Ценово увеличение?

Модератори: Don Horhe, Lord

Основателно ли е поскъпването?

да
4
11%
не
28
80%
не мога да преценя
3
9%

Общо гласове: 35

Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Ценово увеличение?

Мнение от inaccessibility »

Напоследък се наблюдава истинско ценово увеличение - хлабът, млечните продукти, месото...

На какво се дължи това поскъпване?

Лично аз не мога да си дам достатъчно ясни и изчерпателни обяснения... и затова се ровя в интернет в търсене на някакви анализи...

http://money.ibox.bg/news/id_1121317996
hina
В началото бе словото

Мнение от hina »

цените на световния пазар са се вдигнали, от една страна въз основа на увеличената консумация в страни, които нямат достатъчно млечни ресурси, като Япония например, от друга страна въз основа на лошото време.

Що се отнася до млечните продукти... Българското кисело мляко е много известно в Япония...

Като няма достатъчно запаси, цените скачат .. има ли ги в изобилие съответно се наблюдава обратното...

Цените са се вдигнали или ще се вдигат с около 25 % не само в България!

Това накратко от икономическа гледна точка... :wink:

От политическа... Трябва да се достигне стандарта на ЕС. Съответно постепенно скачат цените, още по постепенно (по точно казано - още по-бавно) заплатите...

Обяснения за "На какво се дължи това поскъпване?" много... Едно е ясно, чрез това народът няма да забогатее.
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

ахаха това от казионните медии ли го чу/чете хахаха но има и още обясненеия, като например "големият брой туристи са ни изяли храната".....
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Заради ЕС е.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

То хубу заради ЕС, ама нашите цени са кат ов ЕС още от преди да влезем в съюза.
Даже там някои неща са по-евтини отколкото тук.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Dr. Socrates
В началото бе словото

Ìíîãî ôàêòîðè

Мнение от Dr. Socrates »

×èñòî ñïåêóëàòèâíî å. Ïî ñåëàòà â ïðîâèíöèÿòà ïàê äîìàòèòå ñè âúðâÿò 50ñò., íî ïðåêóïâà÷èòå ñà ñòàíàëè ïî-ìåðêàíòèëíè è èñêàò ïå÷àëáè îò 100%. Òåñòâàò ïàçàðà. Çàòîâà òðÿáâà äà âàæè: "Çà Áîãà áðàòÿ, íå êóïóâàéòå".
À èíà÷å ñå îïðàâäàâàò ñúñ ëîøàòà ãîäèíà/ ðåêîëòà. Êàêòî íàâðåìåòî åäíà áàáà íà ïàçàðà ÿ ïèòàõà çàùî óâåëè÷èëà ìàãäàíîçà è òÿ âèêà, çàùîòî äîëàðúò ñå êà÷èë.

À èíà÷å êàòî çàãîâîðèõìå çà Àçèÿ èìàøå åäèí ìàéòàï - íàëè ñåãà êèòàéöèòå çàïî÷âàëè äà ÿäàò ïîâå÷å ìëå÷íè ïðîäóêòè - êàêâî ùÿëî äà ñòàíå àêî òå ðàçáåðåëè, ÷å äîñåãà ÿäÿëè ñàìî ãàðíèòóðà.
8)
zmey
Пишете, о, братя

:)

Мнение от zmey »

Ето ви някои от цените в Германия, за да направите съпоставка с българските цени и ЕС:

1 - Кисело мляко - 500гр - 0,39Евро (тук е 400гр и струва 75ст = 39 цента)
2 - Хляб, нарязан - 500гр - 0,35 Евро
3 - Шоколад Милка - 0,65 Евро
4 - Натурален сок 100% - 0,60 Евро/литър ; 1,5л 50% - 0,75 Евро
5 - Замразено пиле - 1,2кг - 1,89 Евро
6 - Свинска пържола без кокал - 3,40 Евро
7 - Краставици - 0,40 Евро / кг
8 - Ананас - 1 Евро за брой(2-3кг)
9 - Банани - 0,89 Евро /кг
10 - Мин. Вода - 0,19 Евро / 1.5л
....
...
...
Ако се сравнят хубаво цените, няма как да не забележите, че ако настъпи изравняване на гореспоменатите продукти, то те в България би трябвало да поевтинеят!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Тия цени ми звучат нереалистично. ЩЕ повярвам само ако ги видя на снимка от супермаркетите. :wink:
Минерална вода 40 стотиники?! айде бе! :wink: :wink:
Аватар
marrylin
Да живей словото
Специалност: туризъм

Мнение от marrylin »

Vintersorg написа:Тия цени ми звучат нереалистично. ЩЕ повярвам само ако ги видя на снимка от супермаркетите. :wink:

Действително в ЕС хранителните продукти са много евтини, пък и не само те. Франция, Германия, Англия...Специално за тези страни знам от познати, че е дори по-евтино отколкото в България. :roll:
ГГФ и доц. Пенин!!! :notworthy:
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

marrylin написа:
Vintersorg написа:Тия цени ми звучат нереалистично. ЩЕ повярвам само ако ги видя на снимка от супермаркетите. :wink:

Действително в ЕС хранителните продукти са много евтини, пък и не само те. Франция, Германия, Англия...Специално за тези страни знам от познати, че е дори по-евтино отколкото в България. :roll:
Дори и цените в чужбина да еднакви с нашите, все пак те там взимат много по голями заплати..
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Аватар
marrylin
Да живей словото
Специалност: туризъм

Мнение от marrylin »

Дъждът върху лицето написа:
marrylin написа:

Дори и цените в чужбина да еднакви с нашите, все пак те там взимат много по голями заплати..

Именно! За това и живеят много по-добре. Може би България и кавказките страни сме единствените в Европа с такъв ненормален стандарт! :roll:
ГГФ и доц. Пенин!!! :notworthy:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

бе едно ми е ясно - хлябът стана 70 стинки... :evil:

майка ми като беше в Испания, каза че там най-евтина храна били месото, млечните и зърнените храни, скъпи били зеленчуците... затова повечето испанци били тлъсти :P
Аватар
don_angelitto
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от don_angelitto »

Vintersorg написа:Тия цени ми звучат нереалистично.
1. В Германия ДДС върху хранителните стоки е 7%, у нас е 20%.

2. В Германия спекуланти сигурно има, но има и вериги като Лидл, Алди, Пени, Тенгелман и пр., които държат ниски цени и всички пазаруват оттам. Те печелят от огромния оборот, който правят. Освен това имат и собствени марки, аналогично на това, което е "Клевър" за Била-България. И когато произвеждаш нещо в колосални количества, ест ти излиза по-евтино и можеш да си позволиш да намалиш цената му.

3. Да не забравяме, че немската икономика е най-мощната в Европа, а оттам и конкуренцията е жестока, от което печели потребителят.

В обобщение искам да кажа, че храната е най-евтиното и достъпно нещо тук. Дори за един българин тя не е толкова скъпа, какво остава за германците, които печелят 10 пъти повече от нас.
Наистина плодовете и зеленчуците са доста по-скъпи в сравнение с Бг, но това е обяснимо. Масата хран. стоки обаче или струват колкото в Бг, или са по-евтини.

п.с. пиша от Германия, ама снимки няма да правя, че ме е срам да ида в магазина с фотото. :)
zmey
Пишете, о, братя

Мнение от zmey »

Горепосочените цени са от Мюнхен (води се за най-скъпия град в Германия) от хранителните вериги на Алди, Лидъл, Пени и Реал. Ако знаех, че цените в България ще са такива, щях да направя снимки.
Да не говорим, че 1-2 дни преди да изтече срокът на стоката, цената и става 1/3 от предишната.
Кисело мляко по 17цента, прясно мляко по 15 цента (нормалната цена е 45 цента за литър), дълбоко замразена свинска пържола по 1,50 евро за килограм - защото годността изтича след 1-2 дни.
В доста магазини при нас стоките са с изтекъл срок или с презалепен такъв! Наскоро в Германия откриха подобен случай, а извършителят - 70 годишен "еврейски шваба" се самоуби, защото не можа да понесе позора!
zmey
Пишете, о, братя

Мнение от zmey »

Мин. вода е 19 цента + 25 цента амбалаж за бутилката (там всички бутилки се рециклират и са по 25 цента - всички!!!)
Газираната мин. вода е също 19 цента... ако ви интересува друго = просто питайте...
аа има нещо и по-скъпо там... българско краве сирене - 8 евро/кг - само в турските магазини и се води за деликатес :)
Публикувай отговор

Обратно към “България”