Трябва да се пишеaL` написа:Е кви са тея романи !
Инак - по въпросите на девойчето:
Аз лично мисля, че никак не е рано да започнеш подготовката за КСК от 11 клас. Дори те съветвам да го направиш. Това е съвет, който давам на всички, които се готвят по два и повече предмета (ако са различни от език + един предмет, защото това е напълно постижимо и с няколко месеца учене <на мен лично цифрата 5 ми се върти из главата>). Аз кандидатсвах за втора година (този път успешно - не питайте за предната година... не, сериозно - просто не питайте) и ето равносметката:
Литература - 5 дни учене за изпит за промяна на оценката за 11 клас и 10-дневен курс към СУ (не съм пипвал повече от тези сумарно 15 дни)- стойност на мероприятието: 300 лева - оценка 5.25;
История - 6-месечен курс към СУ и 8-месечен курс към „Образователни Технологии“ - стойност на метоприятието: 1400 лева - оценка 4.00;
Английски език - без никаква подготовка - стойност на мероприятието: 0.00 лева - оценка 3.62;
На самите изпити:
Литература - 8 страници съпоставка на цитати, структуриани както само аз си знам и с огромна благодарност към Божидар Кунчев за лекцията му за Атанас Далчев, другото (за Ботев) съм си го вързал с материала по история...
История - 21 страници тема, структурирана по учебник <това е идиоматичен израз - не че съм ползвал учебник при структурирането> и буквално наизустена след повече от 5 разписвания и в двата курса, на които разписвания нямам оценка по-ниска от 5.75...
Литература - 22 човека с оценка, равна на моята и 17 с по-висока = влизам в топ 40
История - 756 човека с по-висока или равна на моята оценка = влизам в топ 756
Извод?
Много, ама много на късмет седят работите...
И двете ми работи са минали на арбитър...
Даже по Литература единият ми проверяващ ми предостави работата за идентификация и ми каза, че колегата й ми е писал 6.00, а тя ми е писала 5.00 (на въпроса ми „Защо?“, тя отговори, че „не може хора, кандидатстващи с български език и литература, да продължават изречение <горе - в каренцето, където пише „Изпит по:“> с главна буква <аз съм написал „Български език и литература“>... Затова ти гледах по-критично работата...“). Хм... Рецензията гласеше (смислов цитат): „Адекватен и обработен стил. Задълбочено познаване на авторовите биографии. Рядка употреба на неуместни думи и изрази.“ Даже лелката ме попита какво са ме приели и като й казах „психология“ ми погледна работата и каза „Ами да - Вие сте си за там“
История: „Колега, единия проверител Ви е оценил с 5.00, а другия с 2.00...“ И в тоз момент аз
В общи линии - зависи от това дали проверяващите са станали с правилната част от тялото нея съдбовна сутрин, дали са се изнервили от задръстването, дали са си трснали цигарата в крачола, дали не са си разлели кафето върху дрешката, дали ги гони махмурлук (това може и да е от полза), дали ги боли корема (или по-надолу) и други такива „обективни“ фактори при оценяването на вашите усилия...
Стана длъжко и вкратце искам да резюмирам:
Можете да си учите без никакви курсове (ако сте много мотивирани и доста помага да имате качествени преподаватели в училище < моите по история и литература бяха страхотни пичове, ама бяхме в постоянен гърч 5 години>)... Можете да си научите всичко и за 5 месеца по двата предмета (малко тежко ще Ви се стори, но е напълно възможно - казвам го от разстоянието на времето)... Можете да научите по една тема от двата предмета и да ударите джакпота... Можете да научите всички теми и да ви прее...цакат...
Съвет към потенциалните бъдещи колеги - почнете колкото можете по-рано и се занимавайте сериозно и съвестно, за да не Ви гризе после, че сте могли и по-добре, но не сте се постарали... Не казвам да се заключите 2 години във вас и да качите 15 диоптъра от четене - приоритизирайте, планирайте, организирайте... Ученето не пречи на пълноценния живот „сега“ - то дори помага за пълноценния живот „после“... Инвестирайте ресурси (не само парични и времеви) в това мероприятие и ще излезете отгоре на ситуацията...
Поздрави!