За кредитите
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- DevilFighter
- В началото бе словото
Аз само не разбрах в 1ви курс дали може да си избираме такива дисциплини. По пътя на логиката всеки семестър трябва да си избираме дисциплина, независимо от курса нали 
Софтуерно Инженерство - I курс
Bonney Nem - Life is life
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Можете да си избирате още първи курс. Друг е въпросът, че като си влезете в акаунта (става въпрос за ФМИ, този акаунт скоро ще го получите), имате определени дисциплини, активни за записване и можете да запишете само тях. Още по-друг пък е въпросът, че дори една дисциплина да не е активна за вас, с молба до декана можете да запишете и нея.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
- Mo'Nique
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
ако хипотетично задължителните ви дисциплини покриват нужния брой кредити, не е нужно да записвате. Това обаче не е така и смисълът не е да бъде така. Избираемите дисциплини ви дават повече гъвкавост и може да избирате неща, които наистина са ви полезни и интересни, а не такива, които някой някога е решил, че може и да ви потрябват. Избираемите дисциплини имат изпити, които също могат да са невзети
Има хора, кооито избират дисциплини, за които знаят, че лесно се пише 6 и така няма да си развалят успеха. Вие решавате как да подходите. Няма даиматепроблеми с кредитите докато не дойде края на обучението ви. Тогава се пресмятат кредитите и ако не ви стигат, мисля че нямате право да се явите на държаве н изпит. Почва се едно ходене по мъките - много предмети, малко време и така е лошо. Ако си харесате дисциплина, която е за батковци и каки, идете при преподавателя и говорете с него. Той ще ви подскаже дали имате необходимите начални знания, за да се захванете с това. Тогава става и без молба
От опит мога да ви кажа, че записах дисциплина за 3-4 курс без молба - само с разговор с преподавателя.
Далеч от претенциите че съм вълк, аз отказвам да блея.
Защо очакваш един мъж да плаща на други хора, за да те забавляват (в ресторанти, дискотеки, кина) вместо да му позволиш да те забавлява той лично (у тях)?
http://puresmile.blog.bg
Защо очакваш един мъж да плаща на други хора, за да те забавляват (в ресторанти, дискотеки, кина) вместо да му позволиш да те забавлява той лично (у тях)?
http://puresmile.blog.bg
- Cassie
- Драскач
- Специалност: Астрофизика
- Курс: завършил
Има един .doc файл за тая система за трансфер на кредити:
http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/studen ... z-ECTS.doc
http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/studen ... z-ECTS.doc
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
То ся се почва.
Аз искам да питам дали е възможно да запиша повече дисциплини и така да изкарам повече от необходимите кредити за семестър, които съответно да се зачитат и така през 2рия семестър да не записвам. Смисъл да си ги зема "наекс" кредитите от избираемите и факултативните и да не се занимавам или пък най-малкото да съм напред с материала. Мерси
В този фалшив свят, хората копнеят за нещо истинско.
- DevilFighter
- В началото бе словото
FTF, бързак
Благодаря много на sedrik, малко ми се разясниха нещата(ама само малко)...
Софтуерно Инженерство - I курс
Ами, това е, което аз знам. Макар че и на мен не са ми ясни доста неща. Например дали е задължително да имаме всеки семестър по 30 кредита. Един мой братовчед, който тази година завърши Музика в СУ, ми каза, че било задължително. Не знам обаче дали за различните специалности или факултети не е различно.
And now, let us step into the night
Тъй като и аз като @Mo'Nique съм чувал, че се изчисляват накрая и ако имаш определен брой се явяваш на държавен изпит то тогава можеш да си ги зимаш наекс...ама ще е доооста натоварващо така ама всеки си решава:)Важното е след 4тата година да имаш събрани поне 240 кредита майче за да се явиш на държавен изпит и да завършиш:)sedrik написа:Ами, това е, което аз знам. Макар че и на мен не са ми ясни доста неща. Например дали е задължително да имаме всеки семестър по 30 кредита. Един мой братовчед, който тази година завърши Музика в СУ, ми каза, че било задължително. Не знам обаче дали за различните специалности или факултети не е различно.
- justnik
- В началото бе словото
- Специалност: Биотехнологии
- Курс: втори
А каква е разликата между избираема и факултативна дисциплина?
Иначе май най-важното е това:
"Кредитите се разпределят така, че общият брой кредити от задължителните и минималният брой избираеми дисциплини да бъде 60." - точно колкото ни трябват.Та за това питам какво предсатвляват факултативните дисциплини, тъй като те явно не се включмат в това...
Иначе май най-важното е това:
"Кредитите се разпределят така, че общият брой кредити от задължителните и минималният брой избираеми дисциплини да бъде 60." - точно колкото ни трябват.Та за това питам какво предсатвляват факултативните дисциплини, тъй като те явно не се включмат в това...
Имах страхотна леля, която казваше, че ако прекалено дълго гледаш красиво момиче, се вцепеняваш. От части беше права...