Александър написа:Вижте, много и големи глупости пише тука за отличниците, за зубренето, за писането на оценки и така нататък. Ще ви илюстрирам моята теза със следната кратка случка:
На изпит, след прочитане на курсовата ми работа, ми пишат шестица в книжката.
Преподавателката: На теб бих ти писала и 7, ако имаше такава оценка.
Аз (скромно): Е, чак пък...
Преподавателката: Така е! Старанието трябва да се поощрява!
Сега разбирате ли за какво става въпрос? Оценява се (или поне *трябва* да се оценява) старанието - когато си седнал да си научиш уроците, да си напишеш работата, да отделиш време, пък ако ще и да си задръстен зубрач, който всичко ще забрави и за нищо не става в живота, ако ще и нищо ново и интересно да няма в казаното/написаното от теб. Важно е старанието. А не да пишат 6 на тоя дето си клати краката, но претендира, че има оригинално мислене и, видите ли, не му е нужно да чете стар теоретичен материал, когато може да внесе иновационен и екстравагантен елемент по време на изпита. Такива многознайковци-бунтари въобще не трябва да бъдат толерирани, ако ще и вундеркиндчета да са. Те не могат да бъдат полезни един ден нито на обществото, нито на фирмата си, нито дори на себе си.
Абсолютно ПРОТИВ.
Lettuce Eater написа:А кой е полезен за развитието на обществото? Зубрачите, пардон стараещите се, които са свикнали да зазубрят наготово, без да проявяват никаква импровизация и дори елементарна логика? Никой не ти говори за хора, които ги мързи та две не виждат, става въпрос за такива, които просто не учат винаги, по всичко и наизуст. И само за пример - един "безполезен" индивид като Айнщайн, например, е бил изключително слаб ученик и студент. Александър - не отличниците пишат историята и са в основата на прогреса, според мен, те са си хора като всички останали, само дето имат малко повече амбиция за сметка на други качества.
Съвсем логично е ако си се постарал да ти пишат оценка, никой не говори за това. Говорим за общия случай и мога да ти гарантирам, че едва ли и 60% от отличните оценки са напълно заслужени.
Абсолютно ЗА.
Какво поощряване,какви пет лева?В днешно време,ако чакаш поощрение,значи си на не повече от 13 години.В днешно време всичко е борба,целият живот е една борба,в която оцеляват по-добрите.Ако за теб да си по-добър означава 6 в книжката с тенденция към 7,така да бъде.Обаче във времето,което ти запълваш с учене и "старание",някои по-оригинален и по-пробивен ще те изпревари.Ще дам пример в подкрепа на своята теза.Аз ще уча право и в "нашите" среди

има един лаф:Добър адвокат е не този,който
знае всички закони,а този,който знае
къде да ги намери и
как да ги използва.