кандидатстване в Германия - прехвърляне (29.08.2005)
кандидатстване в Германия - прехвърляне (29.08.2005)
Интересува ме дали има някой,който мисли да се прехвърля в немски вуз след завършен 2ри курс и въобще сякакви мнения по темата...
:)
здрасти...ами аз мисля тази година да се пробвам и си търся ...съратник:))...ти имаш ли някакво ниво немски и кой курс си ?нали си от софийския?не че това има голямо значение, ако ще кандидатстваш в германия;))
- dimo
- Site Admin
- Специалност: РСМТ, магистратура
- Курс: семестриално завършил
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10001
- Обратна връзка:
Сестра ми учи в Германия в момента, но не магистратура. Плаща по 140 евро на семестър, като в тези пари се включва и безплатна карта за градски транспорт и железопътен в рамките на провинцията в която учи. Но има планове да направят обучението по-скъпо, макар че едва ли ще е повече от 500 евро на семестър, което си е почти колкото магистратура в някои специалности в СУ платено (за държавно отпускат 10-ина бройки на специалност само, или поне за повечето специалности - не съм се интересувал).
Кандидатства се с изпит по немски език в Германия, като преди това трябва да си езел доста нива тук в Гьоте институт или не знам още къде или може би да имаш някакви сертификати.
Но това не значи, че в Германия, а и в Европа е най-хубавото място човек да изкара цялото си образование. За магистър може би, но за 4-5-те години бакалавър поне на мен не ми звучи прекалено привлекателно - ако мама и тате нямат цветущ бизнес, за да те издържат, вариантите за работа докато завършиш в 99% от случаите са сервитьор/ка, готвач/ка, чистач/ка. Дори за продавач в магазин трябват специални курсове.
Вярно, че за 3 работни дни в седмицата има как да събереш колкото да се издържаш, но пък си е доста работа, а на пълен работен ден визата не позволява да работиш (и освем в някой ресторант да миеш чинии нелегално няма шанс какво друго да намериш).
Кандидатства се с изпит по немски език в Германия, като преди това трябва да си езел доста нива тук в Гьоте институт или не знам още къде или може би да имаш някакви сертификати.
Но това не значи, че в Германия, а и в Европа е най-хубавото място човек да изкара цялото си образование. За магистър може би, но за 4-5-те години бакалавър поне на мен не ми звучи прекалено привлекателно - ако мама и тате нямат цветущ бизнес, за да те издържат, вариантите за работа докато завършиш в 99% от случаите са сервитьор/ка, готвач/ка, чистач/ка. Дори за продавач в магазин трябват специални курсове.
Вярно, че за 3 работни дни в седмицата има как да събереш колкото да се издържаш, но пък си е доста работа, а на пълен работен ден визата не позволява да работиш (и освем в някой ресторант да миеш чинии нелегално няма шанс какво друго да намериш).
.
dimo то ако направиш проста равносметка ще видиш,че и в България булшинството от студенти работят в сферата на ресторантиорството:))пък едва ли някой,който учи в германия е очаквал да седне в някой офис...
а между другото сестра ти сама ли се издържа,защото това мие най - сериозния проблем:))въпреки,че с хората,с които съм говорила казват,че успяват сами да се издържат...
а между другото сестра ти сама ли се издържа,защото това мие най - сериозния проблем:))въпреки,че с хората,с които съм говорила казват,че успяват сами да се издържат...
- dimo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Сама се издържа и успява дори и да позадели някой лев, но от петък до неделя не и се събира много време за почивка. Пък и е експерт в спането по време на лекция вече
.
Не знам, но си мисля, че все пак в България и особено в София има повече възможности човек, който си търси работа, да си намери. Естествено не са много вариантите за човек, който иска да е и на лекции, да си намери прилична работа, да речем само за следобяд или вечер, или уикендите.
Не знам, но си мисля, че все пак в България и особено в София има повече възможности човек, който си търси работа, да си намери. Естествено не са много вариантите за човек, който иска да е и на лекции, да си намери прилична работа, да речем само за следобяд или вечер, или уикендите.
.
почва да ми харесва тази твоя сестра:))а тя в кой град е?
- dimo
- Site Admin
- Обратна връзка:
за работата
Работа+учене в Германия е убийствена комбинация. Завърших езикова гимназия тази година и имам по-големи познати, които учат там-карат по 3 години втори семестър и така нататък. Ако нямаш някой, който да те издържа е много трудно-месечните разходи са към 700 евро, имаш право само на 180 часа легална работа за семестър и не винаги може да се намери такава. Има стипендии, провери на .www.daad.de, но ги дават трудно. Има и конкурси на различни фирми, но не знам доколко важат за България, сигурна съм само, че от Пощенския колеж имат начин да се вредят за стипендия на Дойче Телеком специално за магистратура.
Успех!
Успех!
хм
хора почвате все повече да ме плашите...и въпреки всичко мисля,че не е чак толкова трудно...поне съдейки по думите на ...някои:))