Кореистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Руслана написа:Верно, че японистите са ги ОРГАНИЗИРАЛИ от години да вършат това
О, много бъркаш. :P
Организираха ни само първата година, когато се въведе тази система. Оттам нататък всичко е само и изключително на доброволни начала. На втората година дойдоха нови преподаватели, които не знаеха какво се е вършело предишната година, и аз лично ходих да предлагам отново да се въведе тази система. И по-нататък пак ни казваха "може да стане, само ако имате желание да го правите".
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Руслана написа:На всички бъдещи колеги от първи курс-добре дошли в Кореистиката. Първо, радвайте се, че сте влезли, защото местенцето е уникално. Ще научите интересни неща не само за Корея, но и за Изтока въобще. Второ- не бързайте да се разочаровате, защото тук добрите резултати идват след време и с много труд. (Някои тъй и не дочакват добрите времена) :D . Все пак по интензивното включване във форума разбирам, че сте активни, а това е най-важната предпоставка за специалност като нашата. По въпроса за помощта от сонбетата (колегите от горните курсове)-ще я получавате винаги, когато я потърсите, естествено. Верно, че японистите са ги ОРГАНИЗИРАЛИ от години да вършат това, но при нас това може да става и по неписан закон :D. За това, че ще ставате рано първата година се радвайте, защото поне ще имате време да посвършите и нещо друго през деня, освен да учите. Във втори курс програмата е направена така, че да се връщате вкъщи неадекватни към 4-5 часа следобед и да не ви се иска да учите за утре, но ще претръпнете. Много се цени личната изява и ако дадете на преподавателите да разберат, че сте си дали зор да научите нещо по дисциплината, което не влиза в лекциите, толкова по-добре. А, за първи октомври-обикновено в ЦИЕК се събираме в 14.00ч. след откриването в Ректората, на което може и да не присъствате. А ако дотогава има още въпроси, питайте, и въобще-питайте си на воля през цялата година :wink:
О, страхотно! Най-сетне някой от по-горен курс да ни приветства в тази специалност без да ни хока и плаши предварително. :D Радвам се, че и помощ ще можем да получаваме от вас, въпреки, че не се знае все още с какви трудности ще трябва да се сблъскаме. Разчитам обаче и на това, че имате желание и ще се въоръжите с търпение ако започнете да ни помагате.

Даже ще си позволя да опитам и нещо ново - възможно ли е след като започне учебната година и малко поне понавлезем в езика, да се види кой какви трудности ще има и евентуално да си организираме "приемни часове" за консултация и помощ при вас от по-горен курс? Засега говоря чисто хипотетично, не се знае на кой какво ще му е трудно, но пък би било чудесно ако се създаде такава традиция и определеим един ден от седмицата, в който да се събираме някъде и по желание някой от по-горен курс да идва и да помага за по един час седмично. Смятам, че всичко опира до желание и организация, така че ако приемете идеята ми, вярвам, че не само ние, но и специалността ще спечели от подобен тип занимания. Така и ние ще помагаме на следващите например. :)

Аз поемам грижата към края на септември (27-28) да се обадя в ЦИЕК и да пусна информация за откриването на факултета, така че да може всички да са информирани и да мине без нерви и терзания. :)

А, да, още нещо - за учебници, речници и други помощни средства в обучението ще ни информират преподавателите, нали така? Допълнително можем да се организираме и да си вземем нещата накуп. Вече проверих на няколко места какво се предлага и е свързано с корейски, видях и името на Д-р Ким върху два речника, на Федотов върху една книжка за историята на Корея ако не се лъжа? Или може би беше за литературознание? :)

П.С.: Пу, предлагам ако искаш да ходим до Ориндж център, има страхотни тетрадки с манга :lol: Поне аз възнамерявам да си взема едва-две, страшно ми харесаха!
Руслана
В началото бе словото

Мнение от Руслана »

Поздравления за инициативността на японистите в лицето на Александър :D Всъщност ти да не си онзи Александър, с когото участвахме в "Скалата"? Или си някакъв друг такъв? Познаваме ли се ????
Относно "консултациите"-по принцип в часовете по практически корейски език обучението е такова, че почти всеки студент да успее да усвои самостоятелно материята. :D Не зная отсега в каква форма и с какво времетраене биха могли да бъдат такива консултации, но затова може да се поговори лице в лице и като му дойде времето. Идеята за подобна организация е чудесна. Учебникът по корейски език при Бойко Павлов се преснима, той го дава. При д-р Ким или се купува от нашата си библиотека или пак се преснима. При доц.Къртева няма учебници, но за сметка на това при нея трябва да се подготвите да пишете почти през цялото време (с малка почивка), което поражда онези особени чувства на изтръпналост на долните и горни крайници и на крайна неблагодарност към света :D По Странознание като учебник считат книгата на проф. Федотов "Корея". Всъщност тя е и букварът на нашата специалност, заедно с първия учебник по практически език. Вече за Увод в езикознанието те ще ви кажат какво ви трябва и какво не, както и по Литературознание. По Корейско литературознание също няма учебник, тук пак е добре да се четат публикацииите на проф. Федотов. Във връзка с литературата заглавие, без което не можете да минете, е книгата "Луна в кладенец"- тя е уводът в опознаването на корейската литература. Но какво говоря-щом и във втори курс се изкарваше изпит по литература като четеш от нея-начи си става направо настолна. Но друг път ще говорим за изискванията на проф. Федотов-той е една отделна тема на разговор. :D Речниците не са много-има 1 учебен корейско-български и сега един нов българско-корейски с дебелина на всеки от двата тома 1000 и отгоре стр. Там ще намерите български думи, които никога не сте чували през живота си!... :o Тази година могат да измислят и още някакъв вариант на речник, но не зная.
ПРЕЗ ТРЪНИТЕ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ
Руслана
В началото бе словото

Мнение от Руслана »

ЧЕСТИТ ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ!!!
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Руслана написа:Поздравления за инициативността на японистите в лицето на Александър :D Всъщност ти да не си онзи Александър, с когото участвахме в "Скалата"? Или си някакъв друг такъв? Познаваме ли се ????
Аз съм, мацка. 8) Записът е станал много хубав, хареса ми.
А ти не се подигравай пак, ами кажи кога ще ходиш в Корея. :wink: Обясни и на първокурсниците тук как се ходи там, че сигурно примират от любопитство.
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Александър написа:Обясни и на първокурсниците тук как се ходи там, че сигурно примират от любопитство.
Честит празник на всички! Днес специално минах и през гробницата на Батенберг, имаше доста букети и цветя, идваха и още хора, което ме очуди! Освен това имаше доста букети от някакво национално сдружение, малко съмнително име имаше, но както и да е!

Апелирам за разсяснение по въпроса със заминаването! Искаме условията, изобщо разкажете за всичко, което е свързано по някакъв начин с тази тема!

Благодаря предварително!
Аватар
Pu
Пишете, о, братя
Местоположение: Heaven on Earth Back again Into Under Far in between Through it In it And above...

Мнение от Pu »

FeelingSad написа:П.С.: Пу, предлагам ако искаш да ходим до Ориндж център, има страхотни тетрадки с манга :lol: Поне аз възнамерявам да си взема едва-две, страшно ми харесаха!
Ще ходим, непременно ^^

Иначе и аз бих се радвала да науча нещо за пътуванията в Корея. Напоследък ми затихна ентусиазмът, дайте ми нещо, за какво да се хвана. ^^
Той. Стъпва тихо. Много тихо. Танцува тежко върху горещите парченца кожа. Облизва острието на ножа. Опиянява се и се усмихва. Подръпва завивките на леглото. Сяда на стола, отпуска ръце и гледа как кръвта засъхва по чаршафите. Пее.
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от Circle Line »

Ентусиазмът ще започне тепърва да затихва и то с голяма скорост поради ред причини, които ще установите в процеса на учене :lol: :lol: :lol:
Аватар
Pu
Пишете, о, братя
Местоположение: Heaven on Earth Back again Into Under Far in between Through it In it And above...

Мнение от Pu »

Хехе, пич, мене нема смисъл да ме плашиш. Знаеш от къде идвам. И вервай ми, моят ад не беше нито с градус по хладен от вашия :lol:

Надежда искам аз, надежда! :lol:

П.П. Ох. Друса ме раздвоение на личността. Хем см арабист, хем не см, хем см кореист. Зими тая шизофрения.
Той. Стъпва тихо. Много тихо. Танцува тежко върху горещите парченца кожа. Облизва острието на ножа. Опиянява се и се усмихва. Подръпва завивките на леглото. Сяда на стола, отпуска ръце и гледа как кръвта засъхва по чаршафите. Пее.
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Малко ти е късно за шизофрения. Вече си първи курс Кореистика и ако вземеш, че послушаш Circle Line, току-виж си паднала и от двата стола. ;)
Ентусиазмът ще започне тепърва да затихва и то с голяма скорост поради ред причини, които ще установите в процеса на учене
!!! Черна станция! да не мина на честота друга филология вече? :lol:

П.П.: Аз пък съм една такава свежарка-депресарка! :lol: Къде остана Ромео само не знам. :lol:
Kira
От дъжд на вятър

Мнение от Kira »

Туй ще да е само от преумора, шЪ знаЙтИ!!!
Не може цяло лято да вриш и кипиш заради изпити, класирания и тем подобни, после те обхваща и еуфорията от специалността и докато се усетиш вече си изчерпан... Ама почваш след 4 дни! Много важно- няма ентусиазъм вече :) Биологически е невъзможно да си свеж като заленчук :lol: Ето, аз, например, вчера смених 8 превозни средства, за да се нарека сега "горда наемателка" на стая в Студ. град. Ама до 15.09 :twisted:

Така че щем, не щем- увехнали марулки ще бъдем и туй то! В неделя на срещата ще ударим 3 в 1: кафе/бира+кола+Ред Бул, че ни светнат очичките и че овършеем началото на годината :wink: След седмица-две пак ще трябва да възкръснем....
Но такива се неволите на студентите, колЙеги! Дерзайте! :lol:
Руслана
В началото бе словото

Мнение от Руслана »

Хм, болната тема на кореистите е отиването в Корея. Защото за повечето от тях тя често се оказва страната, наречена Утопия. Това действително е голям проблем на специалността. Засега аз не зная дали ще отида там. Най-добрият вариант за заминаване е със стипендия от Корейската фондация, за която, доколкото знам трябва отличен успех и решаване на тест. Това е и най-продължителната експедиция до Страната на утринната свежест (към година).
Има и много други варианти, които обаче излизат по-скъпо. Явор (силвър сърфър) отиде за месец, като плати за билет и за джобни и беше доволен. Има и пътувания за 2-3 месеца, по различни програми към различни университети, като най-често се посещава курс по корейски език.
Колеги, добре е да се консултирате по тези въпроси с хората, които вече са били там, защото лично аз не мога да дам най-изчерпателната информация по въпроса.
Руслана
В началото бе словото

Мнение от Руслана »

Сашо, защо??? Сърцето ми е на ранена птица. За мен глаголът "подигравам се" е почти непознат. Аз просто искам да открия истината и понякога се заяждам, но не от злоба, а от педантизъм. Радвам се, че пак сме в контакт. Ти доста дълго беше в Япония, брей,аха да си помисля, че групата ви е решила да остане там завинаги. Ще се радвам, ако се видим и си побъбрим за това-онова :D
Интересно ми е, какво ли е било това национално движение със странно име, Фийлинг сед? Запомни ли го?
Абе за ентусиазма...ако го изгубите някога, то не бива да е докато следвате Кореистика. Ако се случи, по-добре я напуснете, защото това което му трябва на човек, за да се задържи тук, е именно ентусиазъм. Разбира се зависи с какви очаквания си започнал. Защото в Кореистика ще има разочарования от рода на тъпчене на едно място в граматиката без практика, налагане на авторитети от страна на корейските преподаватели и използване на човешкия ресурс (така да се каже) без отплащане.
Вярно е, че до голяма степен Кореистика, като много специалности в България, не намира реално приложение след завършването. Но не мисля, че човек, който е решил да успее на подобно място, може да бъде спрян. Напротив-тук успяват най-добрите. Всеки носи в себе си потенциал. Въпрос на желание е обаче да проявиш постоянството, което ще ти помогне да се реализираш като кореист (и в професионално отношение).
Добре е да се знаят следните неща. Казаха ми, че с корейския
най-добре си намираш работа в Корея. Иначе тук вариантът е да градиш кариера в академичната сфера или като преводач. Това е решение, макар е не от доходоносните засега (кой знае). Много малко са тези (и то са само момчета), за които се намира робата в корейските фирми тук и експлоатацията е страшна. Вярвам, че има и други добри опции, за които ще бъда светната. Много зависи какво иска всеки един от нас. Аз казвам нещата такива, каквито са, някои друг може да разкрие и друга истина. Все пак за хора, които обичат езиците и се интересуват от чуждите култури, любознателни и отворени към новото и необичайното, мисля, това е Подходящата специалност. Тук могат да се срещнат много интересни и културни хора, да се открие един съвсем нов свят, да се развие творчески подход към нещата да се постигне
максимума на личните способности. Аз съм доволна, че съм тук. Вярвам, че зависи най-много от човека дали ще бъде доволен тук, или не.
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Руслана написа:Сърцето ми е на ранена птица.
Ще припадна. :lol:
Аз още съм в Япония. Но на 1-ви Октомври ще бъда в ЦИЕК, живот и здраве, и вероятно там ще се видим.
Иначе това, което Руслана казва за реализацията, се отнася общо взето и за трите специалности от катедрата. :roll:
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Руслана написа:Интересно ми е, какво ли е било това национално движение със странно име, Фийлинг сед? Запомни ли го?
За съжаление не. Просто като го видях на място ми прозвуча като име на секта от историци-патриоти-националисти, приемащи Батенберг по-скоро като Хитлер! Вярно, че има голяма заслуга за това, че е подкрепил Съединението и така българите са имали официално възможността да го осъществят, под егидата на княза както се досещате, но просто името ми прозвуча странно! Може би затова и не го запомних.

Може просто аз да съм неповторим гьон в това отношение и да не съм чувала за такова движение. И все пак срещата с името на групата остави в мен някакъв фанатичен привкус на историческа гордост с миналото ни.

Относно заминаването в Корея, права си, че е най-добре да говорим с човек, който има този опит. За ентусиазма също съм съгласна, защото до голяма степен желанието да учиш такава спецуиалност се крепи именно на ентусиамза на всеки един от нас и вярата, че можеш да промениш установените норми и да разбиеш клишетата като: "Кореистика? Какво е това бе? Нещо в стопанството ли беше или какво? Аааа, корейскии! ?!?!?!??!?!?!?!?! :shock: Ма какво ще правиш с тоя корейски? Глад и мор, но филолог, а?"

И други... подобни... глупости!
Заключено

Обратно към “ФКНФ”