Правистите - тук
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- YasenNikolov
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Да не заблуждаваме хората колко време трябва да се готвят - можем само да ги объркаме. Все пак за всеки е различно. Успехът е сложна смесица от подготовка, вроден талант и късмет. Процентите на тези три категории варират, но всичките са същностни. Най-голям обаче е късметът. Тъй че нека всеки сам си вземе решението за продължителността и интензивността на ученето. Основното за литературата, което мога да кажа е, че трябва да се внимава какви метатекстове се четат - някои са неприемливи с оглед на изпитната комисия, т.е хубаво е да се консултирате с проверител, членуващ в нея. И друго - четенето на критика и писането на теми са две самостоятелни неща - трябва да има отделна подготовка и по двете. Когато пишете теми (за домашно или на курс), правете го самостоятелно, без да преписвате. Относно историята - силата на паметта и подредеността на мисълта са решаващите фактори. Явор правилно назова най-важната характеристика на КСК - субективността, така че - пожелавам на кандидатствашите през следващите години успех и голям късмет!
Право, I курс, 10 група
-
AzoN
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Определено трябва да започнеш от 11 клас, какъвто и да е балът. Университетите, а и министерството напоследък правят каквото си искат, сменят изпити, начини на балообразуване, въвеждат матури, отменят матури, признават матури и пр. глупости. Затова най-добре почвай отсега - ще учиш дълго и ще се сбъркаш, но е по-добре така, отколкото в края на 12 клас да се чудиш кой учебник да хванеш, коя тема, кой предмет и т.н. А в края на 12 клас обикновено е пълна суматоха - за оформяне на оценки, което съвпада с предварителните изпити, да не говорим подаръци, балове, рокли/костюми, дами/кавалери. И колкото по-рано свършиш с всички теми - толкова по-добре. Най-важен е преговорът, тогава се научава всичко. Важно е да бъдеш спокойна точно когато преговаряш (а тогава си най-уморена и е най-трудно - остава малко време до изпитите, да не говорим, че ако кандидатстваш на няколко места те се превръщат в ежедневие през април, май, юни и юли ). Т.е. остави си повече време за преговор, особено ако ще кандидатстваш на повече места.stasenceto написа:10х отново!kosjo ,мисля,че това е най-правилното..поне на този етап.
Не знам от кой учебник учите в училище по литература, но те съветвам през тези две години да изчетеш всичко в този на Анубис на А. Панов и В. Стефанов за 11. и 12. клас - много са полезни и ще ти свършат отлична работа ако имаш интерес към предмета. От голямо значение е и писането - за да превърнеш правописа в рутина и да свикнеш с километричните теми.
Пожелавам ти ама много, много късмет, защото, без ни най-малко да те обезкуражавам, като че ли той е най-важният.... и постоянство разбира се!
ЮФ - Право(Р) - 1 курс, 4гр.
- tsonchev
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Не е. Просто трябва да се наканиш да ги почнеш - ако кандидатстваш с 2 предмета. Ако кандидатстваш с 1 е рано. Аз се канех да почна в 11 клас. Отлагах го постоянно и ги започнах в 12-ти и беше голяма емоция. Чудиш се накъде да се разкъсаш - теми по история ли да пишеш, теми по литература ли да учиш, в училище ли да изкарваш оценки или да се напиваш със съученици. Понеже не ми стигаше времето накрая почнах да си пиша темите на компаstasenceto написа:А кво мислиш за алтернативата "частни уроци от 11 клас" ?Прекалено рано ли е?
- tsonchev
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
А и зависи къде учиш (коя гимназия). 11 клас може да се ходи на литература, но за История не виждам смисъл ( там изпита е само върху материал 12 клас). 
Зависи в какво даскало си. Аз учих в хуманитарна гимназия и при нас българската история беше в 11 клас, а в 12-ти учихме балканска история(макар, че втория срок я зарязахме и пак почнахме българската тъй като повече от половината клас кандидатства с история), но ние имахме по 6-7 часа на седмица история
Зависи в какво даскало си. Аз учих в хуманитарна гимназия и при нас българската история беше в 11 клас, а в 12-ти учихме балканска история(макар, че втория срок я зарязахме и пак почнахме българската тъй като повече от половината клас кандидатства с история), но ние имахме по 6-7 часа на седмица история
- Orenda
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
и само за у4ене 12 клас биха могли да бъдат постигнати добри резултати, но относно литературата наистина не е лошо да се следи добре материала в 11 още, да се 4ете пове4е критика и т.н (без уроци), за да е някакси по-добре подготвен 4овек дори и за стила, с който ще се изисква да пише после... 
"Винаги правя това, което не мога, за да се науча да го правя."
Аз също като summer ходих на уроци 12 клас и започнах да уча април и смятам че е напълно достатъчно.Номерьт според мен е да добиеш някаква представа през годината от уроците,после април-сериозна подготовка за предварителния,за да приключиш с историята,"малка" почивка около бала,и после само литература...и мнооого късмет,за който съществено биха помогнали "правилната" историография и цитатите от "правилната" критика...
Лодката стара в хангара отдавна лежи,
може би сънува морски бури.
Ти защо стоиш, пушиш и мълчиш,
твойто море май ти отне младостта...
може би сънува морски бури.
Ти защо стоиш, пушиш и мълчиш,
твойто море май ти отне младостта...
kosjo, ще си караш фитнеса
Задължително е да запишем спорт, поне на мен така са ми казвали. Нямам представа обаче по колко пъти седмично. А къде се тренира, че и аз смятам да записвам това?
Съдбовно копие от пламъци на Дева
в мен раздираща душа на мрак студен
забиваше в моята плът, сърце поела,
сърце на Аан-Аллейн...
... so I'll bleed forever
сърце на Аан-Аллейн...
Нямам представа наистина колко пъти се ходи, ама има квоти за различните спортове, така че трябва да се уцели момента
Само че не знам квотите дали са по факултети, или за който се запише...
Ако по този въпрос някой може да ни просветли?
Ако по този въпрос някой може да ни просветли?
Съдбовно копие от пламъци на Дева
сърце на Аан-Аллейн...
сърце на Аан-Аллейн...
- summer
- Да живей словото
Ако някой се съобразява за спорта с местоположениото му това може да е от полза
Спортни бази на СУ
Предлаганите спортове в СУ са със съответните спортни бази:
Спорт Спортни бази
Аеробика, Каланетика,
Таебо
Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”) и Биологически факултета
Академично гребане Гребна база “Академик” (село Панчарево)
Баскетбол Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Бокс Зала “Дианабад”
Бодибилдинг Зала “Христо Ботев” и стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Волейбол Биологически факултет
Джогинг Колодрума в Борисовата градина
Източни бойни изкуства
(джудо, айкидо)
Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”) и стадион “Академик” (І V км)
Лека атлетика Колодрума в Борисовата градина, стадион “Академик”
Плуване Басейна на стадион “Академик” (І V км)
Ски Витоша
Спортни танци Биологически факултет
Спортно катерене Ректората - Ротондата на северното крило
Тенис База “Академик” и кортове “Академик” в Борисовата градина
Туризъм и ориентиране Витоша (Драгалевци и Симеоново)
Фехтовка Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Футбол Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Шахмат НСА - Студентски град
Кинезитерапия Ректората
Адреси на спортните бази:
• Стадион “Академик” - кв. “Гео Милев”; транспорт - трамвай № 20, сп. “Електроника”; автобус № 72, № 9, сп. Зала “Фестивална”
• Басейн “Академик” - І V км; транспорт: трамвай № 20, сп. “Електроника”; всички превозни средства до х-л “Плиска”
• Тенис - база “Академик” - Борисовата градина; трамвай № 12 и № 19; всички превозни средства до спирка “Ропотамо”
• Биологически факултет - бул. “Драган Цанков” № 8
Спортни бази на СУ
Предлаганите спортове в СУ са със съответните спортни бази:
Спорт Спортни бази
Аеробика, Каланетика,
Таебо
Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”) и Биологически факултета
Академично гребане Гребна база “Академик” (село Панчарево)
Баскетбол Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Бокс Зала “Дианабад”
Бодибилдинг Зала “Христо Ботев” и стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Волейбол Биологически факултет
Джогинг Колодрума в Борисовата градина
Източни бойни изкуства
(джудо, айкидо)
Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”) и стадион “Академик” (І V км)
Лека атлетика Колодрума в Борисовата градина, стадион “Академик”
Плуване Басейна на стадион “Академик” (І V км)
Ски Витоша
Спортни танци Биологически факултет
Спортно катерене Ректората - Ротондата на северното крило
Тенис База “Академик” и кортове “Академик” в Борисовата градина
Туризъм и ориентиране Витоша (Драгалевци и Симеоново)
Фехтовка Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Футбол Стадион “Академик” (кв. “Гео Милев”)
Шахмат НСА - Студентски град
Кинезитерапия Ректората
Адреси на спортните бази:
• Стадион “Академик” - кв. “Гео Милев”; транспорт - трамвай № 20, сп. “Електроника”; автобус № 72, № 9, сп. Зала “Фестивална”
• Басейн “Академик” - І V км; транспорт: трамвай № 20, сп. “Електроника”; всички превозни средства до х-л “Плиска”
• Тенис - база “Академик” - Борисовата градина; трамвай № 12 и № 19; всички превозни средства до спирка “Ропотамо”
• Биологически факултет - бул. “Драган Цанков” № 8
Започваш с пълна торба късмет и празна торба опит. Номерът е да напълниш
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета
Е там където учих аз именно в езиковата ни преподаваха що годе свестни литература и история и въпреки крайно недостатъчния хорариум от часове, понаучавахме по нещичко, което влизаше в употреба. Според мен няма кой знае какво голямо значение кога ще започнеш с подготовката, макар и да се присъединявам към онези, които съветват да се обърне внимание на литературата още в 11 клас- каквото и да направиш предварителната ти подготовка ще се състои основно в запознаване с материала, методите и темпото на работа, както и ще прибавиш някои думички и изразчета към пасивния, а и защо не към активния си речник.. Много е важно също така да се научиш да си разпределяш времето и да планираш нещата така, че да не ги вършиш само и единствено когато опре ножа до кокала или пък съвсем да ги изоставиш( тази техника така и не успях да я усвоя, но сигурно щеше да ми бъде много по-лесно и спокойно и нямаше да имам толкова много близки срещи с ножа….). В крайна сметка не смятам че кандидатстването е кой знае какво, все пак не сме поели на кръстоносен поход- нито е страшно изпитание, нито успешното приключване на кампанията е голяма победа. Вярно, че има момент на премерен триумф, но човек не бива да се самозабравя- каквото си си извоювал сам е сладко, но това е само спечеленото право да се включиш във войната, така че дерзай… а и всички ние де- както обичат да казват някои хора не сме хванали Господ за шлифера Колкото до това да не ходиш на уроци , а просто да си вземеш темите- напълно е възможно да се справиш, но никак не го препоръчвам- хубаво е нещата да бъдат обяснени и добре разбрани, а не просто заучени, трябва да разполагаш с много повече данни, факти и информация, отколкото може би ще ти потрябват- все пак учим българска история и български автори- това не е нещо необходимо само за някакви си смотани изпити- те са нещо,с което ще се наложи да се справиш, но са само един етап, една малка,но съществена, определяща крачка. Така че обогатяването ти по време на подготовката( и то не само чисто информативно-интелектуалното) има голямо значение и след като влезеш…Освен това е хубаво повечко да пишеш и да има кой адекватно да проверява работите ти- нещо от което аз отново изкръшках особено по литература, където първото ми петчасово писане беше в Софийски..( не че се гордея с това).. Последни влакове има много, не чакай да се качиш тях.. Късметът има огромно значение- не разчитай на него обаче. Просто свърши каквото трябва да направиш, но в никакъв случай не се обвинявай и не се отчайвай- дори да ти се струва, че някои неща просто не можеш да ги запомниш или дори че не си минала всички теми- отиваш и пишеш и „каквото сабя покаже”stasenceto написа:tsonchev,в Езикова съм-не се набляга особено на Литература и История.
Този космос, един и същ за всички, не е създаден нито от някой бог, нито от някой човек, а е бил вечно, е и ще бъде вечно живеещ огън - отчасти запалващ се и отчасти угасващ!