Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Зависи как пишеш, но с тренировка спокойно можеш да правиш 25 по страници +- 5 според почерка. Аз пиша едро и на историята изписах 27 за 4 часа, а по литература - 15 или 16 за два часа. Без да броим проверката.
А на изпитите по чужди езици, на които съм се явявал, отношението време към обем е значително по-малко.
А на изпитите по чужди езици, на които съм се явявал, отношението време към обем е значително по-малко.
- deepkeeper
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
-
кой повика кой почука
- Драскач
Лорд, а може ли случайно да споделиш опита си от подготовката по история, защото всички кандидат-студенти сме толкова сковани от пословичните страхотии, разправяни за СУ, че сме готови да хвълим сума пари по частни уроци. А и з съм на мнение, че това е неоправдано!
There is no religion higher than truth
Е, айде сега капризи. Когато се регистрирах във форума много бързах - спешно ми трябваше консулт по една от темите по история, която разработвах. Та отворих един линк и сложих един по-шареничък -за бързо привличане на вниманието. Хич не съм ги избирал. И така си остана . Не му обръщам внимание. А вие сега за един аватар искате в размисъл да ме вкарате. Не се поддавам аз.korpusito написа:Верно е мноо гаден тоз аватар
Стига спамихме темата, че ще ни изгонят.
Сега сериозно. Съвет!
Не отивайте на изпит с ненаучен и непреговорен автор. Играта на тото /5 научих, 9-не, или нещо от сорта/ не води до нищо добро. Точно когато трябва да сте най-концентрирани и спокойни, вие се тресете от нерви дали ще се падне това, което сте учили. После губите доста време, докато се успокоите, че се е паднал автор, който знаете, или за да се чудите дали да си излезете веднага, или да се напъвате да сътворите някой бисер, колкото да не е без хич. Имате достатъчно време. Вземете се в ръце и учете.
И много вярно, че ако сте чели произведенията, няма начин нещо да не напишете.
Повярвайте усащенето, че сте приет по първо желание, в университет, който най-много харесвате е невероятно и си заслужава усилията.
Успех!
-
Nemesis
- Постоянно присъствие
Не бяха ли минимум 6 страници?! кви са тия 15 -16 !?! аз няма да напиша толкова никога!!!deepkeeper написа:Съотношението е еднакво. Става въпрос за абсурдния мащаб на изпита по литература. И отговорът е, че е абсурден.
For I find no pleasure in your physical pain
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
- deepkeeper
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Да, 100% подкрепям. Аз играх на руска рулетка само защото нямах време да науча всичко. Ще допълня изказването на Алекс с това, че да те приемат в кварталния университет ( БСУ, ВСУ), където отиват всички гамени, е ужасно и не си заслужава мързела.Не отивайте на изпит с ненаучен и непреговорен автор. Играта на тото /5 научих, 9-не, или нещо от сорта/ не води до нищо добро.
За обема. От теб се очаква да разгледаш проблема във всички произведения на автора от конспекта. Ако темата е "Любов и спасение", то трябва да разгледаш всички произведения, в които според теб се засягат и любовта, и спасението. Кои точно да влключиш зависи от тезата ти. В тезата казваш "любовта е еди-какво-си и е свързана със спасението еди-как-си", а в изложението доказваш, че това е така, като разсъждаваш върху всички разкази, в които любовта и спасението се свързват, както в тезата. Така че една теза от 3-4 изречения може да се докаже в 10 страници и да донесе добра или много добра оценка. На изпита пропуснах да защитя едно от твърденията си в тезата, защото нямах часовник и мислех, че времето ми свършва и вероятно за това са ми взели стотни.
Дивинити, бързото писане, което май се оказва най-страшно, е много много важно за изпита по история. Там си има определен обем от факти, които трябва да предадеш и пропуснеш ли нещо - режат. От познатите ми, тези, които имаха 5+ изписаха над 20 страници. Имаше такива, които казаха, че са включили най-важното (10 страници), защото другото не било от значение, но те изкараха м/у 3 и 4.5.
И по история се готвих без уроци. Един приятел ми даде темите си, научих част (пак нямаше време за повече) и се явих. Ако успееш някак да се сдобиеш с теми ходенето на уроци отпада. Има една книжка на Миляна Каймакамова "История на българия за кандидат студенти и зрелостници" с темите, която, ако не броим печатните грешки, е сравнително добра. Класическият начин е като вземеш всички учебници за 12 клас и започнеш компилираш темите с информацията от там. А какво да включват темите можеш да разбереш от справочника на СУ. Имай предвид, че не съм се готвил по този начин и говоря наизуст, най-добре да се свържеш с някой, които има опит. Из форума видях едно момиче, което се е готвило така, можеш да питаш нея.
Както по литература, преговорът е много важен. Ако се готвиш за една година, то до март би трябвало да си научила всички теми, а после само да преговаряш и то постоянно, до самия ден на изпита. Имай предвид, че непреговорена (или дори недобре преговорена) тема е същото като ненаучена. Мозъка забравя много бързо. Поне моя де.
Дийпкийпър, наистина на две места съм объркал пълния член, което със сигурност означава "почти навсякъде". Малко съм разочарован от теб, че не ми намери другата граматична грешка. Тогава сигурно щеше да кажеш, че в почти целия пост съм бъркал местоименията.
На единия изпит по английски, на който се явявах, имаш книжка с две страници за 25 мин. По литература имаш книжка с 18 или 16 (не помня вече) страници за 5 часа. Сам си направи сметката. А че изпита по литература е абсурден е аут ъф куесчън, както се казва. Изобщо, цялата система за прием в СУ е смешна, но не това е темата.
Последно промяна от Lord на 06 Сеп 2007, 14:53, променено общо 1 път.
- deepkeeper
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка: