колко е важно да бъдем отличници (пълни) (21.08.2005)
-
Lettuce Eater
- В началото бе словото
Само да спомена, че в чужбина или по-точно в познатите ми Германия и Австрия, такова чудо като пълен отличник няма. Ако не се лъжа и във Франция е така. А в тези страни образователната система е на светлинни години пред нашата в повечето отношения, защото там излизаш от университета или от техникума и почваш да работиш по специалността си. Докато тук няма нищо такова.
Освен това там и следването те учи и на практически, и на теоритически знания, както и няма простотии като кандидатстудентски изпити. Така че не мисля, че сравненията с други държави да уместни в случая.
Освен това там и следването те учи и на практически, и на теоритически знания, както и няма простотии като кандидатстудентски изпити. Така че не мисля, че сравненията с други държави да уместни в случая.
Последно промяна от Lettuce Eater на 01 Сеп 2005, 20:23, променено общо 1 път.
You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Break on through to the other side
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
-
mushroomhead
- Легендарен флуудър
-
MZ4
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
Сега образобразователната им система е по-добра от нашата,имало е време когато по ценз на образователното ни ниво сме били далеч пред тях в статистиките,сега сме на 50-то място и стремглаво падаме на долу,при няма и 200 страни,голяма част,от които в АфрикаLettuce Eater написа:Само да спомена, че в чужбина или по-точно в познатите ми Германия и Австрия, такова чудо като пълен отличник няма. Ако не се лъжа и във Франция е така. А в тези страни образователната система е на светлинни години пред нашата в повечето отношения, защото там излизаш от университета или от техникума и почваш да работиш по специалността си. Докато тук няма нищо такова.
"Aко не умееш да говориш, научи се да мълчиш."
-
Lettuce Eater
- В началото бе словото
Само да дам и един пример - аз съм завършил немска гимназия. От подготве до 12 кл. включително винаги съм имал твърдо 5.00. Всеки срок, всяка година. Имах една девойка от класа, която беше по принцип пълна отличничка, включително и по немски. Тя винаги е имала 6.00, като си го е изкарвала освен с учене (което си трябва при езиците) и с подмазване, писане на разни докладчета, постоянно присъствие в часовете, зазубряне на разни стихотворения и така нататък. Аз, от своя страна, никога не съм се стремял към оценка - учех си лексиката и се стараех да разбера граматиката, понякога ме ощетяваха, понякога просто не съм бил достатъчно напорист, да не говорим, че съм имал и конфликти с учители. На изпита в 12 кл. (DSD ако на някой му говори нещео), който се провежда от Германия и има 6-7 компонента въпросната отличничка има 79 т., а аз 85. Това е достатъчно показателно, че не оценката сама по себе си е важна, а придобитите знания.
You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Разбира се , че оценката не е гаранция
.Никога не съм харесвала бележкарите.За съжаление в училище е тотално изкривена представата за " пълните отличници".Там се толерират неща и подходи , които са скандални и не ми се коментират.Аз лично винаги съм била ощетявана , защото не се натягам и не се подмазвам...Разчитам на знанията си , но там рядко имаше такова животно като обективна оценка.Като си помисля , ако я имаше , трябваше да напишат на 90 на 100 от хората среден 3 и дори слаб 2 , защото хабер си нямаха от това ,което изучават , а те повече от половината имаха пълно 6
Това е гавра.Оттам идва всичко по - нататък...
Наистина в Б-я е възприета една порочна практика.Толерира се зубренето,не се развива способността за интерпретация на наученето и неговото приложение...Господства субективизъм при оценяването, защото и начинът на изпитване е такъв. Но като цяло образованието у нас е доста на заден план...Във всяко отношение.Те самите преподаватели нямат стимул да преподават...с това подценяване на труда им... 
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Напълно съм съгласна с всички мнения до тук след това на Александър.Важното е да си способен,за това трябват и теоритични знания,разбира се.Колкото до стандартите в чужбина...Ами в така прехвалената Америка общообразователните предмети се изучават до 7-ми или 8-ми клас-токова,че учениците да си имат някаква представа за какво сатава въпрос,да получат някаква обща култура.Оттам нататък изучаваните предмети се ограничават до минимум,взависимост от индивидуалните интереси на всеки.Тоест ти не се напъваш да учиш излишни подробности,свързани с теми,които не те интересуват.А какво ще кажете за процента,завършили висше образование?Там е различно,бе хора.Когато има равенство на търсените и прозиведените специалисти,проблеми няма.Това не означава,че незавършилите стоят гладни.Там има възможности за всички.А тук,при положение че всеки със средно образование има и висше,нормално е личните качества да са преди дипломата.Вкрайна сметка дипломи много - и отлични и не толкова отлични.А качествени специалисти има малко.Кое е ситото,което отсява качествените?Отличните оценки?Простете,но това звучи не просто наивно,а смешно.
-
mushroomhead
- Легендарен флуудър
За да имаме по-добри кадри(специалисти в различните области) трябва да се прекрои образованието из основи(за което трябват пари които ги няма
).А затова ,че някой спомена ,че преди незнам колко си години нашето образование било напред в статистиката-хич не ме грее като сега крета и от това си патим ние 
Последно промяна от mushroomhead на 02 Сеп 2005, 01:02, променено общо 1 път.
- Tripio
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
ами аз в гимназията се натягах за оценки главно заради стипендията.. някои ми викаха че се подмазвам на даскалите - не е вярно, просто посещавах по-често часовете (вместо да вися по кафета по цял ден) и проявявах някакво елементарно уважение към учителите. и те проявяваха уважение към мен. да, подарявали са ми оценки, с което не се гордея особено (и все пак ми беше гот навремето
). дипломата ми е 5,92, но това не значи нищо за мен. цифра хора от випуска завършиха с пълно 6, и кво? да не би да са нещо повече от мен само заради това? знанията, а не дипломата, ме вкараха в СУ! пък после нека съм бил бележкар, зубър или подмазвач 
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
http://avatek.bg
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
http://avatek.bg
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
Аз пък съм съгласен с мнението на онзи (не помня кой го каза), който отбеляза, че в чужбина основно гледат старанието, последователността и натрупаните знания по специалност, а изобщо не толерират бунтарската оригиналност и нагла пробивност (която всъщност се крие зад паравана "лични качества"). За съжаление, всички останали, които говорите за България и ситуацията тук, сте абсолютно прави и не мога да оспорвам тезите ви. Всичко това само доказва нашия отколешен стремеж да покажем на всяка цена, че сме различни от останалия свят.
Ахх,много мразя необмислените твърдения.Първо,защо оригиналността трябва да е непременно бунтарска?Второ,защо да си пробивен означава да си нагъл?Трето,защо ако си оригинален и пробивен трябва да се криеш зад някакви паравани?Четвърто,много е плоско да кажеш,че личните качества са еквивалентни на бунтарство и наглост.Пето,подобни твърдения само доказват колко ограничен може да бъде човек,независимо колко щестици има в книжката си.Александър написа:бунтарската оригиналност и нагла пробивност (която всъщност се крие зад паравана "лични качества")
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
Защото съм се сблъскал с реалността и много такива "субекти" са ми минали пред очите.
Защото от моите познати повечето свестни, ученолюбиви и старателни хора с реални качества си останаха по провинцията (къде поради липса на достатъчно наглост, къде поради финансови причини), а многознайковците в момента си развяват новите дрехи по света.
Това обаче не променя нещата, едните пак си остават умни, а другите - тъпи.
Защото от моите познати повечето свестни, ученолюбиви и старателни хора с реални качества си останаха по провинцията (къде поради липса на достатъчно наглост, къде поради финансови причини), а многознайковците в момента си развяват новите дрехи по света.
Това обаче не променя нещата, едните пак си остават умни, а другите - тъпи.
- Himera
- Летописец Виртуоз
- Обратна връзка:
1. ДАFilosoff написа: 1. Смятате ли че в университетите има момчета, неправомерно заели местата на момичета - както намекват от хелзинския комитет?
2. има ли корупция при кандидатстване?
3. Смятате ли че днес ученици и студенти повече учат и са по-информирани от тези преди 15 години (тъй като успеха сега е много по-висок от тогава)?
4. Мислите ли че класирането по успех е правопорционално на едно хипотетично класиране по способност?
5. Защо по дяволите ви интересува тази тема?
2. ДА
3. По са информирани за живота, но знанията им майс а по-малко,защото днес учениците са много мързеливи... За студентите, ен знам!
4. НЕ
5. Защото ми е интересно
1. За квотите казах,че е по-добре без тяхFilosoff написа:1. Не. Смятам че без квоти % на влезлите момчета ще се увеличи малко. Но ако квотите са 50-50 тогава около 10-15% от момчетата ще са ощетили момичета - просто виже колко са кандидатите момчета и колко момичета - и това е също храна за размисъл.
2. Ужасно много хора влизат през задния вход и това ощетява труда на тези които се съзтезават честно.
3. Днес образоваността е на по-ниско ниво - за разлика от оценките![]()
4. Смятам че има разминаване и то се получава от ужасно лесно написаните 6-ци.
5. интересува ме защото ми омръзна някакви анонимници от разни комитети да си мсилят, че могат да пренареждат българското общество все едно им е килера на вилата или подобно.
Това е. Който иска да отговаря, а който иска да пише по разни други дирекции или да отправя гореспомените (или подобни) обвинения да го направи чрез ЛС или на друга тема например "За греховете на един философф" хихи
2. Вярно е! Но и животът е несправедлив!
3. Образованието е такова, заради учениците,които ги мързи да учат,заради учителите,които са добри,не вдъхват страх и респект у другите и т.н.
4. О, някои 6-ци изобщо ен са лесно написани,а са изстрадани и заслужени!
5. Винаги някой ще иска да е над другия! Все пак някой трябва да върши черната работа! Всеки има различни представи за света, а някои хора с погрешното си мнение объркват цялото общество
Определено наблюденията ти са правилни! Не всички са гении да помнят дори и малкото прочетено!xpucmo написа:Интересно твърдение. Обаче по мои скромни наблюдения, сега се учи по-малко, но за сметка на това не се научава нищоDID_miss написа:....Лично според мен сега се учи по-малко,но се научава повече...
А за това не е ли виновно обществптп? Средата, в която отрасват малдите? Днес всичко се дава на тепсия...got написа:Пълна заблуда е , че се знае повече.От скромните ми лични наблюдения неграмотността расте с всяка изминала година.а най - лошото е , че младите имат безпочвеното самочувствие , че понеже живеят в "информационно общество" , са по - напред и няма никаква нужда да учиш...Голяма грешка...Вярно , че има още останали кадърни и амбициозни хора , но те са изключение.Повечето, поне които са около мен , нямат никакъв интерес към ученето , а гледат да "вземат тапия за некво висше"( цитат)
Да не говорим за подрастващите - нямам думи - името не могат да си напишат правилно , а за знания или за обща култура въобще не ми се коментира...
Пък това си е напълно алогично от гледна точка на този, който е измислил този закон! Все пак,акое дин човек става за нещо,за дадена специалнсот, то той ще бдъе достатъчно кадърен да влезе в нея! Пък близнаците рано или късно се делят. Всеки тръгва по свой път- работа, семсйство и т.н.caramele написа:
п.с. А какво ще кажете за това-двама близнаци, единия е абсолютен некадърник но брат му е генийй и заради втория влизат и двамата и то специалност с доста висок бал-т.е. някой изпада заради първия?
КИ е намалял не само в Япония. Това се дължи на мързела, на леснодостъпната информация! На малката заинтересованост. Определено затъпяваме!Filosoff написа:caramele - прекалено едностранчиво разсъждаваш! Пренебрежението ти към предното поколение и подобни излизат от един и същи "кош" - хаха дори знам какво още има там! Бъди по-критична! Какво значи принуда? Нима родителите ни и обществото не ни учат да се самокотролираме? Да това има допирни точки с принудата, но обратната страна на медала не е свободата! Защото свобода е да вземеш решение, да се принудиш, да победиш мързела , а и не само - в себе си! Колкото до многото информация днес - четох изследвания - едно на БиБиСи и едно от Япония - (хвани се здраво за клавиатирата!!) - според тях по време на потока от излишна информия - интернет, смс, тв и т.н. се наблюдава спад на КИ с 15-25 %, а в дългосрочен план и до необратима невъзможност човек да отделя важната информация - което пък е основна характеристика на интелигентността.
Говоря главно за икономическите ВУЗ... но и тук информацията ми е само от клюки
Пък за икономическите ВУЗ- за УНСС не знам как е въпреки тези думи - "Утре Носете Съответната Сума", за ВИНС-а аз си влязох по честен път! Изкарах 4,75 и катос е има в предвид, как до последния момент можехд а не се явя поради откраднати докуменнти, направо си е супер,че ме пуснаха! Да ен забравяме,че имам шофиорска книжка
За мнението базирано на клюки- не се приема ! Гледай филма "Клюки"!
А за това, дали в чужбина оценяват по добре! Навярно! Все пак там наистина гледат знанията, следят да не преписваш,а и самите ученици знаят,че няма смисъл от мързел и преписване! Определено един човек без знания много по-трудно би се справил с дадена информация
Човек трябва да бъде отговорен за действията си