Правистите - тук

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
YasenNikolov
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от YasenNikolov »

Да не заблуждаваме хората колко време трябва да се готвят - можем само да ги объркаме. Все пак за всеки е различно. Успехът е сложна смесица от подготовка, вроден талант и късмет. Процентите на тези три категории варират, но всичките са същностни. Най-голям обаче е късметът. Тъй че нека всеки сам си вземе решението за продължителността и интензивността на ученето. Основното за литературата, което мога да кажа е, че трябва да се внимава какви метатекстове се четат - някои са неприемливи с оглед на изпитната комисия, т.е хубаво е да се консултирате с проверител, членуващ в нея. И друго - четенето на критика и писането на теми са две самостоятелни неща - трябва да има отделна подготовка и по двете. Когато пишете теми (за домашно или на курс), правете го самостоятелно, без да преписвате. Относно историята - силата на паметта и подредеността на мисълта са решаващите фактори. Явор правилно назова най-важната характеристика на КСК - субективността, така че - пожелавам на кандидатствашите през следващите години успех и голям късмет!
Право, I курс, 10 група
AzoN
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от AzoN »

stasenceto написа:10х отново :) !kosjo ,мисля,че това е най-правилното..поне на този етап.
Определено трябва да започнеш от 11 клас, какъвто и да е балът. Университетите, а и министерството напоследък правят каквото си искат, сменят изпити, начини на балообразуване, въвеждат матури, отменят матури, признават матури и пр. глупости. Затова най-добре почвай отсега - ще учиш дълго и ще се сбъркаш, но е по-добре така, отколкото в края на 12 клас да се чудиш кой учебник да хванеш, коя тема, кой предмет и т.н. А в края на 12 клас обикновено е пълна суматоха - за оформяне на оценки, което съвпада с предварителните изпити, да не говорим подаръци, балове, рокли/костюми, дами/кавалери. И колкото по-рано свършиш с всички теми - толкова по-добре. Най-важен е преговорът, тогава се научава всичко. Важно е да бъдеш спокойна точно когато преговаряш (а тогава си най-уморена и е най-трудно - остава малко време до изпитите, да не говорим, че ако кандидатстваш на няколко места те се превръщат в ежедневие през април, май, юни и юли ). Т.е. остави си повече време за преговор, особено ако ще кандидатстваш на повече места.
Не знам от кой учебник учите в училище по литература, но те съветвам през тези две години да изчетеш всичко в този на Анубис на А. Панов и В. Стефанов за 11. и 12. клас - много са полезни и ще ти свършат отлична работа ако имаш интерес към предмета. От голямо значение е и писането - за да превърнеш правописа в рутина и да свикнеш с километричните теми.
Пожелавам ти ама много, много късмет, защото, без ни най-малко да те обезкуражавам, като че ли той е най-важният.... и постоянство разбира се!
ЮФ - Право(Р) - 1 курс, 4гр.
Аватар
tsonchev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от tsonchev »

stasenceto написа:А кво мислиш за алтернативата "частни уроци от 11 клас" ?Прекалено рано ли е?
Не е. Просто трябва да се наканиш да ги почнеш - ако кандидатстваш с 2 предмета. Ако кандидатстваш с 1 е рано. Аз се канех да почна в 11 клас. Отлагах го постоянно и ги започнах в 12-ти и беше голяма емоция. Чудиш се накъде да се разкъсаш - теми по история ли да пишеш, теми по литература ли да учиш, в училище ли да изкарваш оценки или да се напиваш със съученици. Понеже не ми стигаше времето накрая почнах да си пиша темите на компа ;). Иначе и аз се готвих като колежката по-горе - през април малко и с огромно прекъсване около бала. Има и малката подробност, че не успях да науча всички теми... Затова ако ще си в 11 клас и ти се занимава почвай сега. Ако си по-мързелив мн ще се озориш догодина :)
Аватар
tsonchev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от tsonchev »

А и зависи къде учиш (коя гимназия). 11 клас може да се ходи на литература, но за История не виждам смисъл ( там изпита е само върху материал 12 клас). :roll:

Зависи в какво даскало си. Аз учих в хуманитарна гимназия и при нас българската история беше в 11 клас, а в 12-ти учихме балканска история(макар, че втория срок я зарязахме и пак почнахме българската тъй като повече от половината клас кандидатства с история), но ние имахме по 6-7 часа на седмица история
Аватар
Orenda
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Orenda »

и само за у4ене 12 клас биха могли да бъдат постигнати добри резултати, но относно литературата наистина не е лошо да се следи добре материала в 11 още, да се 4ете пове4е критика и т.н (без уроци), за да е някакси по-добре подготвен 4овек дори и за стила, с който ще се изисква да пише после... ;)
"Винаги правя това, което не мога, за да се науча да го правя."
z_i_t_a
В началото бе словото

Мнение от z_i_t_a »

Аз също като summer ходих на уроци 12 клас и започнах да уча април и смятам че е напълно достатъчно.Номерьт според мен е да добиеш някаква представа през годината от уроците,после април-сериозна подготовка за предварителния,за да приключиш с историята,"малка" почивка около бала,и после само литература...и мнооого късмет,за който съществено биха помогнали "правилната" историография и цитатите от "правилната" критика...
Лодката стара в хангара отдавна лежи,
може би сънува морски бури.
Ти защо стоиш, пушиш и мълчиш,
твойто море май ти отне младостта...
Аватар
kosjo
В началото бе словото

Мнение от kosjo »

Та да питам за да съм сигурен...спорт има ли в нашата програма задължителнои ако няма дали ще мога да се запиша(фитнес искам че ми се явява наблизо) :? .А и ще съм адски задължен ако някой ми каже колко пъти мога и да го ползвам тоя фитнес на седмица...
Аватар
El
Пишете, о, братя

Мнение от El »

kosjo, ще си караш фитнеса :D Задължително е да запишем спорт, поне на мен така са ми казвали. Нямам представа обаче по колко пъти седмично. А къде се тренира, че и аз смятам да записвам това?
Съдбовно копие от пламъци на Дева
в мен раздираща душа на мрак студен
забиваше в моята плът, сърце поела,
сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever
Аватар
kosjo
В началото бе словото

Мнение от kosjo »

еми в спорта едно момче беше писало Гео милев ,което за размерите на софия си ме е доста наблизо...дано да успея да се запиша и да мога да ходя поне 3 пъти седмично(абсолютен мимимум :idea: )
Аватар
El
Пишете, о, братя

Мнение от El »

Нямам представа наистина колко пъти се ходи, ама има квоти за различните спортове, така че трябва да се уцели момента :wink: Само че не знам квотите дали са по факултети, или за който се запише...
Ако по този въпрос някой може да ни просветли? :roll:
Съдбовно копие от пламъци на Дева
в мен раздираща душа на мрак студен
забиваше в моята плът, сърце поела,
сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever
Аватар
summer
Да живей словото

Мнение от summer »

Ако някой се съобразява за спорта с местоположениото му това може да е от полза

Спортни бази на СУ

Предлаганите спортове в СУ са със съответните спортни бази:

Спорт Спортни бази
Аеробика, Каланетика,
Таебо
Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”) и Биологически факултета
Академично гребане Гребна база “Академик” (село Панчарево)
Баскетбол Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Бокс Зала “Дианабад”
Бодибилдинг Зала “Христо Ботев” и стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Волейбол Биологически факултет
Джогинг Колодрума в Борисовата градина
Източни бойни изкуства
(джудо, айкидо)
Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”) и стадион “Академик” (І V км)
Лека атлетика Колодрума в Борисовата градина, стадион “Академик”
Плуване Басейна на стадион “Академик” (І V км)
Ски Витоша
Спортни танци Биологически факултет
Спортно катерене Ректората - Ротондата на северното крило
Тенис База “Академик” и кортове “Академик” в Борисовата градина
Туризъм и ориентиране Витоша (Драгалевци и Симеоново)
Фехтовка Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Футбол Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Шахмат НСА - Студентски град
Кинезитерапия Ректората

Адреси на спортните бази:
• Стадион “Академик” - кв. “Гео Милев”; транспорт - трамвай № 20, сп. “Електроника”; автобус № 72, № 9, сп. Зала “Фестивална”
• Басейн “Академик” - І V км; транспорт: трамвай № 20, сп. “Електроника”; всички превозни средства до х-л “Плиска”
• Тенис - база “Академик” - Борисовата градина; трамвай № 12 и № 19; всички превозни средства до спирка “Ропотамо”
• Биологически факултет - бул. “Драган Цанков” № 8
Започваш с пълна торба късмет и празна торба опит. Номерът е да напълниш
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

А кога си избираме спортовете всъщност?
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
AzoN
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от AzoN »

Е още от 1-ви откомври можело май.. поне така казват старите пушки...
ЮФ - Право(Р) - 1 курс, 4гр.
Аватар
Erastea
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Erastea »

stasenceto написа:tsonchev,в Езикова съм-не се набляга особено на Литература и История.
Е там където учих аз именно в езиковата ни преподаваха що годе свестни литература и история и въпреки крайно недостатъчния хорариум от часове, понаучавахме по нещичко, което влизаше в употреба. Според мен няма кой знае какво голямо значение кога ще започнеш с подготовката, макар и да се присъединявам към онези, които съветват да се обърне внимание на литературата още в 11 клас- каквото и да направиш предварителната ти подготовка ще се състои основно в запознаване с материала, методите и темпото на работа, както и ще прибавиш някои думички и изразчета към пасивния, а и защо не към активния си речник.. Много е важно също така да се научиш да си разпределяш времето и да планираш нещата така, че да не ги вършиш само и единствено когато опре ножа до кокала или пък съвсем да ги изоставиш( тази техника така и не успях да я усвоя, но сигурно щеше да ми бъде много по-лесно и спокойно и нямаше да имам толкова много близки срещи с ножа….). В крайна сметка не смятам че кандидатстването е кой знае какво, все пак не сме поели на кръстоносен поход- нито е страшно изпитание, нито успешното приключване на кампанията е голяма победа. Вярно, че има момент на премерен триумф, но човек не бива да се самозабравя- каквото си си извоювал сам е сладко, но това е само спечеленото право да се включиш във войната, така че дерзай… а и всички ние де- както обичат да казват някои хора не сме хванали Господ за шлифера Колкото до това да не ходиш на уроци , а просто да си вземеш темите- напълно е възможно да се справиш, но никак не го препоръчвам- хубаво е нещата да бъдат обяснени и добре разбрани, а не просто заучени, трябва да разполагаш с много повече данни, факти и информация, отколкото може би ще ти потрябват- все пак учим българска история и български автори- това не е нещо необходимо само за някакви си смотани изпити- те са нещо,с което ще се наложи да се справиш, но са само един етап, една малка,но съществена, определяща крачка. Така че обогатяването ти по време на подготовката( и то не само чисто информативно-интелектуалното) има голямо значение и след като влезеш…Освен това е хубаво повечко да пишеш и да има кой адекватно да проверява работите ти- нещо от което аз отново изкръшках особено по литература, където първото ми петчасово писане беше в Софийски..( не че се гордея с това).. Последни влакове има много, не чакай да се качиш тях.. Късметът има огромно значение- не разчитай на него обаче. Просто свърши каквото трябва да направиш, но в никакъв случай не се обвинявай и не се отчайвай- дори да ти се струва, че някои неща просто не можеш да ги запомниш или дори че не си минала всички теми- отиваш и пишеш и „каквото сабя покаже”
Този космос, един и същ за всички, не е създаден нито от някой бог, нито от някой човек, а е бил вечно, е и ще бъде вечно живеещ огън - отчасти запалващ се и отчасти угасващ!
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

Е кви са тея романи !
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”