на стандартите вече,...
Ако не ме лъже паметта на сертификата ми от Кеймбридж пише LEVEL X от Европейска езикова рамка или нещо подобно... И сертификатите по немски са пак тези - А1 А2 В1 В2 С1 С2. FCA май беше B2, CAE - C1, CPE - C2 и немските са със същите :wink:
Berserker написа:Сериозните фирми ВЕЧЕ не вярват на сертификати а правят интервюта на съответните езици с native speakers.

Е да обаче не могат да поставят на проверка 21432432432 кандидати. (Да не говорим, че има професии, за които ти трябва почти само писмен. Говорим и писмен се различават в една огроооомна степен, защото при разговор с изпитващия те не могат да проверят граматическите ти познания обширно. А и си има и устен изпит за сертификатите!) Работата е там, че когато представиш сертификата поне ще те допуснат по-напред(примерно за устната проверка, за която говориш), а ако го нямаш могат да те подценят или да не те вземат на сериозно. Аз както съм завършил Математическа гимназия зная първия си чужд език по-добре от повечето хора в езикова гимназия, но като кандидатстваме някъде работодателя вероятно ще предпочете тях по гореописания принцип :wink:

Вече за избора на сертификат не мога да помогна, но е добре да се знае за какви цели ще се ползва и тогава да се търси по-подробна информация.

Успех! :roll:

П.П.
DS написа:dormouse, Кеймбридж Адвенсд се изкарва без особен проблем.
Без особен проблем за кого? Аз доста учех за А на "Адвенсд"
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
naiki
В началото бе словото

Мнение от naiki »

що се отнася за немски език- Zertifikat Deutsch (ZD) е в съответствие с Европейската езикова рамка А1,А2,В1,В2,С1,С2.... аз уча в Goethe institut
и там определено преподаването е на много високо равнище :D
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Няма да пускам нова тема, но живо ме интересува въпрос относно точно такъв един сертификат. И аз по принцип съм сравнително добре с английския и не възнамерявам да го захвърлям на вятъра, точно затова си мислех да взема някакъв сертификат. И тези дни попаднах на обява във вестник, че ще се проведе изпит за сертификати ЕССЕ и ЕСРЕ на Мичиганския университет съвместно с ДЕО към СУ и БАН. Нещо такова. Утре ще се обаждам за повече информация, но исках първо да питам тук. Изпитът щял да бъде на 9 декември (!!! толкова скоро? :shock: ), разбрах какви са компонентите и т.н. Само ми е странно, че нищо не се споменава за цена или нещо такова. Едва ли ти издават сертификат "за мерси", а няма закога да се плаща и въобще... много ми е странно. В същото време не мога да подлагам на съмнение ДЕО или БАН. Та някой да има информация за тези сертификати? Те само за кандидатстване в чужбина ли са, или ще ми свършат работа и в България (специално ЕСРЕ - за превеждане и т.н. - това ли е видът сертификати, за които питат във фирми за преводи?? защото когато се обаждам на такива фирми, ме ме питат за номер на сертификата ми :oops: ). Май нямам повече въпроси. АКо някой знае - да говори ;)
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
dormouse
Вазов

Мнение от dormouse »

Оххх за тези,които си споменала не знам инфо,но за Cambridge е от 230-250 лв в зависимост от нивото.Изпита се полага тук като работата се изпраща в Англия,проверява се и ти казват резултата или ако си минал ти дават сертификата.Предполагам,че с тези,които си споменала е нещо такова.
Изображение
shaho
Пишете, о, братя

Мнение от shaho »

Аз пък си имам Proficiency :P
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

И какво от това като го имаш? С нещо да ти е помогнал повече от CAE?
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Аватар
dormouse
Вазов

Мнение от dormouse »

За лична удовлетвореност предполагам :D ......човека се гордее и има за какво :wink: Proficiency не е лесен :)
Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

E за хуманитарни науки сигурно се налага CPE понякога. (Пр. филология)
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Catherine написа:Няма да пускам нова тема, но живо ме интересува въпрос относно точно такъв един сертификат. И аз по принцип съм сравнително добре с английския и не възнамерявам да го захвърлям на вятъра, точно затова си мислех да взема някакъв сертификат. И тези дни попаднах на обява във вестник, че ще се проведе изпит за сертификати ЕССЕ и ЕСРЕ на Мичиганския университет съвместно с ДЕО към СУ и БАН. Нещо такова. Утре ще се обаждам за повече информация, но исках първо да питам тук. Изпитът щял да бъде на 9 декември (!!! толкова скоро? :shock: ), разбрах какви са компонентите и т.н. Само ми е странно, че нищо не се споменава за цена или нещо такова. Едва ли ти издават сертификат "за мерси", а няма закога да се плаща и въобще... много ми е странно. В същото време не мога да подлагам на съмнение ДЕО или БАН. Та някой да има информация за тези сертификати? Те само за кандидатстване в чужбина ли са, или ще ми свършат работа и в България (специално ЕСРЕ - за превеждане и т.н. - това ли е видът сертификати, за които питат във фирми за преводи?? защото когато се обаждам на такива фирми, ме ме питат за номер на сертификата ми :oops: ). Май нямам повече въпроси. АКо някой знае - да говори ;)
http://www.deo.uni-sofia.bg/html_bg/Broshura.pdf

Ако още върши работа. :)
Аз още повече се обърквам и не знам какво да подхващам, поне реших по кой език ще е сертификата на първо време. :) Но този линк, който пуснах ми допада (ΕCCE конкретно)
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от Circle Line »

за немския специално най-добрият сертификат е DSD Stufe 2, признава се в абсолютно всички унита в Германия и отразява най-високото владеене на езика за чужденци :lol: :lol: :lol:
shaho
Пишете, о, братя

Мнение от shaho »

fragile написа:И какво от това като го имаш? С нещо да ти е помогнал повече от CAE?
Ми просто аз си имам, пък ти си нямаш :lol:
Аватар
dormouse
Вазов

Мнение от dormouse »

Като си търсиш работа тия сертификати ти отварят супер много вратички!!!!Затова браво на тия дето ги имат! :wink:
Изображение
Аватар
Nickelscence
В началото бе словото

Мнение от Nickelscence »

a tezi kato men ot evropeistiak s angliiski polu4avat li nakraq nqkakvi sertifikati,koito da se priznavat v Evropa? sorry,4e pi6a na latinica!
"It's better to burn out than to fade away!" (Kurt Cobain)
Аватар
Nightfall
От дъжд на вятър

Мнение от Nightfall »

аз да се намеся в темата относно немския език - не знам кои точно сертификати са най- препочитани от фирмите в България. аз обаче имам Тest DAF и съм доволна по няколко причини. първо наистина с него можеш да си намериш работа. второ той ти служи като приемен изпит за всички немскоговорящи страни (Германия, Австия, Швейцария), а ако не искаш да ходиш в чужбина, има и голям брой български университети, който го признават като положен изпит и си влизаш направо. и не на последно място - вземането му е много лесно!!! ако си запозната с нивото на обучение по езика в езиковите гимназии, ще ти дам за пример, че за да го вземеш са ти необходими максимум знанията от 9 клас. а ти щом казваш, че пет години си учила немски, няма и да го усетиш :)
Nie aufgeben!
Аватар
wwayfarer
В началото бе словото

Мнение от wwayfarer »

Аз съм фенка на сертификатите на Кембридж. Имам адвансед и профишънси.. ама на този етап от живота не ми трябват.. дори ме заблудиха, че разбирам нещо от английски.. или СУ са в грешка или във Великобритания им хлопа дъската, че ми дават тея хартийки ( изкарах нисък резултат по английски в СУ) :lol:. Та.. в тоя смисъл подкрепям Берсеркер, че едно е да имаш сертификат и друго е да владееш езика. И трето е да покриваш изискванията на СУ :8
Ама хартийка - ценна и полезна, по-добре с нея,отколкото без нищо.
По английски - твърдо зад сертификатите на кембридж съм!! Ако не бяха свършили щях да си продължа.. :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”