Пътуване във времето

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Richard B. Riddick написа:И тази теория е изградена върху тезата ,че нищо не може да пътува по-бързо от светлината.А ако може?Защо това да доведе до изкривявания във времето?Кой е казал ,че времето тече със скоростта на светлината?И какво е това време?Не е ли просто човешка измислица?
Тук си прав. Времето просто се измерва чрез светлината.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Да, Ридик е прав. В крайна сметка времето дори не съществува, то е просто величина, измислена от хората.
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Richard B. Riddick написа:Хмм за да има пътници във времето трябва да е възможно самото пътуване във времето(напред ,назад) а именно в това не вярваме :wink:
И също така защо когато пътуваш със скорост по-голяма от тази на светлината времето да тече по-бавно за теб отколкото за другите?Светлината е просто поток от частици-фотони.И тази теория е изградена върху тезата ,че нищо не може да пътува по-бързо от светлината.А ако може?Защо това да доведе до изкривявания във времето?Кой е казал ,че времето тече със скоростта на светлината?И какво е това време?Не е ли просто човешка измислица?
Не, тази теза е от теорията за относителността на Айнщайн и е вярна, това не е фантастика, доказал го е човекът, както когато пътуват две коли една до друга, може да са неподвижни една спрямо друга, но спрямо земната повърхност да се движат. Нещо подобно става като се движиш със скоростта на светлината, само че не по отношение на пространствените измерения, а на времевите. Във всички обекти, които се движат с тази скорост или по-голяма времето тече по-бавно, отколкото на тези, които се движат по-бавно. Не съм физик да го обясня като хората. Но ако, да речем пътуваш някъде извън земята със скоростта на светлината и за теб минат 2 години, като си дойдеш, тук ще са минали примерно 100. Това не е фантастика, повтарям, това вече е научно обосновано и е факт.
П.С. Не става въпрос да се движиш със светлината, а просто със скорост по-голяма или равна на нейната. Тя по принцип е измерител отдавна- от там идва понятието светлинна година.
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

сега се сещам че бях ходила на една лекция на физиците за черните дупки и там ставаше въпрос точно за тази теория на относителността и че се смята ,че черните дупки изкривяват времето и пространството, съответно вероятно през тях е възможно пътуване във времето, но няма кой да ти каже със сигурност :lol:
Като птичка в небесата :)
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Докато не се появи някой приятен младеж и не каже:"Здрасти, бабо! Уау, колко си хубава като млада!" :lol:
Едит: Аз вярвам, просто е въпрос на време да се стигне до там. :D
Последно промяна от Xin на 14 Авг 2007, 22:12, променено общо 1 път.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Vaskes написа:Да, Ридик е прав. В крайна сметка времето дори не съществува, то е просто величина, измислена от хората.
Обаче ти сгреши тук. Ако времето беше измислица,
аз нямаше да остарявам, Природата нямаше да се променя и т.н.

Но да приемем, че времето спре и след известен период пак продължи.
Ще го е имало дори докато е спряло. Ние няма да разберем,
защото ще сме спряли заедно с него. Но пък нали някакъв период
е било *безвремие* и след това пак продължава.
Дори това "безвремие" пак ще некакъв период от време :shock:

П.П. Гаси, колко сложно стана!
П.П. Като си проверявах поста за грешки забелязах,
че съм написал "Природа" с главно "п". Не е нарочно, подсъзнателно, може би! :roll:

Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

Xin написа:
Richard B. Riddick написа:Хмм за да има пътници във времето трябва да е възможно самото пътуване във времето(напред ,назад) а именно в това не вярваме :wink:
И също така защо когато пътуваш със скорост по-голяма от тази на светлината времето да тече по-бавно за теб отколкото за другите?Светлината е просто поток от частици-фотони.И тази теория е изградена върху тезата ,че нищо не може да пътува по-бързо от светлината.А ако може?Защо това да доведе до изкривявания във времето?Кой е казал ,че времето тече със скоростта на светлината?И какво е това време?Не е ли просто човешка измислица?
Не, тази теза е от теорията за относителността на Айнщайн и е вярна, това не е фантастика, доказал го е човекът, както когато пътуват две коли една до друга, може да са неподвижни една спрямо друга, но спрямо земната повърхност да се движат. Нещо подобно става като се движиш със скоростта на светлината, само че не по отношение на пространствените измерения, а на времевите. Във всички обекти, които се движат с тази скорост или по-голяма времето тече по-бавно, отколкото на тези, които се движат по-бавно. Не съм физик да го обясня като хората. Но ако, да речем пътуваш някъде извън земята със скоростта на светлината и за теб минат 2 години, като си дойдеш, тук ще са минали примерно 100. Това не е фантастика, повтарям, това вече е научно обосновано и е факт.
П.С. Не става въпрос да се движиш със светлината, а просто със скорост по-голяма или равна на нейната. Тя по принцип е измерител отдавна- от там идва понятието светлинна година.
Добре ...Това ми направи впечатление и някак си не мога да си го обясня как се връщаш назад във времето по този начин.Значи пътувам с 2 пъти скоростта на светлината в космоса да речем в продължение на 10 години.На Земята са минали да речем 100 години(или 20?:)).Тръгнал съм 2010 примерно и по моя календар се прибирам 2020та по земния са изминали 100(или 20 години?както и да е...)години.значи ако приемем тази теория за вярно съм се прененсъл в бъдещето просто защото времето за мен е текло по-бавно...Обаче не мога да се пренеса в 1950 година примерно.Нея вече я няма никъде.Какато и да пътувам не мога да се върна назад :wink:В най-добрия случай можем да забавяме времето за самите себе си и по този начин да пътуваме напред според тази теория ,но не можем да се връщаме назад спрямо момента от който сме тръгнали
Последно промяна от Richard B. Riddick на 14 Авг 2007, 22:53, променено общо 2 пъти.
.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Паган написа:
Vaskes написа:Да, Ридик е прав. В крайна сметка времето дори не съществува, то е просто величина, измислена от хората.
Обаче ти сгреши тук. Ако времето беше измислица,
аз нямаше да остарявам, Природата нямаше да се променя и т.н.

Но да приемем, че времето спре и след известен период пак продължи.
Ще го е имало дори докато е спряло. Ние няма да разберем,
защото ще сме спряли заедно с него. Но пък нали някакъв период
е било *безвремие* и след това пак продължава.
Дори това "безвремие" пак ще некакъв период от време :shock:

П.П. Гаси, колко сложно стана!
П.П. Като си проверявах поста за грешки забелязах,
че съм написал "Природа" с главно "п". Не е нарочно, подсъзнателно, може би! :roll:
Не съм сгрешил. Точно за това говоря. Хората просто наричат преминаването от един настоящ момент към следващ 'време', защото така им е по-лесно да си представят нещата.
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Richard B. Riddick написа:...
Ами това няма конкретна връзка с пътуването във времето. Понеже се каза, че не е възможно да се изкриви и даже се заговори за паралелни светове. В смисъл, щом може да е относително, защо да не може и да се получи изкривяване през което да преминеш? Това ми беше логиката и затова го казах.
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мне,не ме разбра.Прочети ми пак поста...Искам да кажа,че не можем да се върнем по никой начин назад във времето спрямо момента от който предприем пътешествието ако изключим наличието на паралелни вселени/светове /измерения и т.н. :wink:.Къде ще преминаеш като изкривиш времето ,преминеш през някаква дупка(черна,Worm hole и т.н. теории). Защото то вече не съществува.Не мога да го обясня по-добре колкото и да ми се ще :oops:
.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Ако може някой физик да дойде да обясни Парадокса на близнаците, ако може като за малоумни, защото колкото и обяснения да съм чел, пак не мога да го схвана. Изглежда има нещо вярно, четох, че го били доказали с два атомни часовника, единия от които останал на земята, а другия бил качен на спъник в орбита около Земята и почнал да изостава от другия. Което просто не мога да си го обясня. Обектът изминава точно определено разстояние за точно определено време и точка. И скоростта и разстоянието са строго определени и няма значение дали си неподвижен наблюдател или си обекта, който се движи със свръхсветлинна скорост в собствено гравитационно поле.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Richard B. Riddick написа:Защото то вече не съществува.
Но е съществувало. Следователн оможеш да го посетиш.
Друго е при бъдещето. Не можеш да идеш на място, което не съществува.

Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ами тъй като едва ли часовника в орбита се е движил с над 300хил км в секунда,предполагам ,че магнитното поле на Земята оказва някакво влияние на въпросните уреди :roll:
.
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Паган написа:
Richard B. Riddick написа:Защото то вече не съществува.
Но е съществувало. Следователн оможеш да го посетиш.
Друго е при бъдещето. Не можеш да идеш на място, което не съществува.
Да ,но преди момента от който си тръгнал...Неща които вече не съществуват не са запазени някъде във времето и пространството така,че ти като направиш съответните неща да отидеш отново при тях :idea: Мога да дам пример със звездите.Някои от тях които виждаме в нощното небе вече може да не съществуват ,но ние все още виждаме светлината (фотоните) които достигат до нас.Виждаме просто образ подобен да кажем ...на снимка или кинозапис.Звездата я няма вече :wink: Поглеждайки към слънцето ние го виждаме такова каквото е било преди 8минути(толкова трябват за да достигне светлината до нас),но това не значи ,че гледаме назад във времето :wink:
.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Richard B. Riddick написа:Ами тъй като едва ли часовника в орбита се е движил с над 300хил км в секунда,предполагам ,че магнитното поле на Земята оказва някакво влияние на въпросните уреди :roll:
Часовникът се е движел със скорост между 8 и 11 km/s. Но доколкото знам идеята е, че отклонение си има по принцип, просто колкото по-голямо е отклонението, толкова по-видима е разликата. Иначе наистина този експеримент не би доказвал нищо.
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”